Disident Bok už ví, kdo bude prezidentem. "Čuně" Fischer ne

16.05.2012 4:42

ROZHOVOR Disident a šéf spolku Šalamoun John Bok má zvěsti o tom, kdo se stane budoucím českým prezidentem. Či spíše prezidentkou. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se rozhovořil ale také o prolhaném ministru spravedlnosti nebo o revoluci, kterou navrhuje v odvolatelnosti zákonodárců.

Disident Bok už ví, kdo bude prezidentem. "Čuně" Fischer ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

Nedávno jste měl spor s ministrem Pospíšilem, navrhoval jste mu kárnou žalobu na státního zástupce Marcela Bodláka v souvislosti s kritikou prezidentských milostí. Právě Pospíšil je často označován jako loutka plzeňského kmotra Patrika Oulického... Jak hodnotíte roli kmotrů v současné politice, podařilo se s nimi skoncovat?

Ministr  Pospíšil je hvězda, která lže a každou chvíli tvrdí něco jiného a není takový sprosťák jako já. Kmotrovství má různé podoby, kmotrem je třeba i pan Babiš, Hušák a další. ODSka není jediná, třeba Hulinský atd., to jsou také kmotři.  Nechává exekutory jako armádu parazitů, navíc stát převádí zodpovědnost na zahraniční projekty. Také prezident by měl mít možnost zasahovat do soudních věcí, aby donutil soudy, aby něco nezkazily.


Jak hodnotíte v souvislosti se stížnostmi na prezidentské milosti jejich kontrasignace?

Nesmysl. Když si lidé zvolí prezidenta, buď mu budou věřit, nebo nebudou, a pak nemusíme mít prezidenta, můžeme ho zrušit. Pokud bude mít prezident ještě nějakého čičmundu, který mu bude radit, ať už přemiéra nebo někoho jiného, tak je to vyjádření nedůvěry nám, občanům. Také si myslím, že by nebylo od věci, aby lidé mohli odvolat poslance. Měli by mít možnost říct „My vás tam nechceme, běžte do hajzlu“. Je na čase, aby si politik nemyslel, že na čtyři roky, na něž je zvolen, má prázdniny. Aby mohli říct: „Nic neděláš, dloubeš se v nose, jdi do hajzlu, my tě nechceme.“ Je totálně zvrácené, že my jako řadoví občané jsme trestáni za vše, jízdu na černo, každou maličkost. Ale politici ne. Přitom to nejsou nadlidé. Mají ruce, nohy, potřebují jíst a kadit a dýchat. Bylo jim propůjčeno něco, co si ani nezaslouží.  Proto se mi líbí, co se stalo na Islandu, občané se konečně nasrali a poslali politiky do prdele. Lidé by měli bránit území, které je jejich domovem.


Jak se díváte na „protikorupční“ vládu Petra Nečase?


Nečasovi jsem věřil, ale už nevěřím. Je to ideologický rétorik. Tihle lidi a ministři, které tam dosazuje, by měli jít k šípku.

Jak hodnotíte protivládní protesty, mají podle Vás smysl?


Určitě ano, ale lepší by bylo, kdyby je organizovali sami lidé, ne odbory. Třeba taková vejce na Paroubka, to se mi líbilo. 

 

Schvalujete přímou volbu? Patří vůbec do našeho ústavního systému? Například ve Francii má prezident úplně jiné pravomoce než u nás, sestavuje vládu a podobně. Nejde u nás pouze o populismus?

Myslím, že to je konečně první krok přímé demokracie. Mně vadí okupace naší společnosti politickými stranami. Běžně se tomu říká partiooligarchie, partiokracie. Když se na to podíváte, tuto zemi ovládají politické strany propojené s organizovaným zločinem nebo obchodními sférami, určují nám, jak máme žít, jak máme platit daně atd. Ani nejsou schopné bránit se evropskému diktátu. Jsem za jedno s panem prezidentem, proč by mi měl soused kecat do toho, jaký mám mít v bytě nábytek nebo obrazy. V tomto vidím Klausovu pravdu. To, že jsme v nějakém společenství, neznamená, že se máme podřizovat něčemu, co je nad rámec toho společenství. Co se týče přímé volby, zcela ji schvaluji, občané si rozhodnou, kdo bude prezidentem, politické strany budou na druhé koleji. Při dnešních technologiích jako je Facebook a podobně je možné, že lidé si vyberou takového kandidáta, že všichni budeme jenom čumět. Teď hodně slyšíme o Švejnarovi, Fischerovi, Zemanovi. To jsou lidé, kteří jsou pro mě nuly. Co tady udělali v téhle zemi? Co udělal pan Fischer? Chvilku byl premiérem, protože ho tam dosadili politici, ne občani. Ale jinak, co pro Česko udělal? Nic. Akorát díky té trafice dostal další trafiku. Odešel do nadnárodní banky do Londýna a tam se chlubí, co dokázal. Vždyť je to směšné. Nedůstojné člověka, který chce být prezidentem.  A jaký on byl premiér? To byla znouzectnost, byl to premiér z leknutí. A obecně, choval se jako čuně. Třeba k ministryni Kovářové, které poslal dopis, který navíc nebyl pravdivý. A  dříve než se o něm dozvěděla, už koloval po médiích. Jako ministerský předseda byl ubožák. Pro mě to je panák, byť se tváří důstojně. Nic nevybudoval, to zase nelze upřít třeba Klausovi. Politiku si ošahal ze všech stran.

Koho byste volil Vy?

Já bych chtěl na Hradě ženu. Slyšel jsem takové zvěsti, že má velké šance moje kamarádka a přítelkyně Hana Marvanová. Ta by mohla překvapit. Je to vzdělaná právnička, v politice už byla, do povědomí lidí se dostala. Je kontinuální a je to silná osobnost. Pro mě ideální v dané chvíli je paní Eliška Wagnerová. Je to silná persona s hlubokým právním cítěním disponující znalostí práva i demokratických principů. Nikdy nebyla ani v komunistické straně a je ve věku, kdy už s člověkem nemává ješitnost a přízemní ctižádost. Uměl bych si představit, byť by to vyvolalo kontroverze, i Jiřinu Šiklovou. Sice zamlada byla nadšená komunistka, bylo to po válce, buržoazní strany selhaly a vypadalo to, že bude spravedlivý svět. Pak vystřizlivěla a byla disidentkou, je sice doleva orientovaná, ale to je jedno, zda je člověk doleva nebo doprava, pokud je rovný a čistý, takový člověk mě zajímá. Ženy jsou navíc zodpovědnější než chlapi. Ti se daleko rádi předvádějí, i náš současný prezident je tak trochu fanfarón. Dobrá prezidentka by byla třeba i paní Němcová. Udržuje kontinuální vztah s prezidentem republiky. I to je hodné cti, to se dnes také nenosí. Dnes, když se změní vedení party, všichni vymění kabáty. Postoj paní Němcové je v tomto obdivuhodný.

Poslední výzkumy ale ukazují na vítězství Jana Fischera. Byl by dobrým prezidentem? Jsou už Češi připraveni na prezidenta exkomunistu?

Je komunista a komunista. Někdo byl v KSČ z naivity, z přesvědčení. To beru. Kariérní člověk jako je pan Fischer, který byl komunsitou v době, kdy to nemuselo být, jen aby mohl kariérně postupovat, to je už nějaká vada charakteru. Co vlastně český národ o Fischerovi ví? Nic. Ty jeho kecy neberu. Můžu vám ale říct, že já víc dnes věřím komunistům v parlamentu než těm ostatním. Říkají věcné věci, konkrétní, mnohdy bych to s nimi podepsal. Všichni mě budou napadat, že jsem levičák, ale já jsem jenom soudný člověk. Když po nocích poslouchám ty záznamy ze Sněmovny, nejvíc si cením komunistických poslanců, jdou k věci. Jsou nejslušnější, slušně odpovídají a děkují, ti ostatní nám de facto říkají, vlezte nám na záda. Takže černobílé vidění světa není k ničemu dobré. Mrzí mě, že komunisté se stále drží svého názvu. Bylo by třeba, aby změnili název, aby se přetavili do nějaké levicové strany, to bychom si mohli říct, že žijeme v demokratické, ne postkomunistické době v komunistickém hávu. Myslím si, že lidé, kteří chtějí být prezidentem, by neměli dlouhodobě být v komunistické straně. Vadí mi, že exšéf ČT byl také kariérní komunista, v tomto ohledu selhává sám stát.  Pokud bude pan Fischer kandidovat, budu ho vyzývat, aby v sobě našel tolik slušnosti, aby zůstal v té bance v Londýně. Komunistická strana byla zločinecká organizace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…