Chlast, rudí a palec. Znalec Zemana zaskočen útokem na prezidenta

09.05.2013 13:44

Časopis Reflex se v nejnovějším čísle razantně pustil do prezidenta Miloše Zemana. Píše o nevhodných lidech v jeho okolí, utahuje si z jeho údajně zaníceného palce, jímž vysvětloval svou horší chůzi, a nezapomíná ani na jeho zálibu v alkoholu. Mediální odborník a také autor knížky o Miloši Zemanovi Petr Žantovský k tomu říká, že informační hodnota obsáhlého textu je zcela nulová.

Chlast, rudí a palec. Znalec Zemana zaskočen útokem na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezidenta Miloše Zemana poctil týdeník Reflex ve svém nejnovějším čísle tím, že mu věnoval titulní stranu, úvodník, aktuální díl nekonečného komiksu a nádavkem ještě dalších osm stran uvnitř časopisu. Těm délkou dominuje článek doyena českých novinářů Karla Pacnera pod titulkem „Mám strach o tuto zemi II“ a vše završují texty Petra Koláře a Petra Holce o rizicích spojených s životním stylem Miloše Zemana.

Na titulní straně nám časopis nabízí v koláži požitkářského Zemana obklopeného nahými dívkami, úvodník se mu vysmívá kvůli zanícenému palci u nohy, kterým Zemanovo okolí vysvětlovalo jeho poněkud nejistou chůzi. „Achilles měl patu a náš hrdina má palec. Toť jest to citlivé místo rekovo! A to je i to nejcitlivější místo naší krásné země!“ píše v editorialu šéfredaktor Pavel Šafr. Kreslený komiks Zelený Raoul pak Zemanovi přisuzuje „překvapivě“ za společníky Miroslava Šloufa a alkohol.

Mezi spolupracovníky je dobré připomenout Šloufa i Nejedlého kvůli Lukoilu

Uvnitř časopisu si v hlavním článku Karla Pacnera přečteme, že prezident Miloš Zeman nemá dost kvalifikovaných spolupracovníků, o které by se mohl opírat. „Dnes ho z dálky podporují jeho bývalí ministři, vesměs sedmdesátníci a osmdesátníci, ze střední generace tam má pouze Vratislava Mynáře, drobného podnikatele z jižní Moravy,“ píše Karel Pacner.

„K jeho blízkým patří Martin Nejedlý, který strávil devadesátá léta v Rusku a nyní je zástupcem ropné firmy Lukoil v republice, přičemž všechny velké ruské firmy závisí na libovůli Kremlu. Členem téhle party byl i Miroslav Šlouf, bývalý komunistický funkcionář, jenž pro něj dělal práce všeho druhu, včetně těch nejšpinavějších,“ nenechává Karel Pacner nikoho na pochybách, jaký je jeho vztah k Miloši Zemanovi a jeho spolupracovníkům.

Radši ho seberou a odvezou jako oběť spiknutí vlastní ochranky

Když už se pustit do Zemana, nelze opomenout alkohol, o němž se dokonce rozepsali dva redaktoři. „Zemana nikdy neuvidíte úplně zlitého. A kdyby mu to náhodou hrozilo, vždycky radši dřív upadne někde na schodech, takže ho včas seberou a odvezou domů coby oběť spiknutí jeho vlastní ochranky,“ uvádí Petr Holec. Jeho kolega Petr Kolář si zase zavzpomínal, jak Severoatlantická aliance čekala na souhlas členských států s bombardováním srbských ozbrojených sil a Miloš Zeman coby premiér místo projednávání ve vládě popíjel becherovku.

„Kdo si to přečte, kdo si tedy dá tu práci, tak se nedozví vůbec nic nového. Všechno, co tam je, prošlo dávno všemi médii, ať se to týká Lukoilu, Miroslava Šloufa, bývalých ministrů Zemanovy vlády, různých mesaliancí – ať domnělých, nebo skutečných – s komunisty a podobně. Četl jsem to hodně podrobně a nedozvěděl jsem se jedinou skutečně novou informaci. Takže informační cena toho materiálu je nulová,“ kritizuje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský časopis Reflex za to, co v aktuálním čísle o hlavě státu napsal.

Posměšný úvodník o Zemanově zaníceném palci u nohy

Za valnou nepovažuje ani estetickou úroveň spousty stránek, které se Zemanovi věnují. „Při pohledu na titulní stranu a podobnou koláž, která uvnitř čísla uvádí hlavní článek, mě napadá jediné hodnocení: naprostý nevkus. Jiná věc jsou kresby Marka Douši, protože u nich se bavím, to má smysl pro humor. Navzdory tomu zjednodušení, které dává dohromady Gottwalda, Husáka a Zemana, tak to je zjednodušení, které pro karikaturu prostě platí a má to i vkus. Ale ty dionýsovské koláže s buřtíky a slečnami jsou dost nevkusné,“ myslí si Petr Žantovský.

Naopak mu nevadí, že úvodník napsal šéfredaktor Pavel Šafr systémem perzifláže, kdy použil posměšné a satirické zpitvoření Zemanova zaníceného palce u nohy, kolem něhož se celý úvodník točí. „To, že je to možná hloupé, je jiná věc, ale odpovídá autorské nátuře pana Šafra, podobné perly od něj tu a tam čítám. Ale to mi nevadí, zjevně to je kurzíva, zjevně to ctí nějaký novinářský žánr. Jen by to nemělo být pod názvem editorial, protože pak to vypadá jako redakční názor. Nebo to má být redakční názor?“ ptá se mediální odborník.

Zkušený novinář nepřinesl jediný nový fakt v pohledu na Miloše Zemana

V hlavním textu Karla Pacnera pak nenašel jediný nový fakt, který by posouval názor na Miloše Zemana v pozitivním nebo negativním smyslu. „Co mě udivuje u tohoto velice zkušeného novináře, je, jak plytce klouže po povrchu věcí a jak dává dohromady věci, které spolu nesouvisejí. Ať už to jsou nedávné změny v Ústavu pro studium totalitních režimů nebo glorifikace pana Nečase. U té mi navíc přijde úplně směšné tvrdit, že pan předseda Nečas je svatý bojovník s kmotry. Už i jeho největší zastánci pochopili, že tak to není a že má jen jinou image,“ tvrdí Petr Žantovský.

„Mě vždycky brali lidé jako pan senátor Štětina, kteří se po dlouholetých pobytech v totalitních organizacích typu KSČ stali velikými komunistobijci. Myslel jsem, že panu Pacnerovi se tahle nemoc vyhnula, avšak v tomhle rozsáhlém článku mi tuhle domněnku vyvrátil,“ poukazuje Petr Žantovský na to, jak před nebezpečím spolupráce ať už Zemana či ČSSD s komunisty varuje právě autor mnoha knížek z dob normalizace o technice a kosmonautice, zpravidla sovětské.

Pád ze schodů a Čtvrtníčkova satira už jsou záležitosti staršího data

„Připomněl bych jeho knihu Devět dnů kosmických z roku 1978, což byla reportáž o letu prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka. Nemyslím si proto, že by tedy právě Karel Pacner měl být nadán právem hodit kamenem a pranýřovat Zemana nebo kohokoli jiného za to, že se miliskuje v srdci nebo někde s komunisty nebo panem Remkem,“ poznamenává Petr Žantovský.

Za zbytečné, protože už o tom bylo řečeno vše, považuje i texty Petra Koláře a Petra Holce o náklonnosti Miloše Zemana k alkoholickým nápojům. „O tom, že pan Zeman v den svého zvolení spadl v České televizi ze schodů si nemusím po takové době číst a koukat na velkou fotografii, to viděl celý národ v lednu v České televizi. A psát o tom, že v roce 1999 vsadil pan Čtvrtníček do nějakého pořadu parodii na Zemana, tak to už je dost stará zpráva, čtrnáct let, řekl bych. Takže i informační hodnota tohoto materiálu je nulová,“ hodnotí mediální odborník.

V zákulisí Schwarzenbergovy kampaně bylo také veselo

„Že Zeman má rád alkoholické nápoje, nebo jaké pije, to všichni, kdo s ním měli někdy něco společného, vědí. A kdo ho přitom viděl, tak rovněž poznal, že se za to nikdy nestyděl. A nikdy nezpůsoboval nějaká společenská pozdvižení nebo problémy,“ upozorňuje Petr Žantovský, který napsal s nynější hlavou státu knihu Miloš Zeman – zpověď informovaného optimisty, jež vyšla v roce 2012. A dodává zajímavost o jednom z autorů oněch „alkoholových“ textů.

„Pan Holec jel celé prezidentské volby jak se Zemanem, tak se pohyboval i v blízkosti pana Schwarzenberga. A sám mi jednou vyprávěl docela podrobně zážitky ze zákulisí těchto kampaní a musím říct, že stejnou kritiku, jakou jsme si od něj přečetli na adresu Miloše Zemana, tak stejnou, ne-li ještě větší, jsem se od něj dozvěděl na adresu pana Schwarzenberga. Teď by bylo asi namístě v zájmu novinářské objektivity, aby Reflex udělal monotematické číslo na téma kníže Schwarzenberg a jeho různé slabiny a že jich také nemá málo,“ konstatuje Petr Žantovský.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…