Dopadne to jasně. Zvýší se daně, píše ekonom Kohout o brzdě na dluhy

08.02.2013 9:05

Předkládaný „Ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti“, neboli finanční ústava, prochází legislativním procesem. Ekonom Pavel Kohout se zamýšlí, k čemu povede. Podle něj jsou při překročení povoleného zadlužení možné v zásadě jen dvě cesty - zvýšení daní, nebo snížení rozpočtových výdajů.

Dopadne to jasně. Zvýší se daně, píše ekonom Kohout o brzdě na dluhy
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

Podle Kohouta je vždy snazší zvýšit daně, než začít škrtat ve výdajích. Ani „vláda rozpočtové odpovědnosti“ nemá v tomto směru žádné zábrany a k sebereflexi jednu z jejích stran přiměl až šílený výprask v prezidentské volbě.

Snižování veřejných výdajů je podle něj v českých podmínkách takřka nemožné. Když se s vypětím sil podaří snížit nějakou položku, je to kompenzováno nárůstem na jiném místě. Navíc výdajové programy, třeba sociální systém nebo velké stavební projekty, mají obvykle značnou setrvačnost. Proto podle Kohouta není divu, že se vláda uchyluje spíše ke zvyšování daní, nežli k úsporám.

Proto se dá čekat, že se i v budoucnu budou vlády uchylovat spíše k úpravám na straně rozpočtových příjmů. Navíc když se v zákoně objevuje brutální sankce dvacetiprocentního zkrácení platů pro představitele státní moci v případě překročení stanoveného zadlužení. Je zjevné, že se politici budou snažit o to více zvyšovat daně, aby se jim v důsledku rozpočtové nerovnováhy nezhoršila životní úroveň.

Proto podle Kohouta hrozí, že se dobře míněná rozpočtová odpovědnost pěkně zvrhne. Daňové dostihy totiž prý mohou zaškrtit již nyní dost přidušenou ekonomiku, přičemž již nyní jsou daňové sazby dost vysoké. Řešením by mohlo být, kdyby se ve „finanční ústavě“ objevilo ustanovení, že vzniklý schodek rozpočtu nelze krýt kalkulovaným zvýšením daní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…