Do druhého kola postupují Zeman a Schwarzenberg. Fischer uznal prohru

12.01.2013 16:41

První kolo přímé volby prezidenta je za námi, volební výsledky jsou sečteny. Největším překvapením volby byl úspěch předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který o více než 7 procent přeskočil původně favorizovaného Jana Fischera.

Do druhého kola postupují Zeman a Schwarzenberg. Fischer uznal prohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman se svou dcerou odevzdali hlasy v prezidentských volbách

Již jsou sečteny téměř všechny volební okrsky. První kolo vyhrál Miloš Zeman se ziskem 24,22 %, druhý Karel Schwarzenberg s 23,40 %, třetí Jan Fischer s 16,36 %, Jiří Dienstbier 16,12 procenta, Vladimír Franz 6,84 procenta, Zuzana Roithová 4,95 %, Táňa Fischerová 3,23 %, Přemysl Sobotka 2,46 % a Jana Bobošíková s 2,39 procenty.

Fischerovi se evidentně vymstila dlouhá vleklá kampaň a stejně tak neúspěch v několika televizních debatách, kde na sobě v kritičtějších situacích dal znát velkou nervozitu. Sám již uznal svůj konec. „Soudě podle mých zkušeností to tak dopadne. Beru to na vědomí, respektuji fakta. Určitá míra zklamání tam je, co s ní…,“ uvedl pro ČT Fischer s tím, že prozatím odmítá podpořit jiného kandidáta.

Výsledky voleb můžete sledovat ZDE

Sobotka jen těsně před Bobošíkovou

Propadákem volby je bezpochyby kandidát ODS Přemysl Sobotka, který byl dlouho na posledním devátém místě, nakonec nejspíš předhoní Janu Bobošíkovou se ziskem necelých 2,5 procenta.

„Výsledek je pro mě velkým zklamáním. Podpora osobností směrem ke Karlu Schwarzenbergovi hlasy přelila ode mě. V druhém kole ho budu podporovat a přeji mu vítězství. Doufám, že pravicoví voliči nedopustí, aby levicový kandidát Zeman byl prezidentem této země,“ uvedl Sobotka. Sobotka v politice podle svých slov zůstává, ač jde o velkou prohru.

Podle premiéra Nečase se ukazuje, že volby, proti původním mediálním předpovědím, běží dobře a bez problémů. Poblahopřál Miloši Zemanovi i Karlu Schwarzenbergovi k výsledkům. „Podpora mediálního mainstreamu sehrála svoji roli, jako ještě nikdy za dvacet let,“ dodal Petr Nečas na tiskové konferenci.

Schwarzenberg má odpovědnost za vyšší DPH, církevní restituce i Kalouska

Vítěz prvního kola Miloš Zeman na tiskové konferenci požádal občany, aby šli i do druhého kola, kde začíná vše od nuly, a hlasy z prvního kola se nepřenášejí. „Blahopřeji panu Karlu Schwarzebergovi k druhému místu a rád bych reagoval na jeho tiskovou konferenci. Řekl, že v posledních deseti až patnácti letech jsem byl mužem minulosti. Posledních deset let zcela určitě ne, protože jsem byl mimo politiku a v letech před tím tu byla stabilní vláda založená na dohodě dvou nejsilnějších stran, která vyvedla zemi z krize,“ reagoval na kritiku.

„Ano, Karla Schwarzenberga pokládám skutečně za muže přítomnosti, který jako ministr a první místopředseda Nečasovy vlády hlasoval pro zvýšení daní na potraviny a léky, pro důchodovou reformu, pro církevní restituce. Ano, je skutečně mužem přítomnosti. Dnes se potvrzuje, že prezidentský souboj bude mezi kandidáty pravice a levice. Nikdo z nás se nemůže vyvinit ze své odpovědnosti jak za minulost, tak za přítomnost. A on se nemůže vyvinit za odpovědnost za Miroslava Kalouska,“ konstatoval Zeman.

Za úspěch svůj výsledek považuje Vladimír Franz. „Vzhledem k tomu, že jsem autentický občanský kandidát, je to úspěch,“ řekl Franz. Nebude říkat, koho doporučit nebo volit, zatím si to prý nechá pro sebe. Prý na to máme ještě čtrnáct dní času. „Je zvykem, že všichni musíme něco sdělovat a řídit se různými předpisy a návody.  Já myslím, že tady je možné nesdělovat nic,“ odmítl zmínit konkrétní jméno.

Bobošíková: Lidé chtějí platit dluhy ze krachující země EU

Je vůbec otázka, jaká je role politických stran. Stát je nástrojem občanů, stejně tak i prezident slibuje, že bude zástupcem všeho lidu. Komu jsou ale odpovědny politické strany, nikdo neví,“ uvedl Vladimír Franz v ČT. Zda v budoucnu hodlá využít své voličské podpory k založení politické strany či hnutí, zatím neřekl.

Táňa Fischerová pak pro ČT uvedla, že se případně hodlá angažovat v příštích parlamentních volbách. Ve druhém kole pak podpoří Karla Schwarzenberga, i když nesouhlasí s mnoha kroky Nečasovy vlády. Jana Bobošíková zalitovala, že si lidé v prvním kole zvolili současné pokračování evropské integrace a placení dluhů za jiné země. "Když si lidé do druhého kola vybrali eurofederalistu a eurohujera, je na čase povolat do zbraně Václava Klause," dodala Bobošíková.

Redakce ParlamentníchListů.cz oslovila české politiky s dotazy, koho nyní podpoří v případě, že neuspěl jejich kandidát. Z řad zákonodárců ODS však zatím nereagoval nikdo z oslovených. Zajímavé však budou postoje politiků ČSSD, neboť sám Dienstbier o případné podpoře některého z kandidátů spíše kladněji mluvil o předsedovi TOP 09.

O čem chce ČSSD pochybovat? Na Hrad jedině Zemana

Podle poslance Jaroslava Foldyny ale nemají sociální demokraté nad čím váhat. „ČSSD nemá o čem pochybovat! Schwarzenberg reprezentuje současnou asociální vládu, je spoluodpovědný za to, že 150 miliard korun nepůjde na naše zdravotnictví, pro invalidy, na valorizaci důchodů, ale připadnou církvím do kapes prelátů a dalších spekulantů. Schwarzenberg nereprezentuje masarykovské hodnoty. ČSSD by měla proto podpořit Miloše Zemana,“ má jasno Foldyna v reakci pro ParlamentníListy.cz.

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach za ČSSD redakci pouze stručně napsal, že se rozhodne až po jednání vedení strany. Nicméně patří mezi sociálními demokraty k podporovatelům Miloše Zemana. Ten se s ním těsně před Vánoci v Senátu sešel (více ZDE).

Senátor František Bublan překvapivě konstatoval, že negativní kroky Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga vůči politice sociální demokracie jsou prý téměř vyrovnané. "Rozhodování o případné podpoře musí být vedeno s pohledem na případné vládnutí po příštích volbách do sněmovny a možné kooperace s nově zvoleným prezidentem. Výsledek této analýzy může být překvapivě jiný, než se může na první pohled zdát," myslí si Bublan.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…