Děsivé, stát se postavil za zločince. Opozice zírá na amnestii pro Berku

11.01.2013 21:43

Díky amnestii prezidenta Václava Klause je pravděpodobné, že nebude stíhán ani soudce Jiří Berka, obžalovaný za podezřelé konkurzy. S informací přišel server iDnes.cz. Opozice v souvislosti s tím nešetří kritikou. Lubomír Zaorálek to označil za do nebe volající nespravedlnost, Jeroným Tejc žádá, aby se za to zodpovídala vláda Petra Nečase.

Děsivé, stát se postavil za zločince. Opozice zírá na amnestii pro Berku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Amnestie soudce Jiřího Berky je děsivá věc,“ míní místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj je celý akt jen do nebe volající nespravedlnost. „Stát na nejvyšší úrovni se rozhodl, že se postaví za organizovaný zločin, zahladí stopy a zabrání průchodu spravedlnosti,“ dodal.

Podobný názor má i Jeroným Tejc. „Já se v této věci shodují s Lubomírem Zaorálkem, je to fatální selhání spravedlnosti,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. „Poškodí to důvěru lidí ve spravedlnost jako takovou,“ varoval předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů.

Podle něj je situace o to horší, protože Jiří Berka byl soudce, tedy představitel justice. Navíc devět lidí v souvislosti s kauzou nepravomocně odsoudil soud v Táboře už v roce 2010 – a Berka dostal devítiletý trest. Kauzu ale loni vrátil olomoucký vrchní soud k novému projednávání do Tábora. K vrchnímu soudu se totiž odvolalo sedm z devíti obžalovaných.

„Je potřeba, aby se za to zodpovídali ti, kteří za to mohou, tedy vláda Petra Nečase,“ uvedl také Tejc, jehož strana se snaží vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, právě v souvislosti s amnestií.

Bývalý ministr vnitra František Bublan se obává celkových následků amnestie. "Dopad amnestie na soudce Berku už snad Klausovi víc uškodit nemůže. Uškodí to naší společnosti a prohloubí to nedůvěru a beznaděj," uvedl.

Podobný názor má i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, za amnestii podle něj nese odpovědnost i vláda. „Amnestie byla chyba, tohle to jen dokazuje,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

Zároveň však vyjádřil jistý optimismus a upozornil, že ne vše je definitivní. Rozhodnutí o amnestii v Berkově kauze totiž není pravomocné a státní zástupce proti němu může podat stížnost. Nad stížností momentálně uvažuje vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová. „Počkejme, až bude závěrečný soud,“ řekl Škromach.

Situaci kritizuje i KSČM a její předseda Vojtěch Filip. „Rozhodnutí soudu o kauze soudce Berky, který se nejen může vrátit do taláru, ale mají mu být vyplaceny miliony jako náhrada ušlé mzdy, je dalším dokladem nekompetentnosti práce či zlého úmyslu těch lidí, kteří amnestii připravovali, ať už šlo o ministerstvo spravedlnosti nebo o legislativce z úřadu vlády či z kanceláře prezidenta republiky. Nezbývá než doufat, že ji takto nepřipravili schválně,“ uvedl. I on vyhlíží 17. ledna a mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, kdy se bude hlasovat o budoucnosti vlády.

Vláda možné osvobození soudce Berky nevítá, zabránit mu v tom ale nemůže, jak řekl 1. náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák. „Ministerstvo spravedlnosti využije všech prostředků k tomu, aby se takový soudce do funkce nevrátil,“ dodal v souvislosti s tím, že pokud by Berka skutečně uspěl, kromě vyplacení mzdy by mohl požadovat i navrácení místa soudce.

Například poslanec za ODS Boris Šťastný však již ve čtvrtek uvedl, že amnestie je pouze věc prezidenta a měla by tak být respektována. „Vrcholný politik by neměl hodnotit ani komentovat amnestii,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Deseti firmám, které Berka na základě údajně zfalšovaných dokumentů poslal do konkurzu, podle obžaloby konkurzní gang způsobil škodu 264 milionů. Dalších 202 milionů se podle obžaloby pachatelé z firem pokusili odčerpat. Nechávali proplácet fiktivní faktury, své soukromé zahraniční cesty nebo neprovedené práce. Prodávali také majetek firem pod skutečnou cenou. Soudce Berka vyhlašoval údajně konkurzy na vybrané společnosti, aniž by měl dostatečné podklady o tom, že jsou skutečně v úpadku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…