Církev ujišťuje: Nebojte, majetek nerozkrademe, ani nevytunelujeme

30.03.2012 11:35

Doba, kdy si budou církve samy spravovat vlastní majetek, se pomalu ale jistě blíží. Nejde přitom o majetek nijak malý, což vyvolává řadu otázek. Na prvním místě se nabízí úvaha, zda církve nakonec nezkrachují, jak se to podařilo farnosti v Trmicích v Ústí nad Labem. Sekretář České biskupské konference Tomáš Holub ubezpečuje, že to nehrozí, protože jsou připravována nejrůznější opatření a to i proti vytunelování církevního majetku.

Církev ujišťuje: Nebojte, majetek nerozkrademe, ani nevytunelujeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Církve hledají správce budov a pozemků, a banky, které by pomohly s péčí o majetek, který se má duchovním pastýřům navrátit od státu. V rozhovoru pro server Týden.cz to prozradil generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub, podle něhož se církve na převzetí svého majetku chystají posledních dvaadvacet let.

Nepřivede církev majetek vniveč?

„Je to celá škála věcí. Na úrovni biskupské konference budou muset vzniknout místa, která se budou starat o navrácený finanční majetek. Budou to jak nová místa správců nemovitostí, tak ekonomů jednotlivých diecézí. Na jednu stranu chceme, aby byl ten postup přípravy koordinován centrálně, a na druhou stranu, aby si v některých věcech mohly jednotlivé diecéze rozhodovat samy. Tento proces běží. Jsou tu série setkání s lidmi od lesního hospodářství po bankovnictví. Tedy s profesemi, které budeme v případě navrácení majetku nutně potřebovat,“ říká Holub.

V této souvislosti ovšem stojí za zmínku případ farnosti v Trmicích v Ústí nad Labem, kterou její podnikatelské aktivity dovedly až ke krachu. Nehrozí něco podobného ve velkém, až se církvím majetek vrátí? Podle Holubova názoru ne. Případ z Trmic sice považuje za smutný, ale obratem dodává, že spravují 3500 farností a za 22 let jejich správy zkrachovala jen jedna, což lze považovat za úspěch, který může církvi závidět nejeden průmyslový holding. Připravují se také bezpečnostní opatření bránící případným krachům

„V minulém týdnu jsem jednal na ministerstvu kultury o tom, aby bylo v restitucích jednotlivých farností dáno omezení. Chci, aby tu byla dvoustupňová či třístupňová kontrola. Jednání na úrovni farností bude jen ve výši padesát až sto tisíc a bude právně relevantní, jen když bude spolupodepsáno příslušnou diecézí, popisuje plány sekretář.

Obrana proti tunelování

Církev promyslela i to, jak zabránit tunelování svého majetku. Obranou je decentralizace jeho správy. Vlastníkem budov či pozemků budou jednotlivé farnosti a tím bude odstraněno nebezpečí, že by majetek vytuneloval nějaký lump, pakliže by byl spravován centrálně.

„Diecéze měly od svého vzniku vždy materiální základnu, ze které mohly žít a financovat duchovní činnost. Chceme tedy majetek uspořádat tak, aby se z jeho výnosů mohlo žít po několik staletí. Co to bude konkrétně znamenat, je otázka. Může to znamenat jak co nejlepší obhospodařování, tak scelování majetku i prodej. Budeme se zkrátka chovat jako dobří hospodáři,“ uzavírá Holub.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…