Dienstbier prý začíná v ČSSD vadit. Na sjezdu nemusí obhájit funkci

07.03.2013 7:48

Vzepření se vůli strany před druhým kolem sněmovních voleb, kdy odmítl podpořit Miloše Zemana, možná bude Jiřího Dienstbiera stát funkci stranického místopředsedy. Nejpopulárnější politik ČSSD tím mezi členy, kteří většinově Zemana podporovali, ztratil řadu sympatií. I jeho kolegové se o Dienstbierových šancích vyjadřují spíše vyhýbavě.

Dienstbier prý začíná v ČSSD vadit. Na sjezdu nemusí obhájit funkci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier neskrýval radost

Sám Dienstbier uznává, že jeho postoj může hrát při volbě roli, ne však zásadní. „Nemyslím si, že by vůči mně byl zásadnější odpor, než by byl bez těchto věcí,“ podotkl s tím, že se obvykle jedná o lidi, kteří jej už předtím moc rádi neměli.  O svých šancích na zvolení však nechce spekulovat.

Řadě členů podle deníku Právo vadí, že se Dienstbier projevuje jako sólista. A to rozhodně ne jen v souvislosti s prezidentskou volbou. Štěpící je prý pro členy strany například i otázka jeho vztahu ke KSČM, se kterou by byl ochoten tvořit koalici. To je pro řadu sociálních demokratů stále problém.

Z vedení strany se vůči Dienstbierovi staví přinejmenším rezervovaně první místopředseda Michal Hašek, který se rovněž ostře distancuje od spolupráce s KSČM. Naopak předseda Bohuslav Sobotka za populárním místopředsedou stojí. „Jiří Dienstbier je schopen pomoci ČSSD, je schopen oslovit středové a mladé voliče, tedy oblasti, se kterými má sociální demokracie stále velký problém,“ prohlašuje Sobotka. Ve vedení strany by podle něj měli být ti nejlepší a nejsilnější představitelé, ke kterým Dienstbier nepochybně patří.  Proto jej prý delegátům rozhodně bude doporučovat.    


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…