Co vám vláda příliš neříká o otravách alkoholem...

18.09.2012 11:49

V komunikaci vlády s veřejností je v metanolové kauze nejaktivnější ministr zdravotnictví Leoš Heger, jemuž se za této situace podle mediálních odborníků hodí jeho image ustaraného odborníka. Ani od něj, ani od kohokoli jiného z Nečasova týmu však dosud nezaznělo, kdo nahradí podnikatelům škody vzniklé vyhlášením zákazu prodeje alkoholických nápojů.

Co vám vláda příliš neříká o otravách alkoholem...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Kauza s jedovatým metylalkoholem, na nějž svým životem doplatily už více než dvě desítky lidí, zatlačil veškeré domácí události, ale zároveň i některé politiky, do pozadí. Za vládu komunikuje s veřejností prakticky jen ministr zdravotnictví Leoš Heger, jehož úřad zakázal prodávat lihoviny obsahující více než 20 procent alkoholu ve všech obchodech, restauracích a jiných podnicích.

„To je takový průšvih, že se dá jakýkoli krok obhájit obavou o to, aby se to dál nerozšiřovalo. Nemám politiku ani politiky v lásce, ale tady se neobjevily žádné kroky, které by mě nazdvihly ze židle v komunikaci směrem k lidem,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Martin Potůček, viceprezident Asociace českých reklamních agentur a zároveń ředitel společnosti Guideline, poskytující PR služby.

Heger je velký optimista, když si myslí, že se začne méně pít

„Taková situace tady ještě v moderní historii nenastala, takže těžko porovnávat s jakoukoli předchozí situací, pokud nepočítáme záplavy, ale to bylo opravdu o něčem jiném. Jestli je v něčem problém, tak v tom, že se vůbec nemluví o tom, jakým způsobem bude vláda saturovat ztráty těch podnikatelů, které jim teď vznikají. To je základní téma, které tady absolutně chybí,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský na problém, k němuž se nikdo z vlády Petra Nečase pro veřejnost zatím nevyjádřil.

Komunikace s veřejností zůstala v této kauze jen na šéfovi resortu zdravotnictví. „Ministr Leoš Heger se snažil vystupovat klidně, kulantně, poměrně to mělo všechno hlavu a patu, co říkal, až na jednu větu. To řekl, že prohibice možná pomůže českému národu k tomu, že možná začne míň pít. Ta mě pobavila. Asi by český národ měl míň pít, ale myslím si, že prohibice touhle formou k tomu určitě nepovede a že je pan ministr patrně velký optimista, jestli si to myslí,“ říká s úsměvem Martin Potůček.

Ministr má image ustaraného odborníka

Také podle Petra Žantovského dělá ministr Heger asi všechno, co může, že na jeho místě by o mnoho více neudělal asi nikdo. „On má jednu image, na kterou mu v minulosti dalo mnoho lidí bianco šek důvěry, a to je image ustaraného odborníka, který dobře ví, o čem mluví, a který má starost o ten konkrétní problém,“ konstatuje mediální odborník.

„Když pak začaly problémy s protesty lékařů, tak se ukázalo, že je to opravdu velmi šikovná image.  Mnoho lidí ale dospělo k závěru, že pan doktor Heger už není ten dobrák z krajské nemocnice v Hradci Králové, ale protřelý a mazaný politik. A tohle vědomí si nesou s sebou. Zda tohle vědomí teď nějak poškozuje jeho komunikaci v této situaci, to neumím posoudit, ale myslím, že moc ne,“ dodává Petr Žantovský.

Média při informování propadla zuřivému bulváru

Ve sdělovacích prostředcích je kauza s pančovaným alkoholem dominantní už téměř dva týdny. „Když nějaké téma takhle vyloženě válcuje všechno ostatní, tak se mi to nelíbí, protože jsem rád, když těch zpráv dostávám víc. A tak jsem se snažil dívat i na to, které zprávy jsou ty potlačované, ale ono se nic tak zásadního nebo velkého nestalo, co by se neoprávněně dostalo do pozadí zájmu médií,“ všímá si pro ParlamentníListy.cz Martin Potůček.

Podle Petra Žantovského propadla média při informování o této kauze zuřivému bulváru. „A to všechna napříč odleva doprava, od seriózních po opravdu bulvární média, protože prohibice, to je něco, čemu každý rozumí. Abychom diskutovali v seriózních médiích o stavu veřejných financí, tomu nerozumí skoro nikdo, tak o tom se radši nemluví. Ale prohibice, to je konečně téma, toho se chopí úplně každý a podle toho to taky vypadá,“ myslí si mediální odborník.

Pánové v politice si myslí, že můžou cokoli

Atmosféry vyvolané touto kauzou nejspíš politici využijí k tomu, aby systémově ztížili přístup k tvrdému alkoholu. „Vzhledem k tomu, že si ti pánové v politice myslí, že můžou cokoli, tak je možné opravdu všechno. Ale je obrovský rozdíl mezi prodejem a ´prodejem´. Je až neuvěřitelné, kde všude lze koupit tvrdý alkohol a jakým způsobem ho někde rozlévají. Takže nějaké omezení je namístě, ale mělo by spíš být zaměřeno na podomní a stánkové prodeje, kde si to z hlediska hygieny o nějaký průšvih doslova říká,“ doporučuje Martin Potůček.

Podle Petra Žantovského vše směřuje k tomu, aby stát začal vydávat a kontrolovat licence, protože, jak se ukázalo, kolky nestačí. „Už nikdo neuvažuje o tom, jestli se náhodou nesníží výběr spotřební daně, která je u tvrdého alkoholu vysoká a je to pro stát velký příjem. Tady se uvažuje ve velmi jednoduchých trojčlenkách: teď vytvořím nový poplatek za to, že si někdo koupí koncesi na prodej tvrdého alkoholu, a budu mít jistý příjem pro státní rozpočet. To je typické uvažování pro dnešního ministra financí a myslím si, že k tomu to spěje,“ odhaduje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Čekání na Kalouskovu reakci, vždyť mu denně utíkají miliony

To viceprezidenta AČRA fascinuje neviditelnost šéfa financí. „Pan Kalousek, kterého je neustále všude plno, tak v tomhle se příliš neangažuje. Přitom se ho to bytostně týká, protože jemu ze státní kasy ubývají každý den neuvěřitelné peníze. Čekám na nějakou jeho reakci a jak vybruslí z toho, aby dokázal Hegera diplomaticky zpacifikovat, a ty peníze mu tam zase začaly proudit. Protože podle mého musejí mít v tomhle mezi sebou velký rozpor. Jsem zvědav, kdy Kalouska uvidíme a kdy se do toho vloží,“ uzavírá Martin Potůček.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…