Dva policisté mluvili o vyšetřování exministra Bartáka. Uniklo to na web

14.02.2012 7:30

Zdá se, že bývalý detektiv protikorupční jednotky František Zahálka mohl podávat informace bývalému ministrovi obrany Martinu Bartákovi, který čelí podezření v aféře Tatra. Exvelvyslanec USA Wiliam Cabaniss a manažer Tatry Duncan Sellars tvrdí, že bývalý ministr Barták po nich žádal úplatek. Dnešní MF Dnes upozorňuje na možnost, že Zahálka vynášel informace z případu přímo exministrovi.

Dva policisté mluvili o vyšetřování exministra Bartáka. Uniklo to na web
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Korupční kauza exministra Martina Bartáka je stále v šetření. Překvapí proto, že na veřejnost unikají informace ze spisu, ke kterým by měli mít přístup jen vyšetřovatelé. Policistů, kteří měli k informacím z případu přístup, bylo více, takže není jisté, zda informace Bartákovi dodával opravdu Zahálka, skutečností však zůstává, že na webu, který prohlašuje, že je Barták bez viny, se objevila komunikace mezi členem týmu Tatra Zahálkou a tehdejším šéfem ostravské pobočky protikorupční policie Petrem Krömerem.

Barták a podvodník? Kde je důkaz

Zahálka v dopise zpochybňuje průběh prověřování vedený proti trojici Martin Barták, zbrojař Michal Smrž a šéf společnosti Praga Petr Ptáček. „Pokud bych měl dosavadní způsob prověřování charakterizovat na příkladu, je to jako prokazovat někomu, že je podvodník, za situace, kdy údajný podvedený nedokáže říct, kdy a jak byl podveden,“ napsal Krömerovi Zahálka.

Dopis zveřejnil na webu Bartákův obhájce Josef Monsport, jde přitom o materiál, ke kterému by měli mít přístup jen vyšetřovatelé. Za zmínku také stojí, že státní zástupci si na Zahálku od počátku stěžovali, že prověřování brzdí.

Je třeba dodat, že Zahálka v současnosti radí ministrovi vnitra Janu Kubicemu a k úniku informací z kauzy Barták se nechce vyjadřovat. Další z možností je, že informace unikly od Krömera, který dnes již nepůsobí u policie. Sám Krömer jednoznačně popírá, že by informace vynášel, bylo by to v rozporu s jeho tehdejšími zájmy vyšetřovatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…