Dnes už druhý průzkum: ODS dostává od lidí nabančeno jako nikdy předtím

21.06.2013 13:22

Pokud by v červnu proběhly parlamentní volby, levice by získala pohodlnou většinu. TOP 09 a Starostové by byli těsně za KSČM třetí, ODS by se sotva dostala do sněmovny s 8 procenty hlasů. Ukazuje to průzkum agentury ppm factum, který je po agentuře SANEP již druhým, který dnes předvídá pád ODS. Podle SANEPu by ODS získala 9,1 % hlasů.

Dnes už druhý průzkum: ODS dostává od lidí nabančeno jako nikdy předtím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS

Průzkum odráží vládní krizi a odstoupení premiéra Petra Nečase. „Veřejnost si přeje zásadní změny vrcholové politiky. Dvě třetiny občanů preferují příchod nové generace politiků nebo dokonce zásadní změnu politického systému,“ uvádí ppm factum.

Kdyby v červnu proběhly volby do Poslanecké sněmovny, zúčastnilo by se jich jen 50,5 % oprávněných voličů. Účast by tedy byla nižší než před třemi roky.

Pětiprocentní hranici by překročilo šest politických stran. ČSSD by získala 29,3 % hlasů, druhé místo by měla KSČM s 16,1 % hlasů. Na třetím místě by se těsně umístila TOP 09 a STAN s 15 %. Velice by si pohoršila ODS s pouhými 8 % hlasů. V pátek je to už druhý průzkum, který občanským demokratům předpovídá neúspěch.

Kromě nynější parlamentních stran by se do sněmovny dostala také KDU-ČSL se 7,5 % hlasů a Strana práv občanů - zemanovci s 6,6 % hlasů.

„V celkovém součtu by na konci dubna dle současného volebního modelu ‚propadlo‘ plných 17,4 % hlasů odevzdaných dohromady všem stranám pod pětiprocentní hranicí. Z nich by s poměrně slušným ziskem skončila Strana zelených (3,5 %) a nově také DSSS (2,8 %). Hranici 2 % poprvé překročilo ANO 2011 (2,1 %). Potenciál výsledku ‚neparlamentních‘ stran se v současné situaci zvýšil, jejich roztříštěnost ale do značné míry limituje možnost překonání pětiprocentní hranice,“ dodává agentura.

SROVNÁNÍ: Dnešní průzkum SANEPu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…