Chaloupka na krásném místě. Potichu prodaná, vyčítá deník Lesům ČR

12.06.2012 10:44

Státní podnik Lesy ČR prodal chalupu v exkluzivní lokalitě v Jizerských horách. Udělal to bez soutěže, v tichosti. Případ před třemi lety otevřely Hospodářské noviny, nyní přicházejí s novými informacemi.

Chaloupka na krásném místě. Potichu prodaná, vyčítá deník Lesům ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

V roce 2009 deník upozornil na to, že Lesy prodaly jeden z domů. Podezřelé mělo být hlavně to, že aniž by nemovitost nabídly veřejně, prodaly ji jisté Ivaně Petříkové za 3,65 milionu korun. Prodej odůvodnily tím, že dotyčná o to prostě požádala.

Nyní vyšly najevo další skutečnosti. Nemovitost už nevlastní Petříková, ale podnikatelka Lucie Češpivová, majitelka firmy, která Lesům poskytovala marketingové a reklamní služby. Je náhodou, že když Petříková chalupu kupovala, byla šéfkou dozorčí rady firmy S.M.A., jejíž majitelkou je právě Češpivová? Ta se brání tvrzení, že by byla nemovitost od začátku připravena pro ni jako pro člověka, který má k Lesům blízko. Petříková by tu sehrála roli prostředníka, aby přímý prodej nebyl tak nápadný. "Říkala mi, že tam chtěli s manželem být, ale že ta mediální štvanice jí vadí. A jestli nemám o tu nemovitost zájem," popisuje okolnosti koupě chalupy Češpivová.

Petříková jako prostředník?

Češpivová si prý už nevzpomíná, za jakou částku nemovitost koupila od Petříkové. "Já to fakt nevím z hlavy. Myslím si, že to bylo obdobné. Chtěla dostat ty peníze, které do toho investovala," tvrdí. Částka, kterou Petříková dostala za prodej, se však ani zdaleka nepřibližuje částce, za kterou chalupu koupila. Veřejné smlouvy uložené na katastrálním úřadu, které si HN vyžádaly, říkají, že Češpivovou stál dům i s pozemkem pouhých 378 tisíc. Což by mohlo sloužit jako argument pro verzi, že už před třemi lety pocházely peníze na koupi nemovitosti právě od Češpivové.

Kauza zajímala také auditory Nejvyššího kontrolního úřadu. Úřad prověřuje důvody, proč vůbec Lesy ČR dům prodaly. Původně z něj totiž chtěly vytvořit informační centrum pro turisty. Oficiální rozhodnutí o nepotřebnosti nemovitosti ale pracovníci Lesů doložit nemohou. "S největší pravděpodobností došlo k jeho ztrátě," zní jejich vysvětlení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…