Dienstbier škodí a je trapný. Takto to v ČSSD schytal za útok na Zemana

12.02.2013 20:06

Místopředseda ČSSD a neúspěšný kandidát Jiří Dienstbier v poslední době hodně útočil na zvoleného prezidenta republiky Miloše Zemana a Stranu práv občanů – zemanovci. To se nelíbí řadě významných sociálních demokratů.

Dienstbier škodí a je trapný. Takto to v ČSSD schytal za útok na Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

Dienstbier například uvedl, že zemanovci nejsou politická strana, ale lobbistická skupinka kolem Miroslava Šloufa. Podle Dienstbiera například také Miloš Zeman vnesl do prezidentských voleb nenávist a nacionalismus. „Snažil se rozbíjet sociální demokracii a v tomto bude pokračovat. Bude si vyřizovat osobní účty,“ řekl také pro iDnes.cz Dienstbier.

ParlamentníListy.cz se politiků ČSSD dotázaly, zda podle nich Dienstbierovy útoky na Zemana a SPOZ sociálním demokratům prospívají a o čem to svědčí. Vykopávání příkopů mezi novým prezidentem (a zemanovci) a ČSSD se ale nelíbí celé řadě Dienstbierových stranických kolegů.

Ať Dienstbier složí účet, co udělal pro ČSSD

„Před každým sjezdem prochází každá strana 'čechráním' peří. Nejinak je tomu i u sociální demokracie. Zvláště u lidí, kteří někam kandidují a ještě více u těch, kteří pak funkci obhajují. Ti by měli ještě navíc skládat účty z toho, co za dva roky ve funkci místopředsedy učinili pro ČSSD pozitivního a konstruktivního, jak plnili místopředsednickou funkci nejen navenek – mediálně, ale i dovnitř strany. Pokud má být Jiří Dienstbier opravdu nadějí ČSSD, pak by měl sebevědomě složit účet za dva roky ve funkci a představit jasnou programovou vizi, a ne pořád dokola omílat, co se mu nelíbí na SPOZ či Miloši Zemanovi. Připadá mi to, jako kdyby ani nekandidoval na místopředsedu ČSSD, ale SPOZ,“ řekl ParlamentnímListům středočeský hejtman a senátor Josef Řihák.

„Myslím, že zbytečně dodává důležitost malé straně,“ reagoval stručně místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Dienstbierova žárlivost a nedostatek nadhledu

„Jiří Dienstbier jen pokračuje ve své jednostranné útočné kampani proti Miloši Zemanovi, která byla bohužel jím zvolená od počátku. Tím dává najevo jen svou žárlivost a nedostatek nadhledu se s výsledkem prezidentské volby smířit. ČSSD to neprospívá, neboť většina členů a voličů ČSSD Miloše Zemana volila a váží si přínosu jeho i jeho vlády pro Českou republiku. Útoky Jiřího Dienstbiera jsou tak i útoky na pozitivní součást dějin ČSSD,“ zlobí se místopředsedkyně strany Marie Benešová.

„Jednotě ČSSD rozhodně neprospívá, když někteří vrcholní představitelé upřednostňují své osobní sjezdové ambice před zájmy a budoucností ČSSD. Poslední vyjádření Jiřího Dienstbiera o ničem jiném není,“ myslí si jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Dienstbier se chová trapně

Podle poslance Jaroslava Foldyny je Dienstbierovo vymezování se vůči zemanovcům trapné: „Atraktivitu strany lidé posuzují podle toho, jakou naději pro budoucnost jim slibuje strana ve svém programu. Náš volič od nás očekává, jak jej ochráníme před téměř lupičským zákonem o exekucích, jak jej budeme chránit před lichvou nebankovních společností, které mu podbízejí spotřebitelské půjčky s lichvářskými úroky a očekává od nás, že přezkoumáme oprávněnost zdražování energií.“

„To, že se kolega Dienstbier vymezuje proti zemanovcům, je naprosto trapné. Místo toho, aby navrhl takové programové cíle, které lidé od levice očekávají, jen kalí vodu. Ono je to jiné dělat levicovou politiku v Děčíně, než v akademických debatách pražských kaváren,“ rýpl si Foldyna.

„Myslím, že základem politiky ČSSD bude spolupráce s levicí, tedy i se SPOZ. Útoky ničemu neprospívají,“ míní senátor Miloš Janeček.

"Nepřispívá to ČSSD, ale hlavně to nepřispívá Jiřímu Diesntsbierovi. Mnohým občanům může připadat, že za ČSSD kandidoval člověk, který se neumí smířit s porážkou," říká senátor Jaromír Strnad.

Zeman se zasloužil o ČSSD

Podle senátora Pavla Lebedy se Zeman velmi zasloužil o ČSSD. „O pohnutkách kolegy Jiřího Dienstbiera, kterého si jinak velmi vážím, nechci spekulovat. Nevím o nikom, kdo by se u nás o sociální demokracii po roce 1989 zasloužil více než právě Miloš Zeman. Následný rozkol mezi ním a stranou zdaleka nenastal jeho zaviněním. Následné eventuální opětné sblížení je z politického hlediska žádoucí a zasypávat cestu k němu vyhovuje spíše našim politickým odpůrcům,“ uvedl senátor Lebeda.

Poslankyně Hana Orgoníková pro ParlamentníListy.cz uvedla, že neví, o čem vyjadřování Jiřího Dienstbiera vypovídá a je třeba zeptat se jeho, proč se tak vyjadřuje. „Zda-li to prospívá ČSSD, či nikoli, teprve uvidíme. Určitě to neprospívá Jiřímu Dienstbierovi,“ dodala poslankyně.

Podle senátora Jozefa Regece neútočí Dienstbier na Zemana SPOZ pouze v poslední době, ale prakticky pořád, již od prezidentské kampaně. „Škodí to nejenom straně ČSSD, ale i jednotlivcům ve straně,“ doplnil senátor.

Není to diplomatické

„Od Jiřího to není diplomatické,“ reagoval stručně poslanec Stanislav Huml. Senátor Jiří Lajtoch jen uvedl, že taková Dienstbierova vyjádření ČSSD neprospívají. „Je to jeho věc. Asi to tak cítí,“ reagoval senátor Petr Guziana.

Podle poslance Antonína Sedi osobní útoky neprospívají nikomu a ničemu. „Problémem SPOZ je nečitelnost programu. A stále platí, že je pro ČSSD politickým konkurentem,“ dodává poslanec.

Senátor Miloš Malý říká, že Dienstbierovo jednání nevypovídá celkem o ničem a jen pokračuje v krocích, které činil během volební kampaně. „ČSSD je strana s vlastním programem a jistě hledá k jeho prosazení partnery. Ne však za každou cenu. Je pravda, že SPOZ je stranou stojící v politickém spektru stran sociální demokracii velmi blízko. To neznamená, že se budeme podbízet a že nebudeme kritičtí,“ dodává Malý.

Jen říká svůj názor

Poslanec Václav Neubauer si nemyslí, že by Dienstbier útočil na Zemana a SPOZ: „Jen říká svůj názor, tak jak je o něm přesvědčen. Možná je to jen někomu nepříjemné.“

„Aktivity pana místopředsedy jsou, jako často tomu, spíše individuální. Ostatně je před sjezdem ČSSD. Což je možná jeden z důvodů. Ale SPOZ naším konkurentem prostě stále je. Nelze to nevidět,“ uvedl poslanec Jiří Koskuba.

Podrážděný oslabený Dienstbier

Jak informovaly ParlamentníListy.cz, pozice neúspěšného kandidáta na prezidenta Dienstbiera je údajně oslabena především kvůli jeho chování, kdy nedbá příkazů partaje a sází na svou popularitu.

Samotný Dienstbier reaguje na zprávy o svém chování podrážděně. Na sociální síti Facebook v úterý například uveřejnil: „Parlamentní listy jsou hrozný škvár, to vím už dávno. Špína, kterou publikují v posledních dnech, je však i na ně nevídaná.“

Jak ovšem naší redakci potvrdili další dva vysocí zástupci strany: „On nemá žádnou podporu, jeho chování bylo neúnosné a tento člověk nemá šanci být zvolen.“ Na dotaz, proč se pod svá slova nechtějí podepsat, odvětili lakonicky: „Kandidujeme na funkce.“

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…