Dienstbier: Klaus měl dát milost řidiči Smetanovi

10.12.2012 16:04

Kandidát na prezidenta za ČSSD Jiří Dienstbier zkritizoval v rozhovoru pro Český rozhlas Václava Klause, českou zahraniční politiku i způsob udělování milostí. Jako prezident by prý všechno dělal jinak.

Dienstbier: Klaus měl dát milost řidiči Smetanovi
Foto: ČSSD
Popisek: Prezidentský kandidát Jiří Dienstbier

Za prezidenta by Dienstbier v USA volil Baracka Obamu. Hlavně proto, že se mu podařilo prosadit povinné zdravotní pojištění. „Hájí stejné myšlenky jako já tady v České republice,“ uvedl kandidát na prezidenta. Senátor by rád v křesle prezidenta obnovil důvěru lidí v demokratický systém. „Bez zájmu lidí nejde dosáhnout kvality našeho veřejného prostoru včetně kvalitního fungování politických stran,“ upozorňuje Dienstbier.

Musím být v hlavním proudu EU

„Zásadní je neformální role prezidenta republiky. Moderování debaty o důležitých tématech,“ zdůraznil Dienstbier. Prezident Václav Klaus podle senátora hlásá extrémní pozice. „Nejdůležitější je zahraniční politika, kde se momentálně Česká republika reprezentuje třemi různými názory,“ prohlásil.

„Hlasování Česka proti Palestině považuji za chybu. Byly jsme jedinou zemí EU a opět jsme byli izolováni v tom našem civilizačním prostoru,“ pokračoval Dienstbier v kritice české zahraniční politiky. Podle něj Česku nezbývá nic jiného než účastnit se evropské integrace. „Měli bychom býti součástí hlavního proudu integrace,“ doplnil.

„Udělování milostí je nástroj pro řešení zcela mimořádných situací,“ uvedl k dalším pravomocem prezidenta Dienstbier. Šlo by tedy jedině o zdravotní či jiné podobné humanitární problémy. „Nikoli tedy k pardonování korupčních kauz,“ rýpl si do Klause, který podle něj měl třeba dát milost řidiči Romanu Smetanovi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…