Drsná ekonomka Švihlíková si oddychla: Konečně byla zase zrušena robota

27.11.2012 19:15

Někteří Češi byli prý kvůli rozhodnutí exministra spravedlnosti Jaromíra Drábka (TOP 09) nuceni k vykonávání roboty. Ústavní soud se ale jeho nařízením postavil.

Drsná ekonomka Švihlíková si oddychla: Konečně byla zase zrušena robota
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilona Švihlíková v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo.

Povinná veřejná služba, kterou zavedl exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek zmizí z českých zákonů. Rozhodl o tom Ústavní soud. Na něj se obrátila ČSSD, která chtěla zrušit až 14 zákonů. 

K práci už je nutit nebudou

Z rozhodnutí Ústavního soudu vyplývá, že úřad práce už nemůže vyškrtnout z evidence nezaměstnaného, který veřejnou službu odmítne. Tu museli lidé bez práce vykonávat, aniž by za ni dostávali mzdu.

Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský v odůvodnění rozhodnutí uvedl, že povinná veřejná služba v rozporu s některými ustanoveními Listiny základních práv a svobod. "U uchazečů o práci může povinnost vykonávat veřejnou službu způsobovat ponížení dotýkající se jejich vlastní důstojnosti," prohlásil Rychetský.

Ekonomka se raduje

Ekonomka Ilona Švihlíková, která Drábkovo nařízení dlouhodobě kritizovala jako protiústavní, je rozhodnutím soudu nadšená. "Je to za dnešek první dobrá zpráva," komentovala pro ParlamentníListy.cz rozhodnutí sboru Pavla Rychetského levicově zaměřená ekonomka, která se nebojí ani odvážných vyjádření.

Středověká robota

Třeba 17. listopadu na Václavském náměstí hovořila o nadvládě mafie. A servítky si nebere ani ohledně Drábkova zrušeného nařízení. "Bylo to v rozporu s Ústavou, za práci musí být mzda. Byla to robota jako ve středověku," uvedla pro ParlamentníListy.cz.

S rozhodnutím Ústavního soudu souhlasí třeba i odborářský boss, Bohumír Dufek z Asociace samostatných odborů.  Ten však nechápe, proč přišlo až teď.

Proč to tak trvalo?

"Nevím, proč vždy Ústavnímu soudu všechno tak dlouho trvá. Úředníci a stát si myslí, že mohou vše, že jim lidé musí sloužit. Ale to není pravda," řekl ParlamentnímListůmc.cz Dufek. Podle něho by po rozhodnutí ÚS měly nastat i konkrétní kroky. Třeba vrácení dávek těm, kteří o ně kvůli Drábkovým nesmyslným krokům přišly.

"Stát nemůže nutit lidi, kterým vyplácí podporu, k nuceným pracím," argumentuje Dufek.

Rozhodnutí Jaromíra Drábka nařizovalo nezaměstnaným přijímat veřejně prospěšnou práci, za niž neobdrželi mzdu. Pokud ji nepřijali, mohli být vyškrtnuti z evidence Úřadu práce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…