Černá můra Okamura a strašná Bobo. Víme, koho politici nechtějí na Hradě

15.02.2012 6:31

Poslanci a senátoři schválili přímou volbu prezidenta republiky, vzdali se tak své pravomoci zvolit hlavu státu. Koho považují ve svých nejčernějších snech za nejhorší eventualitu a noční můru pro Českou republiku?

Černá můra Okamura a strašná Bobo. Víme, koho politici nechtějí na Hradě
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Mnoho poslanců a senátorů odpovídalo vyhýbavě, opatrně a nechtěli nikoho jmenovat i s tím, že důvěřují, že občané vyberou dobře. Nejčastěji ale v negativním kontextu zaznívalo jméno Jany Bobošíkové a Tomia Okamury, dále pak Jana Fischera či Karla Schwarzenberga.

Podle Ratha jsou hrozní Němcová a Přemysl Sobotka

Někteří z politiků mají ale ve věci dost jasno. Například středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath.

„Hrozní jsou kandidáti ODS. Paní Němcová, tím, jak ostatní poučuje a moralizuje, přitom s klidem předala sněmovní služební auto synovi a následně to zapírala. Nemá to žádnou úroveň. Pan Přemysl Sobotka na mě dlouhodobě působí jako marný politik. Myslím si, že je neschopný. Mezi prezidenty ostatních států by navíc působil dost směšně. Stejný problém má i Schwarzenberg. Není mu skoro rozumět, navíc neustále pospává, čemuž by se za chvíli smál celý svět. Pokud by byl trochu sebekritický, tak by nekandidoval,“ řekl ParlamentnímListům.cz Rath.

„Hrozně rád bych byl, aby přímá volba byla pojímána pozitivně. Nechci se tedy vůči někomu negativně vymezovat. Přímá volba umožní, aby se profilovali nadstraničtí nezávislí kandidáti, kteří nebudou muset mít podporu stran, jako tomu bylo v přímé volbě. Byl bych rád, kdyby takový kandidát uspěl,“ řekl redakci předseda VV Radek John.

Poslanec ODS Jiří Šulc to vzal šmahem. "Položenou otázku, kdo je černou můrou prezidentské volby ČR jsem dnes přenesl na několik běžných občanů, takže bych si dovolil reprodukovat názory získané od veřejnosti. Nejprve jedna vtipná reakce na tuto otázku: černou můrou prezidentské volby ČR je Tomio Oka-můra. Údajně prý úspěšný podnikatel,ale od prezidenta bychom chtěli více než je byznys a rozbíjení drahých vozů s mladičkou přítelkyní na dálnici. ČSSD se bojí vytáhnout svůj trumf a jejich nestranický premiér Fischer je člověk s líbivou tváří,ale bez žádného jasného názoru a s minimální mírou rozhodnosti. Rovněž tak trio cizáků Švejnar,Schwarzenberk a Okamura , kteří v Čechách celý svůj život ani nežili a tudíž nemohou vnímat problémy a potřeby našich občanů, nesklízí zrovna mezi lidmi velké potěšení. Dobrou prezidentkou by mohla být vzdělaná a kultivovaná žena, ale J.Bobošíková je vnímána jako kariéristka a M. Němcová s cejchem ODS ,bohužel , má jen malou šanci. Tolik názory lidí z dneška," napsal ParlamentnímListům.cz Šulc.

Servítky si nebral ani senátor ČSSD Vladimír Dryml, který se nebál zkritizovat i svého stranického kolegu. Za černou můru na Hradě by totiž považoval Vladimíra Špidlu. "Na co sáhnul, to vždy p... Od poštmistra v Jindřichově Hradci přes práci na úřadech práce. Stále zvyšování sociálních dávek státu všem, prodej Mostecké uhelné společnosti a další podivné převody majetku a státní nákupy. Jeho tragická role v čele ČSSD a vlády s jeho podivnou personální slabošskou politikou a využíváním BIS i proti svým ´přátelům´ v ČSSD. Neúspěchy ve funkci eurokomisaře v Bruselu, kdy nedokázal na rozdíl od jiných tvrdě hájit zájmy České republiky. Především však jeho dlouhodobě plánovaná zrada Miloše Zemana při volbě prezidenta, kterou začal postupný a dlouhodobý rozkol a rozpad uvnitř ČSSD," zlobí se na Špidlu Dryml.

Anketa

Který uchazeč o Hrad je vaše noční můra?

hlasovalo: 4868 lidí

Ví už Švejnar, co je na prezidentské standartě?

„Pro mě je nevolitelný každý kandidát, který má za sebou členství v KSČ. Snad s výjimkou Miloše Zemana, který ač byl v šedesátých letech straníkem, pak bezesporu v letech osmdesátých jednoznačně osvědčil svou odvahu říkat a psát věci, které byly komunistickému režimu nepříjemné. Stejně tak je pro mě nevolitelný pan Švejnar, který si do mé vlasti umí přiletět jen pro prezidentskou funkci. Snad si už alespoň přečetl, co že to vlastně máme napsané na prezidentské zástavě. On to ale bude mít každý kandidát či kandidátka těžké. Současný prezident Václav Klaus je skutečně silný, významný a výrazný státník, druhého takového najít bude nesmírně těžké, neřkuli nemožné,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Vidím.

„Černou můrou byla minulá volba. Fandím Švejnarovi,“ uvedl naopak Josef Novotný zvolený za Věci veřejné.

Pevný názor na to, kdo by neměl být na Hradě, má i senátor ODS Karel Šebek. „Zatím bych uvedl Janu Bobošíkovou a Jiřího Dientsbiera. U obou mám pocit, že jejich angažmá v politice slouží výhradně k uspokojení jejich vlastního ega a veškerá starost o stát či ´blaho lidu´je pouze dovedně předstíraná. Uvítal bych kandidáta, který vzešel z poctivé komunální politiky,“ vysvětlil senátor.

Komunistický kariérista Fischer

„Za černou můru bych považoval komunistického kariéristu Jana Fischera, protože je tím, kým je,“ reagoval poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Pro mě je jednoznačným favoritem na prezidenta Karel Schwarzenberg. U pana Jana Fischera je obliba dána působením v úřednické vládě. Tato vláda sklidila obdiv občanů, protože byla údajně odborná. Podle mě bylo její působení velmi, velmi neblahé. Problémy se neřešily, peníze mizely neobyčejně nekontrolovaným způsobem,“ řekla redakci místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

„Já budu podporovat našeho předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Ono těch dalších oficiálních kandidátů moc není,“ reagoval místopředseda TOP Pavol Lukša.

„Za nejhorší variantu zvolení prezidentem republiky považuji všechny ty ´kladné´kandidáty, kteří jsou uměle vypěstovanými produkty PR. To znamená ti, kteří se dnes umisťují na prvních místech průzkumů,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který tak zřejmě narážel na Jana Fischera.

„Pokud vím, tak svou kandidaturu oficiálně ohlásili Bobošíková a TOP 09 svého předsedu. Ani jednoho nemusím. Z těch, co o ní uvažují podle vyjádření v médiích, mě zatím nikdo neoslovuje. Že bych z některého kandidáta měl noční můru, tak to já neprožívám,“ uvedl poslanec ČSSD Václav Votava.

Cizák Schwarzenberg

„Negativně se vymezit k neukončenému seznamu kandidátů, ve kterém zatím, možná s jedinou výjimkou, nevidím nikoho, o kom si myslím, že by se prezidentem opravdu měl stát, neumím. Nicméně nemělo by zapadnout, že bylo zatím v téměř stoleté tradici českého prezidentství, že osobnost, která tuto funkci vykonávala, měla vždy dlouhodobě odpracováno aktivním odvážným životem ve veřejném a politickém životě, a to přímo tady mezi běžnými lidmi. Byla tedy z pohledu volitelů vždy prověřená a ověřená vlastním životem. To, že byl někdo náhodou a omylem chvíli premiérem, anebo někdo jiný zase prožil celý život někde v cizině a sem si dojel jen pro majetek, výše zmíněnou definici nesplňuje ani omylem,“ rýpl si poslanec ODS Aleš Rádl do Jana Fischera a Karla Schwarzenberga.

„Za nevhodné považuji jednostranně politicky profilované kandidáty (Špidla, P. Sobotka, Němcová). S ohledem na české národní zájmy je nejhorší spící rakouský kníže, příznivec sudetoněmeckých organizací a odpůrce Benešových dekretů. Přemluvte Francouze, aby si zvolili anglického lorda, protože vlastní panství v Bretani,“ reagoval senátor, který nechtěl být uveden jménem.

Podle poslance KSČM Miroslava Opálky je kritérií výběrů hodně. „Omezím se nyní obecně jen na tyto: Nepřijatelný je každý kandidát, který relativizuje národní zájmy, nemá empatii a sociální cítění a kryje si svá záda cizími státními občanstvími. Prezident je i symbolem úrovně občanů této země,“ uvedl Opálka, který patrně narážel na Karla Schwarzenberga.

Celebrity. Mein Gott!

„Nechtěl bych nikomu dělat reklamu, a tak alespoň obecně: nepřál bych si nikoho, kdo nemá dostatek životních zkušeností a přišel pouze ze světa showbussinessu,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

„Ze současných zmiňovaných 12 kandidátů mě žádné jméno vysloveně neirituje, ale obávám se, že bude hůř a do fronty se postupně přidají hvězdy pop music, supernovy, moderátoři, mediální celebrity a jiná individua. Jedno je jisté: osobností typu Václava Havla či Václava Klause je v naší společnosti žalostně málo,“ míní poslankyně ODS Jana Černochová.

Poslanec Jaroslav Škárka uvedl, že pro přímou volbu prezidenta nehlasoval, neboť ji v českých podmínkách považuje za nesmyslnou. „Vyhraje nejspíš ten, kdo si zajistí největší finanční podporu a bude prezentovat líbivé a nereálné sliby. Ze současných kandidátů nejsem nadšený z žádného, největší černou můrou ovšem pro mě z výše uvedeného důvodu jsou kandidáti ze společenského či sportovního světa, například Tomio Okamura, Karel Gott a podobně,“ vysvětlil poslanec.

Poslanec Rudolf Chlad z TOP 09 též uvedl jméno Karel Gott. „Myslím, že nejhorší možnosti nás teprve čekají a teprve se ozvou,“ reagoval šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Bobo a Okamura ne!

„Nepočítám-li současné komunisty, pak za absurdní bych považoval volbu jmen typu Tomio Okamura. Dost dobře si nedovedu představit, že by nejvyšší ústavní a tedy i politickou funkci zastával někdo, kdo sám sebe označuje za nepolitika. Myslím, že takovým tvrzením by případný kandidát dělal hlupáka nejen z voličů, ale i sám ze sebe,“ řekl ParlamentnímListům.cz ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS.

"Jako nejméně přijatelný je pro mě Tomio Okamura. Nehodí se na funkci prezidenta," uvedla členka poslaneckého klubu TOP 09 Ludmila Bubeníková.

U Véček je patrně hodně neoblíbená Jana Bobošíková. „Při pohledu na seznam potenciálních kandidátů se mi chce smát, nebo brečet. Ale že tam figuruje i jméno Bobošíková, je opravdu vrchol. Evidentně nic není nemožné. Asi budu také kandidovat,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

„V každém případě ne Bobošíkovou! Horlivá mládežnice za minulého režimu touží po moci a být viděna za každou cenu. Pro ní s politikou přichází i peníze také pro ni i její rodinu. Zatím si nevzpomínám, že by uplatnila své vědomosti získané ve škole (inženýrka ekonomie?),“ uvedl poslanec VV Jiří Štětina.

Tato kririka ze strany poslance Štětiny se nelíbí Janě Volfové ze Suverenity. "Nevím, kde pan poslanec přišel na to, že by Jana neuplatňovala své ekonomické znalosti. Proč plácá takové nesmysly? Samozřejmě je uplatňovala v České televizi, Hospodářských novinách, Českém rozhlasu, v rádiu Frekvence 1 a na TV Nova. Semička se ekonomikou zabývala hodně. Jana pracuje v prosperující rodinné firmě a své znalosti uplatňuje i při tvorbě ekonomického programu Suverenity," divila se Volfová.

„Pořádně ještě není zřejmé, kdo bude kandidovat. Koho bych nikdy nevolil, je paní Bobošíková. Každopádně lidmi zvoleného prezidenta budu respektovat,“ řekl redakci poslanec VV Miroslav Petráň.

„Černá můra je asi silný výraz, ale z mediálně probíraných kandidátů je podle mě nejhorší možností pan Okamura a paní Bobošíková,“ Jan Pajer ODS.

Poslanec Jaroslav Eček TOP 09 označil za nejhorší kandidáty Janu Bobošíkovou a Tomia Okamuru. Poslanec Aleš Roztočil zvolený za TOP 09 také Bobošíkovou.

Přímá volba je nesmysl. To se ukáže

Senátor za ODS Zdeněk Schwarz uvedl, že za černou můru považuje samu přímou volbu prezidenta, se kterou nesouhlasí. „Proto se volby ani nezúčastním a nezajímám se o kandidáty a neřeším, který je dobrý a který špatný. Černou můrou je pro mě každý zlý, závistivý a hloupý člověk,“ dodal senátor.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba se svěřil, že mu žádný z kandidátů zatím spánek nekazí. „Ledaže by i pan John. Naopak, jsem škodolibě potěšen z rozpaků, které přímá volba vyvolala. Média a lidé chtěli – a mají. To by byl kravál, kdybychom to neodmávali, co? Sám jsem zvědav, koho vyberou. Nemíním nikomu radit, byť bych uvítal hlavně Češku či Čecha. Rodem, bydlištěm, srdcem, myšlením. Uvidíme, zda-li z toho nebude ještě větší trapas, než ta volba nepřímá. Je to na voličích,“ míní poslanec.

„To je složitá otázka. Na jednu stranu bych byl rád, aby lidé vystřízlivěli z přímé volby a tím pádem, aby nebyl zvolen kvalitní kandidát, na druhou stranu samozřejmě chci, aby nás reprezentovala kvalitní osobnost a ne populistický kandidát typu Baracka Obamy, který přijde s heslem ´yes we can´, a pak to dopadne jako v Americe,“ uvedl senátor Petr Pakosta.

Poslanec ODS Jan Florian je přesvědčen, že by volba prezidenta měla zůstat v kompetenci sněmovny a Senátu. „V případě přímé volby může nastat nízká volební účast a o takto reprezentativní post se mohou ucházet i rozporuplní kandidáti s populistickým či radikálním postojem k politickému dění, což může ovlivnit vnímání České republiky ve světě. Já osobně nemám vlastního kandidáta. Každopádně prezident dle mého názoru musí být především respektovaná, uznávaná osobnost, podobně jako je Václav Klaus,“ vysvětlil poslanec.

„Za nejhorší považuji skutečnost, že povrchní debata o potenciální budoucí hlavě státu vytěsní z médií závažnější, ale méně vděčná a méně primitivní témata, která jsou pro budoucnost naší země a kvalitu našeho veřejného života mnohem závažnější,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS Richard Svoboda.

Lid tak chce. Lid zvolí správně

Převážně v ČSSD panuje velká důvěra, že lid vybere správně. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc uvedl, že se vždy snaží myslet pozitivně a bude hledat vhodné kandidáty, nikoli přemýšlet o tom, kdo byl byl špatným řešením.

„Rozhodnutí bude na voličích. Úkolem ČSSD bude navrhnout kandidáta, který bude nejen dobrým prezidentem, ale také bude mít schopnost veřejnost o tom přesvědčit,“ dodal Tejc.

„Nemám žádný černý můry, věřím, že lidé rozhodnou správně,“ reagoval poslanec ČSSD Milan Urban. „Černou můrou pro mě není nikdo, protože jsem přesvědčen, že si lidé vyberou za prezidenta důstojnou osobnost,“ sdělil senátor Marcel Chládek.

„Nemám černé můry. Koho bych volila já, to si nechám pro sebe a vzhledem k přímé volbě věřím, že občané ČR si vyberou správně,“ uvedla senátorka ČSSD Dagmar Terelmešová.

„Černou můrou bych neoznačil nikoho, protože ti, kteří nemají zájmy České republiky jako prioritu, lidé stejně nezvolí, i když se prezentují jako významní kandidáti, a favorita nelze určit, pokud nejsou známa všechna jména,“ míní předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Nebojím se. Naši lidé černou můru nezvolí,“ reagoval optimisticky senátor KDU-ČSL Stanislav Juránek.

Poslanec Václav Kubata z TOP 09 žádného špatného kandidáta nevidí. „Já věřím, že si lidé odpovědně vyberou a budou zvažovat, kdo byl, je a bude dobrým služebníkem a reprezentantem našeho národa a státu,“ říká Kubata.

„Žádný takto vyhrocený postoj k žádnému zmiňovanému kandidátovi nemám,“ reagovala stručně poslankyně VV Lenka Andrýsová.

"Těch, co bych na Hradě nerad viděl, je více, ale žádný, koho jsem zaregistroval, pro mě není černou můrou," uvedl senátor ODS Vítězslav Jonáš.

„Černou můrou je pro mě apriorní označování kteréhokoli kandidáta na prezidenta za černou můru, než představí svou představu o svém počínání ve funkci prezidenta. Svět už unesl předáky mnohých profesí i původů. Vzpomeňme Přemysla Oráče, opustil voly, přestal kolem sebe orat a vešel do dějin. Věřme lidu a tradici, ačkoli Česko-Moravsko-Slezsko ji má přepestrou a mnohasměrnou,“ reagoval se smíchem senátor ČSSD Jan Žaloudík.

„Všichni kandidáti mají své klady, o nichž jsou přesvědčeni, ale i zápory, které si nepřipouští, jinak by se nehlásili,“ míní senátor ČSSD Petr Guziana.

Bacha na extremisty

„Noční můrou by pro mě bylo, kdyby uspěl kandidát typu pana Vandase z Dělnické strany či jiný reprezentant extremistických hnutí,“ uvedl senátor ČSSD Miroslav Nenutil.

"Noční můrou pro mě osobně byl spíše samotný proces chvalování přímé volby. Mezi zveřejněnými potenciálními kandidáty zatím nevidím nikoho, koho by bylo nutné se vyloženě obávat. Samozřejmě, některá jména, s nimiž bezpochyby vyrukují zástupci extremistických stran a uskupení, bych v pozici kandidáta na hlavu státu viděl velice nerad. Princip dvoukolové přímé volby jim ale naštěstí příliš šancí na úspěch nedává," míní senátor ČSSD Petr Gawlas.

„Je obtížné odpovědět, koho ze současných prezidentských kandidátů považuji za nejhorší možnost pro ČR, už proto, že zcela jistě nejsou známi všichni kandidáti a tak se omezím na obecnou charakteristiku : Nejhorší možností pro ČR bude prezident, který využije svého velmi silného mandátu daného mu občany v přímé volbě a kterému nebudou stačit kompetence stanovené mu ústavou. Bude se zcela logicky snažit plnit vůli občanů bez ohledu na nutnost jednat v souladu s vládou,“ uvedla členka senátorského klubu TOP 09 Soňa Paukrtová.

Je to ještě daleko...

„Neřeším to. Do voleb je ještě dlouhá doba a mnohým dojde dech,“ reagoval stručně místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

Pro předsedu NS-LEV 2011 Jiřího Paroubka není černou můrou nikdo z reálně uvažovaných kandidátů. „V některých případech to beru jako recesi. Ještě nemá smysl se tím zabývat,“ dodal poslanec.

„Zatím nemáme žádného kandidáta na prezidenta. Máme jen mediální masáž veřejnosti,“ míní poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová. Poslankyně ODS Lenka Kohoutová jenom stručně uvedla, že prezidentská volba pro ni není zatím na pořadu dne.

„O žádných kandidátech nevím. Ptáte se brzo. Spekulovat nemá smysl,“ reagoval poslanec Stanislav Huml. Poslanec Jan Smutný z TOP 09 uvedl, že nemá nejhoršího kandidáta, neboť žádný zatím nepředstavil svou koncepci a názory, které by mohl označit za nedostatečné.

"Nad tím jsem se ještě opravdu nezamýšlela," odpověděla v SMS senátorka Severočechů.cz Alena Dernerová.

„Neumím a ani nechci označovat toho nejhoršího kandidáta. Těch špatných je však více, než těch přijatelných,“ reagoval poslanec ČSSD František Bublan. „Není to otázka dne, zeptejte se, až se vyprofilují skuteční kandidáti,“ reagoval senátor ČSSD Miloš Janeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…