ČSSD v krajích jen krade, prohlásil Dryml a poučoval Moravce

11.09.2012 22:50

Hosty úterních Otázek Václava Moravce Speciál z Královéhradeckého kraje byli Pavel Bělobrádek - Koalice pro Královéhradecký kraj, Rudolf Cogan - TOP 09 a Starostové, Vladimír Dryml – SPOZ, Lubomír Franc –ČSSD, Miloslav Plass – ODS a Otakar Ruml – KSČM. O to nejzajímavější se postaral Dryml – pustil se do ČSSD a pohádal se i s moderátorem.

ČSSD v krajích jen krade, prohlásil Dryml a poučoval Moravce
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Senátor Vladimír Dryml v pořadu Otázky Václava Moravce Speciál z Královéhradeckého kraje

Zásadním problémem kraje je školství. Jeden z diváků má za to, že je velmi málo podporováno to učňovské. „Ten problém vychází z toho, že děti nevycházejí ze základních škol s tím, že by chtěly dělat učňovský obor,“ myslí si Ruml. Podle něj by bylo potřeba zavést krajská stipendia a zapojit do výuky také zaměstnavatele. S tím souhlasil také Plass.

Školám chybí peníze

„Bude se rušit zhruba jedna desetina některých škol,“ připustil Plass. Podle současného hejtmana France je hlavní problém v tom, že není jasné, jaké bude financování středních škol. Podle Cogana by ohledně škol měly být preferovány periferní oblasti, například Broumovsko.

Dryml by zase síť škol nechal takovou, jaká je. „Proč bych se k něčemu dobíral, když si myslím, že by se finance na školství ještě měly přidat?“ zeptal se. „Jsou obory, které nebudou naplněny, ale přesto je potřebujeme,“ upozornil Ruml. Shodl se s Drymlem v tom, že současný systém – včetně financování volnočasových aktivit pro mládež – je nepřehledný.

Dryml se v pořadu ostře opřel do ČSSD. „Já nechci mít nic společného s určitým druhem korupčníků,“ prohlásil senátor s tím, že mu vadí vedení strany a také to, jak se postavila k Miloši Zemanovi. Dodal, že systém zdravotnictví v krajích vedených ČSSD je jasně vytvořen tak, aby vyváděl peníze do stranické pokladny.

To je nový politický styl? ptal se Moravec

Senátor, který je momentálně nezařazený a kandiduje za SPOZ, se pustil také do Moravce. Zdůraznil, že byl v ČSSD 14 let, tudíž není žádným cestovatelem mezi stranami. Sociální demokracie ale prý není demokratická. Doporučil moderátorovi, aby si lépe věc nastupoval a nenechal domluvit hejtmana France, který chtěl ČSSD bránit. „To je nový politický styl, že pana hejtmana nenecháte domluvit?“ rýpl si také Moravec.

Velkým tématem bylo také zdravotnictví. Rekonstrukce náchodské nemocnice již stála mnoho milionů korun. „Bylo by lepší postavit náchodskou nemocnici úplně znova na zelené louce. Ale teď už to nejde,“ uvedl Bělobrádek. Na nemocnici dostal kraj úvěr 600 milionů, na němž se podle France podíleli i Plass a Dryml, kteří ale nyní před volbami protestují.

Celkem bude rekonstrukce stát přes miliardu korun. Dryml doporučil autorům projektu, aby se zaměřili na statistiky a zjistili si, kolik lidí v okrese žije. „Na Trutnovsku žije mnohem více lidí a žádnou megalomanskou nemocnici nemá,“ zlobil se. „Stejně je jasné, že to zase vyhraje Metrostav. Jako u kladenské nemocnice,“ dodal.

Senátorovi navíc vadí, že nemocnice bude mít sedm operačních sálů, přestože má ekonomický deficit. „Půl roku před volbami si tu chce hejtman postavit pomníček,“ tvrdil dál Dryml. Plass a Cogan se shodli na tom, že je nutné škrtat některá akutní lůžka, ale nemocnice by jinak chtěli oba spíše rozšiřovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…