Čtěte, než ho zavřou: Toto vykládal odsouzený poslanec Pekárek

18.12.2012 16:44

Svobodné dny poslance Romana Pekárka (ODS) jsou sečteny. Vrchní soud v úterý potvrdil původně nepravomocný rozsudek a za korupci poslal Pekárka na pět let za mříže. Podívejte se na některé jeho výroky, za které mnohdy čelil posměškům i obavám z případné slabomyslnosti.

Čtěte, než ho zavřou: Toto vykládal odsouzený poslanec Pekárek
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Roman Pekárek, nový poslanec za ODS

Roman Pekárek nedávno nastoupil do sněmovny jako náhradník díky tomu, že se uvolnila místa po třech rebelujících poslancích ze středních Čech, kteří nesouhlasili se zvyšováním daní. Již v té době byl nepravomocně odsouzen a vláda si vysloužila tvrdou kritiku opozice, že díky jeho hlasu definitivně protlačila především takzvané církevní restituce.

Poslanec byl obviněn za to, že jako někdejší místostarosta Kolína údajně nabídl soukromému podnikateli, že za milionový úplatek zajistí prodej městských pozemků za nižší cenu, než bylo původně v plánu.

Vždycky prý byl proti korupci a je tím známý

Sám se však bránil, že s nikým o prodeji oněch pozemků nejednal. Prý k tomu neměl ani žádné pravomoci, neboť jako druhý místostarosta města nebyl statutární orgán. Návrh, který měl schválit prodej pozemků údajně městské radě a zastupitelstvu nepředkládal on, ale příslušný odbor.

Zda se poslanec Pekárek kvůli nástupu do výkonu trestu vzdá poslaneckého mandátu, po vynesení rozsudku neřekl. Uvedl jen, že zatím neví, co bude dělat.

ParlamentníListy.cz pro vás vybraly některé zajímavé Pekárkovy výroky, které v poslední době pronesl.

„Já jsem byl vždycky proti korupci, byl jsem vždy proti klientelismu, byl jsem proti zneužívání moci a byl jsem tím v Kolíně známý,“ řekl poslanec těsně poté, co v úterý vyšel ze soudní síně Novinkám.cz

Z ODS se mi nedovolali, vybil se mi mobil

Když začátkem listopadu Roman Pekárek jako novopečený poslanec vystoupil na Radiožurnálu, politický komentátor Miroslav Macek vyslovil obavu, že trpí slabomyslností.

Na dotaz redaktora, jak se dozvěděl o svém poslaneckém angažmá, reagoval: „Mně zavolala nějaká redaktorka, zastihla mě nepřipraveného a ptala se mě, jak budu hlasovat, a já vůbec nic netušil. Mně asi z ODS volali, ale nemohli se mi dovolat, protože se mi v mobilu vybila baterie,“ uvedl tehdy.

Když potom prý mluvil s šéfem poslanců své strany Zbyňkem Stanjurou, nepamatoval si ani, zda během onoho rozhovoru přišla řeč na jeho tenkrát ještě nepravomocné odsouzení. „To jsou chvíle, kdy emotivní člověk nedokáže přesně reprodukovat, co se řeklo. V tu chvíli jsem byl trochu rozrušený, možná že ze mě vypadlo slovo loajalita,“ sdělil v Radiožurnálu.

Jestli jsem udělal něco špatného? To je složitá otázka

Ve chvíli, kdy mu moderátor Veselovský připomněl slova premiéra Nečase, který ho vyzval ke složení poslaneckého mandátu, Pekárek odpověděl: „Můj postoj je takový, že si s Petrem Nečasem musíme promluvit.“

Na otázky redaktorky ParlamentníchListů.cz Pekárek před měsícem odpovídal také zajímavě. K dotazu, zda pořád tvrdí, že nic špatného neudělal, poslanec uvedl: „To je složitá otázka. Jinak – já jsem skutek, za který jsem byl odsouzen, neudělal.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…