Drábek je politická zrůda. Soukromník Baránek popravuje muže TOP 09

07.09.2013 7:20

JINÝMA OČIMA Zdravotně postižené, nezaměstnané, důchodce, podnikatele, živnostníky. Všechny poškodil třetí muž TOP 09 Jaromír Drábek, když šéfoval Ministerstvu práce a sociálních věcí. Měl by se proto vozit po poutích a ukazovat jako kuriozita. Tak a ještě hůř ho křižuje první místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek. Na ostrou kritiku zareagoval i bývalý ministr.

Drábek je politická zrůda. Soukromník Baránek popravuje muže TOP 09
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podnikatel Rudolf Baránek

„Drábka bychom měli vozit po poutích v Praze i na venkově a ukazovat, že i taková politická zrůda může stát v čele resortu práce a sociálních věcí. Anebo by měl být zavázán do koše a máčen ve Vltavě či jiných řekách jako ve středověku nepoctiví pekaři,“ útočí za soukromníky Rudolf Baránek. Bývalému ministru práce a třetímu nejmocnějšímu muži TOP 09 Jaromíru Drábkovi nemůže doslova přijít na jméno. „Každý má svůj styl vyjadřování. Volič si jistě udělá úsudek sám. Chybí-li argumenty, nastupují silná slova,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr Drábek.

Drábkovi kontroloři

„A přitom se za Drábka na Ministerstvu práce a sociálních věcí dělo dost věcí za úplatu. Měnily se systémy, aby do nich šly vtáhnout nové firmy a braly se za to provize. U jeho prvního náměstka Vladimíra Šišky obžalovaného z podplácení se to ukazuje. Oba se znali dobře, vždyť Šiška dělal Drábkovi tajemníka už v Hospodářské komoře, tak ať mi nikdo neříká, že o tom tehdejší ministr nic nevěděl. To mohou vykládat leda spícímu volovi ve dvě ráno,“ rozčiluje se Baránek. Podle něj totiž Drábek poškodil snad všechny vrstvy obyvatelstva, které svým ministrováním poškodit mohl. Kvůli hloupým sKartám třeba zdravotně postižené a tak dále.

Není divu, že Baránek pálí ostrými. Jeden z hlavních bodů v programu soukromníků, tedy legalizace takzvaného švarcsystému, byl Drábkovi vždy trnem v oku. „Chtěl stále vše kontrolovat a nechával o tom, co je a není švarcsystém rozhodovat úředníky. Byl takový magor, že přes své kontrolory nutil živnostníky, aby měli veškeré smlouvy u sebe. A když měl zedník smlouvu v maringotce, bylo zle. Taky jsme se dozvěděli, že kontroloři dostávali za odhalení prémie, takže se snažili za každou cenu na něco přijít. Drábka už vyhodili, ale třeba kontrolní úřad v Ostravě stále existuje,“ doplnil místopředseda soukromníků.

Podpora švarcsystému

Zákon o švarcystému byl na dobré cestě, ale po pádu vlády se proces zastavil. „Nepřejeme si, aby dělnice u pásu někde v automobilce říkaly, že mají pronajatých padesát centimetrů pásu, takže jsou živnostnice. Nebo prodavačky u kasy v supermarketu. Chceme, aby se o tom rozhodovalo podle zákona. Co nebude podnikání dle obchodního a živnostenského zákoníku, by se automaticky stalo zaměstnáním a naopak. Podobný zákon už byl připraven, ale po volbách jej budeme muset tlačit znovu,“ podotýká s tím, že by se v Česku velký podnikatel s malým neměl bát uzavřít smlouvu.

Ostatně Rudolf Baránek je přímo spoluautorem takzvaného švarcsystému. S podnikatelem Miroslavem Švarcem ho představoval prvnímu polistopadovému českému ministru práce a sociálních věcí Milanu Horálkovi, jenž před necelým rokem zemřel, takto: „Podnikatel Švarc má stavební zakázku. Potřebuje řemeslníky a tak se dohodne s truhlářem, tedy osobou samostatně výdělečně činnou, Procházkou na zakázce, ceně, datu zhotovení práce, načež podepíší smlouvu. Já Švarc, ty Procházka. Já pán, ty pán.“

Nicméně Strana soukromníků chce také, jak píše v programu, snížit daň z přidané hodnoty (DPH) na pět procent a dvacet procent. „Sociální demokraté to po volbách nebudou chtít snižovat, protože jsou rádi, že zvýšení udělala pravice. Uvidíme, ale my názor nezměníme. Postupným snížením daní by se začalo roztáčet hospodářství, pravice v tomhle prostě udělala chybu,“ naznačuje. A když to soukromníkům nepůjde prosadit, začnou tento záměr prý vehementně připomínat těm, kteří zvyšování daní kritizovali. Tedy levici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…