Češi jsou prý méně šťastní než zničení Haiťané a chudí Somálci

30.04.2012 14:46

Pouze sedm procent Čechů si myslí, že domácí ekonomika zvládá krizi. Desetkrát více lidí si myslí opak. Narůstající obavy směřují k budoucnosti a sílí přesvědčení, že Česko se vydává nesprávným směrem. Jak připomněla média, Češi svým škarohlídstvím trumfují už většinu sousedních zemí včetně chudších Slováků.

Češi jsou prý méně šťastní než zničení Haiťané a chudí Somálci
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lidé na farmářských trzích

Nejčtenější seriózní deník MF DNES proto oficiálně vyhlásil pátrání po „lécích na blbou náladu“. Jedna dobrá zpráva už je přitom tady. Svět a Češi spolu s ním se možná blíží pochopení, jak vlastně to neuchopitelné „štěstí“ funguje," uvádí Respekt.

Skepse má na první pohled smysl. Evropa má problémy a trh včetně výše platů stojí od roku 2008 na místě. Zároveň Čechy začínají dusit vládní škrty a zvyšování daní. České dluhy jsou ale hluboko pod evropským průměrem. "O osmiprocentní nezaměstnanosti může polovina mladých Španělů jen snít a stejné je to i s vyhlídkou, že díky těsné vazbě na sousední úspěšné Německo ustojíme jakékoli větší výkyvy. Také proto nám ostatně i mezinárodní ratingové agentury přisuzují jedny z nejvyšších známek," píše týdeník.


 
Možná jakousi jistotu Češi nechtějí vidět, snad se tu promítá něco jiného. Výzkumníci Gallupova ústavu se dotazovali v ČR na obecný pocit štěstí.  Česko skončilo na slušném 17. místě na světě. Ovšem u další otázky „Jak šťastní jste byli včera?“ už je to jiná kategorie. Češi zde zaujali neuvěřitelnou 135. pozici. " Daleko před námi se umístilo hladovějící Somálsko či zemětřesením zničené Haiti. Hůře dopadlo už jen pár bývalých sovětských satelitů, Kongo a Togo," konstatuje týdeník.  
 
Z těchto údajů je zřejmý rozpor. Vypadá to, že Češi jsou se životem spokojeni. Když se jich ale zeptáte na konkrétní téma, okamžitě si stěžují.
 
Češi si podle šéfkomentátorky MF DNES Jany Bendové, rádi a nahlas naříkají. "Možná je to pozůstatek z dob nesvobody, kdy proti vrchnosti nezbývalo nic moc jiného. O tom nešvaru psal každopádně už i Čapek a je to stále s námi,“ myslí si Jana Bendová.
 
Jan Červenka z CVVM Respektu sdělil, že Češi jsou v unikátní situaci. Devadesátá léta totiž prožili bez větších problémů. "Tady byl relativní blahobyt a s ním spojený optimismus. Vystřízlivění přišlo až v roce 1997. Spolu s ekonomickým zhoupnutím i prvními politickými skandály se propadlo i veškeré hodnocení - a ten šok, to zklamání se do průzkumu vrací," řekl týdeníku.
 
Vysoká kritičnost však může všechno změnit. Masivní demonstrace proti škrtům, diskusní skupiny na Facebooku, to všechno otevírá prostor konstruktivnější variantě. "Mění se to. Mladí Češi dají mnohem méně na to, co se kde říká, spíš se soustředí na vlastní a jedinečný prožitek. To je zjevně cesta k větší spokojenosti," říká autorka knihy Psychologické aspekty změn v české společnosti Ilona Gillerová.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…