Cikán, vágus, feťák, předčítal Moravec v ČT...

28.09.2012 14:13

Předvolební speciál Václava Moravce z Ústeckého kraje přinesl dle očekávání slova, která v jiných krajích příliš slyšet nebývala. Kromě zástupce Dělnické strany sociální spravedlnosti přispěl k razanci debaty i lídr hnutí Severočeši.cz Jiří Zelenka, který vykládal, jak "Cikáni dvacet let nemakají." Moderátora Václava Moravce uvedla do rozpaků už pouhá citace z programu Severočechů, hemžící se výrazy v politice neslýchanými.

Cikán, vágus, feťák, předčítal Moravec v ČT...
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jiří Zelenka (Severočeši.cz) před vysíláním předvolebního speciálu Otázek Václava Moravce

Debata kandidátů na hejtmana Ústeckého kraje pochopitelně nemohla opomenout téma romských ghett a celkového řešení romské problematiky, která Ústecko trápí dlouhodobě. „Vy máte v programu ochranu občanů před nepřizpůsobivými jedinci, a najdeme tam slova jako feťák, vágus, nebo cikán, a doporučujete vůči nim represi,“ řekl volebnímu lídrovi hnutí Jiřímu Zelenkovi moderátor ústecké předvolební debaty Václav Moravec. Ten přitakal, ačkoliv chvíli předtím mluvil o tom, jak je problematika vyloučených romských ghett složitá a je třeba ji řešit komplexně.

Rozpor začal vysvětlovat originálně: „Tam ti Romové dvacet let nedělají, děti koukají na své táty, jak vstanou v jedenáct hodin a jdou rovnou do hospody,“ popsal. „Ale vy v tom programu píšete o posilování policistů a jedete tam hlavně represivní opatření, ne podporu zaměstnanosti,“ namítl Moravec.

Jednička severočeské  kandidátky se však nedala odradit. „Vy jdete do práce, a soused Vám vykrade byt,“ pokračoval v popisu reality v kraji Zelenka, podle kterého takoví lidé nemají důvod hledat práci. Tak by prý měli být alespoň přinuceni dělat veřejně prospěšné práce. „Tenhle kraj bych mohl být krásně uklizený, kdyby cikáni makali. Jenže oni makat nikdy nepůjdou,“ obával se.

„I Dělnická strana sociální spravedlnosti je ve svém programu mírnější, než Severočeši.cz,“ uzavřel přestřelku lehce rozhozený moderátor Moravec. Ta podle něj mluví pouze o důrazných bezpečnostních opatřeních.

V programu Severočeši.cz je mimo jiné slibováno, že hnutí „sníží počet opilců, feťáků, vágusů a podobných individuí v ulicích.“ Rovněž žádají „stejná práva a povinnosti pro všechny včetně cikánů.“  Toho chtějí dosáhnout snížením věkové hranice trestní odpovědnosti, přidáním kamerových systémů a rovněž posílením pravomocí Armády při pomoci občanům a zvýšením státního příspěvku na městskou policii.

Severočeské hnutí se opakovaně zviditelnilo svým radikálním přístupem k řešení romské otázky. Rovněž senátor Jaroslav Doubrava, který byl zvolen za severočeské hnutí, opakovaně přispívá do debaty kontroverzními výroky na adresu romské populace a v loňském roce si na jeho slova pro ParlamentníListy.cz stěžoval romský aktivista Miroslav Kováč dokonce předsedovi Senátu Milanu Štěchovi. „To je komunita, která práci považuje za nejstrašnější způsob obživy. Nadělají si 10, 12, 15 dětí a žijí z těch přídavků a podpor,“ řekl tehdy Doubrava.

Doubravovy protiromské výroky kritizoval již vloni například politolog Jiří Pehe, podle kterého je chování Romů pouhou reakcí na neschopnost vlády řešit jejich problémy. "Tito lidé se nacházejí v situaci, kdy, jak říká okřídlený citát, nemají co ztratit, jen své okovy," řekl Pehe."Je to stát, který nechává tyto lidi ve štychu i v tomto směru. Ať se tedy nikdo nediví nejen nárůstu drobné kriminality, ale i různých útoků," uvedl při stejné příležitosti František Kostlán ze serveru Romea.cz."Z komunisty se stal rasista, od totality k totalitě," řekl Kostlán o samotném Doubravovi.Romští aktivisté rovněž požadovali, aby celé hnutí Severočeši.cz bylo jako rasistické zakázáno. 

Karola Haasová, jednička ústecké krajské kandidátky TOP 09, označila v předvolební debatě krajských lídrů hnutí Severočechů za populistické. „Mám pocit, že oni to až tak vážně nemyslí. Že to rázné řešení romské otázky nabízejí stejně jako ta auta a mobily,“ řekla Haasová.

Hnutí na sebe totiž v minulosti upozornilo rovněž tím, že v minulosti lákala voliče na možnost vyhrát ve slosování auto, případně další ceny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…