Čunek vážně uvažuje: Kalousek nechrání Parkanovou, chrání sám sebe

01.07.2012 21:28

Telefonát ministra financí Miroslav Kalouska vyšetřovateli kauzy CASA. Velké téma posledních dnů, které často vede ke spekulacím, do jaké míry je šéf státní poklady v aféře zapojen. Podle někdejšího předsedy KDU-ČSL a nynějšího senátora Jiřího Čunka to svědčí o tom, že Kalousek chce celou kauzu zamést pod koberec. Prý na tom má svůj obrovský osobní zájem.

Čunek vážně uvažuje: Kalousek nechrání Parkanovou, chrání sám sebe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Na stejné téma v neděli reagoval i premiér Petr Nečas, který znovu zopakoval, že považuje Kalouskův hovor s vyšetřovatelem za těžko akceptovatelný a bude od ministra financí požadovat osobní vysvětlení. Podle předsedy vlády navíc ani nejde o samotný obsah hovoru a tedy, zda ministr financí onomu vyšetřovali vyhrožoval či nikoli, ale nepřijatelným je už samotný telefonát.

Stíháním Parkanové by prý došlo i na Kalouska

Podle senátora Jiřího Čunka je jisté, že Miroslav Kalousek nebrání Vlastu Parkanovou, ale sám sebe, protože byl v prvním rozhodnutí vlády pověřen, aby vyjednával detailní podmínky kontraktu s majitelem Omnipolu a svým přítelem Richardem Hávou.

„On má eminentní zájem na tom, aby paní Parkanová nebyla stíhána a tím pádem neprozradila něco na něho. Chce, aby se ten případ zastavil a nedostalo se to k němu, protože on je ten, který je Hávův přítel, kamarád a spolu jistě tvořili i tu cenu. To, jestli to bylo o půl miliardy víc nebo míň, záleželo jen na tom, jak se dohodnou,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Jiří Čunek.

Sám prý nechce spekulovat, zda se ministr financí snažil ovlivňovat vyšetřovatele a vyhrožovat mu, ale podle toho, jak je prý Kalousek nervově vedle, protože na něho konečně také došlo, taková slova do toho telefonu dle Čunkových slov určitě říci mohl.

Dva kamarádi se domluví na ceně. Desetiletá praxe…

„Nechci radit premiérovi, zda má či nemá Kalouska odvolat. Ono je to velmi těžké, protože on ho v zásadě ani odvolat nemůže, je to faktický šéf koaliční partaje. Jsem přesvědčen, že nikdo nemá odstupovat, dokud se soudně neprokáže, že je vinen. Skutečnost, že Kalousek ze své pozice vyšetřovateli volal, svědčí o tom, že má obrovský zájem, aby byl případ zameten pod koberec, protože by to mohlo ukázat na něho,“ upozorňuje dále senátor.

Pokud jde o nynější spekulace, zda bude či nebude Vlasta Parkanová k trestnímu stíhání vydána, Čunek by dle svých slov v případě, že by byl poslancem, zvedl ruku pro. „Ale ne kvůli Parkanové, ale kvůli osvětlení všech skutečností, protože tady jde o stovky milionů korun, které jsou ve hře, a bylo by dobře, aby se ukázalo, jak to opravdu je. A pan Kalousek nám všem už vlastně řekl, jak to celé bylo. Tím, že tvrdí, že se tyto zakázky už deset let řeší tímto způsobem (ono se to tak dělá dvacet let, ale pomiňme to). To přece nesmí být tak, že se dva nějací kamarádi sejdou a dohodnou se na ceně,“ rozčiluje se lidovecký senátor nad způsobem zadávání veřejných zakázek v resortu obrany.

Legální okrádání občanů o libovolné sumy peněz

Způsob výběru zakázek na ministerstvu obrany by prý měl být úplně jiný. Měl být transparentní a mít parametry, které snesou srovnání a ne, že záleží na nějaké domluvě. „Pan Kalousek nese naprosto jednoznačnou odpovědnost za to, že ten systém vytvořili tak, aby byl legální, ale aby dovolil odčerpávání finančních prostředků z rozpočtu ČR,“ viní šéfa státní pokladny.

„Někdo si ale myslí, že se tu odehrává boj spravedlivých s nespravedlivými. Třeba v mém případě, kdy se soudně ukázalo, že je celý případ vymyšlený a všechny mafie stály proti mně. Tady jde o boj mafií mezi sebou, mezi těmi, co kradou na jedné straně a těmi, co kradou na druhé straně,“ popisuje své dojmy z celého případu senátor a exministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. A dále říká, že systém na ministerstvu obrany byl vytvořen sice tak, aby byl legální, zároveň však dovoluje těm, co kradou si z něho odebírat tolik peněz, kolik určí. „To je naprosto fatální zjištění,“ doplnil pro redakci ParlamentníchListů.cz Jiří Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…