Doktor Macek brutálně odsoudil Holešovskou výzvu

16.01.2012 21:57

Iniciativa "Holešovská výzva" plánuje 28. ledna společnou konferenci občanských iniciativ a odborů a doufá, že se na ní podaří svrhnout vládu, prezidenta, některé soudce a podobně. Miroslav Macek považuje celou akci za hloupou, zároveň ale za nebezpečnou.

Doktor Macek brutálně odsoudil Holešovskou výzvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Celá výzva působí nekonzistentně. "Podepsán pod ní není nikdo," konstatoval Macek na svém blogu viditelny-macek.cz. "Mohlo by se zdát, že jde buď o nepříliš vydařenou recesi nebo nějaký nepříliš kvalitně připravený pokus o zviditelnění pár akcentovaných osobností. Problém je ovšem v tom, že v případě prohlubování ekonomické a společenské krize v Evropě a tedy i u nás, se jako houby po dešti budou vynořovat jedinci a iniciativy v naději, že jejich hlasité a vesměs demagogické výkřiky padnou na úrodnou půdu."

V podobné vypjaté době by podle Macka mohly být názory, které prezentuje i Holešovská výzva, nebezpečné. Cituje jednu konkrétní pasáž: "Pokud u nás ještě střední vrstva vůbec žije, při bližším zhodnocení bychom zjistili, že je tomu tak možná pouze setrvačností z doby před rokem 1989. Tehdy si pořídili své domy, byty nebo je zdědili po rodičích. Mladí lidé nezakládají rodiny, tak jako dříve, protože nemají jistotu zaměstnání a nemají na založení rodiny ani peníze. Přestože nám ústava stále zaručuje vzdělání a zdravotní péči zdarma, už zdaleka to není pravda."

Celý text M. Macka ZDE

Kdyby si někdo dal práci a vyhledal si fakta...

Macek se této pasáži velmi podivuje. Očividně ji podle něj psal člověk reality neznalý a ovlivnit tak může mnoho lidí. "Jen velmi málo frustrovaných a demagogií trvale bombardovaných lidí by si dalo tu práci a podívalo se na čísla Českého statistického úřadu, která praví: od roku 1990 do roku 2010 se (s pochopitelnými objektivními ročními výkyvy) u nás dokončilo 246. 364 bytů v rodinných domech a 370. 893 bytů v domech ostatních, tedy celkem 617. 357 bytů (nemluvě o jejich velikosti, kvalitě a vybavenosti oproti panelákovým bytům let minulých), že jen za rok 2010 vyjelo na dovolenou více než 10 milionů občanů, z toho 6.64 milionu automobilem, z toho 4.32 milionu do ciziny a z nich 1.53 milionu letecky."

A Macek pokračuje: "Také by si nic nepřečetli o skutečných důvodech, proč mladí lidé nezakládají rodiny, ale žijí v jiném vztahovém uspořádání a jistě by si také neprostudovali zdravotní systémy, možnosti jejich financování, statistiku vybavenosti našeho zdravotnictví v porovnání se světem a jeho výsledky, neřku-li aby pochopili, že žádné zdravotnické služby nejsou, nikdy nebyly a nikdy nebudou "zdarma".

S prověřováním si lidé práci nedají, zato jednoduše uvěří. Tomu, co Macek nazývá "demagogickými žvásty". Tomu je podle něj na čase se postavit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…