Drábek porušuje zákon, udeřil ombudsman

17.04.2012 13:36

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský ve své výroční zprávě navrhuje poslancům zrušení povinnosti některých nezaměstnaných hlásit se několikrát týdně na pobočce České pošty. Neočekává však v této věci vstřícnost zejména ze strany ministerstva práce a sociálních věcí. Uvedl to v rozhovoru pro úterní Haló noviny.

Drábek porušuje zákon, udeřil ombudsman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Varvařovský v rozhovoru konstatuje, že se na něj v poslední době stále častěji obracejí lidé v sociálních problémech. „V souvislosti se sociální reformou problémů přibývá a lidé se na mě obracejí čím dál častěji,“ uvedl ombudsman. „Drtivou většinu problémů, kterými se zabývám, představují záležitosti existenční,“ dodává.

Ve své výroční zprávě pro Poslaneckou sněmovnu Varvařovský poslancům mimo jiné navrhl zrušení systému DONEZ (docházky nezaměstnaných), v jehož rámci se uchazeči o práci musí několikrát týdně hlásit na stanovené pobočce České pošty. Jinak jim hrozí až vyřazení ze systému a ztráta podpory v nezaměstnanosti.

Podle Varvařovského je samotný princip hlášení na poště nezákonný. Docházka nezaměstnaných totiž byla zavedena za účelem prevence nelegální práce, kterou má podle zákona kontrolovat inspektorát práce, nikoliv úřad práce. Tomu prý do kontroly nezaměstnaných nic není. „Úkolem Úřadu práce je pouze zprostředkovat zaměstnání,“ připomíná ombudsman. „Úřad práce tedy porušuje zákon, jestliže ukládá uchazečům o zaměstnání povinnost hlásit se několikrát týdně na poště, aniž by jim tam zprostředkovával práci a poskytoval poradenství, jak je jeho úkolem,“ uzavírá.

Ombudsmanovi tato praxe vadí i lidsky. „Uchazeči o zaměstnání jsou zařazením do systému DONEZ fakticky podezíráni, že porušují zákon, což je nedůstojné. Obzvlášť když si uvědomíme, že při spuštění tohoto systému do něj byli automaticky zařazováni všichni absolventi a nezaměstnaní do 26 let,“ upozorňuje ochránce.

Varvařovský věří, že poslanci jeho návrh vyslyší. V minulém roce prý většinu jeho návrhů akceptovali. „Ze strany ministerstva (které by změnu mělo připravit - pozn. red.) však s velkou ochotou patrně počítat nemohu,“ uzavírá zklamaně Varvařovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…