Doktor Macek odhaduje: Já to říkal. Zeman není hlupák, takže...

24.06.2013 9:46

Zajímavou vizi vývoje politické situace předestřel doktor Miroslav Macek. Podle něj má všechny karty v rukou prezident Zeman a dá se odhadnout, jak s nimi naloží. Nejspíš si mezi spřátelenými ekonomy vybere premiéra, ten sestaví vládu, a ta bude úřadovat bez ohledu na to, zda jí poslanci dají důvěru, nebo ne. Zákonodárci budou mít jedinou šanci - rozpustit sněmovnu a umožnit nové volby.

Doktor Macek odhaduje: Já to říkal. Zeman není hlupák, takže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Macek nejprve s uspokojením připomněl, co věštil premiéru Petru Nečasovi před týdnem, když oznámil, že jeho vláda rezignuje. Odcházející premiér si tehdy podle Macka představoval, že ODS najde jiného premiéra, přesvědčí o něm koaliční partnery a prezident Miloš Zeman jim pokračování koaličního projektu odklepne.

„Prezident Zeman dozajista demokratem je, ale rozhodně není hlupák, takže dle Nečasova přání to dozajista takto probíhat nebude,“ poznamenal k tomu tehdy Macek. A dnes s uspokojením konstatuje, že přesně to se stalo. Snad jen s tím rozdílem, že „novým“ premiérem, kterého ODS prezidentovi vnucuje, není Martin Kuba, ale Miroslava Němcová.

Dál tedy prý nejspíš bude vše probíhat pod taktovkou hlavy státu. „Zeman pověří sestavením vlády jednoho z ekonomů, kteří jsou mu blízcí, a kteří si rádi do životopisu napíší premiér (navíc se to s odkazem na rozpočet dobře obhajuje), a ten sestaví vládu,“ odhaduje Macek.

Pak Zeman nechá na poslancích, jestli jeho vládu podpoří, nebo nikoliv. Pokud ano, bude jeho kabinet spokojeně vládnout. Pokud ne, požádá své ministry o prozatímní vládnutí do jmenování nové vády, kterou ale nejmenuje. Vláda tak bude fungovat stejně, přichystá rozpočet a nechá na poslancích, jestli jej schválí, nebo začne platit v režimu provizoria.

Poslanci se pak budou moct rozhodnout maximálně o tom, zda se rozpustí, nebo budou úřadování Zemanova kabinetu přihlížet až do příštího května.   

Co k věci napsal doktor Macek:

I napsal jsem minulé pondělí:
Petr Nečas (ale nejen on) zřejmě ztratil poslední zbytky soudnosti: “V zájmu občanů a ODS“ podává demisi, na jeho místo nastoupí jiný člen ODS, nejraději místopředseda Kuba, stávající koalice sežene ve sněmovně podporu 101 poslanců a vláda bude v klidu pokračovat do termínu řádných voleb.
Jo, a ještě to také musí projednat s prezidentem, ale to je demokrat a tak to jistě akceptuje…
Prezident Zeman dozajista demokratem je, ale rozhodně není hlupák, takže dle Nečasova přání to dozajista takto probíhat nebude.
Dnes k tomu dodává: Stalo se.
Zeman pověří sestavením vlády jednoho z ekonomů, kteří jsou mu blízcí, a kteří si rádi do životopisu napíší premiér (navíc se to s odkazem na rozpočet dobře obhajuje), a ten sestaví vládu. Sněmovnou vláda buď projde, nebo neprojde. Pokud neprojde, Zeman požádá vládu o prozatímní vládnutí a dalšího premiéra sestavením další vlády nepověří (Ústava mu žádný zákonný termín nenařizuje), a tato prozatímní vláda sestaví rozpočet a ponechá na poslaneckých bludných duších pod ohromným společenským tlakem, zda jej přijme či ne, zda se rozpustí a budou předčasné volby, nebo tam budou strašit do května příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…