Dvě vteřiny ticha v ČT. Kalousek štípnul Nečase a moderátor tiše zíral

28.02.2012 12:31

Vláda Petra Nečase i samotný premiér se často bijí v prsa, jak se daří bojovat s korupcí. Naposledy se před dvěma týdny předseda vlády pochlubil, že protikorupční opatření jeho kabinetu ušetřila státu desítky miliard korun. Bublina líbivých slov však splaskla včerejším vyjádřením ministra financí Miroslava Kalouska, že on o žádných úsporách neví. Politici VV to ale vidí úplně jinak.

Dvě vteřiny ticha v ČT. Kalousek štípnul Nečase a moderátor tiše zíral
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem ve sněmovně

Stačil jediný dotaz na ministra financí Miroslava Kalouska v pondělních Událostech, komentářích ČT24 a ve zcela jiném světle se objevil dva týdny starý výrok premiéra Petra Nečase, že vládou přijatá protikorupční opatření fungují a veřejné rozpočty tak ušetřily podle „konzervativního odhadu“ desítky miliard korun. „S čistým svědomím říkám, že se proti minulým vládám jedná o viditelný pokrok,“ prohlásil tehdy Nečas.

Uvedl, že miliardové úspory na maržích přineslo například zrušení povinnosti ministerstva obrany využívat při nákupech prostředníky. Zrušením sporné zakázky na likvidaci ekologických škod, kde podle Nečase hrozila buď korupce, nebo přinejmenším kartelová dohoda, stát ušetřil až 30 miliard, a zrušení dostavby střešovické Ústřední vojenské nemocnice přineslo úsporu až šesti miliard.

U ekotendru nedošlo k úspoře o jedinou korunu

Nečasovo vyjádření však zpochybnilo vystoupení ministra financí Kalouska v pondělním pořadu ČT 24 Události, komentáře. Moderátor Martin Veselovský se ho zeptal, zda má představu, kolik bojem s korupcí uspořených miliard to přesně bylo a kam peníze šly. „Já jsem velmi zdrženlivě komentoval i tuto kvantifikaci. Já o těch úsporách nevím,“ překvapil Kalousek diváky i moderátora, který na ministra financí zhruba dvě vteřiny jen tiše hleděl.

Následně se ministr financí jal vysvětlovat, jak mohlo dojít k tomu, že premiér o úsporách ví a on ne. „Pan premiér například řekl, že byly uspořeny desítky miliard korun tím, že jsme bez výběru vítězné nabídky ukončili onen často komentovaný ekotendr. Tam ale nedošlo k úspoře o jednu jedinou korunu,“ tvrdil Kalousek s tím, že výběrové řízení tzv. obřího ekotendru byl pokus najít nabídku, která by byla výhodnější, než je řešení ekologických škod současným způsobem.

Premiér vycházel z velmi špatných podkladů

Po moderátorově poznámce, že z jeho slov plyne, jako kdyby premiér mluvil před čtrnácti dny tak trochu do větru, se ministr financí svého nadřízeného ve vládě zastal. „Myslím, že dostal velmi špatné podklady. Škoda, že jsem mu je nedal já. On řekl, že na obřím ekotendru jsme ušetřili desítky miliard a je snadno doložitelné, že na tom jsme neušetřili ani korunu,“ stál si ale jinak Kalousek na svém.

Zda měl premiér podklady od Karolíny Peake, vicepremiérky pro boj s korupcí, však ministr financí netuší. „To nemohu vyloučit. Já jsem mu je nedával. Kdybych mu je dával, tak ode mě by dostal podklad, že tam jsme neušetřili ani korunu. Pouze se nám nepodařilo najít výhodnější nabídku, a protože se nám ji nepodařilo najít, tak pokračujeme stejným způsobem. A protože pokračujeme dál stejným způsobem, jak už to děláme deset let, tak nemůžeme říct, že jsme něco ušetřili,“ vysvětlil Kalousek.

Stát ušetřil miliardy, které se někdo snažil ukrást

Se svým přehlížením možných úspor by se však ministr se zlou potázal u politiků Věcí veřejných. „Existují případy, kdy se dá na možné úspory poukázat, ale ne prokázat, jako v případě Kalouskova ekotendru. Tam si myslím, že stát ušetřil miliardy, které se někdo chystal ukrást, jak ukazuje v konkrétním případě mé trestní oznámení na ekologické škody na Hodonínsku,“ oponuje pro ParlamentníListy.cz místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím.

„Dopady protikorupčních opatření lze vyčíslit až časem. Například zákon o veřejných zakázkách bude účinný až od dubna. Věřím, že po určité době se projeví vyšší efektivita. To znamená, že za určité množství veřejných peněz se toho dosáhne více,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz poslankyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová.

Zdaněním hazardu se podařilo zachránit miliardy

Podle politiků Věcí veřejných jde o úsporu i tehdy, když stát není obrán tam, kde mu to hrozilo. „Nepodařilo se okrást stát o nezdaněný hazard a miliardy z něj, což je také boj, který Kalousek prohrál s Věcmi veřejnými a za kterým jsou pravděpodobně možné úplatky, jak vyšetřuje policie na základě mého trestního oznámení, které státní zástupce překvalifikoval právě na Miroslava Kalouska. V tomto ohledu by toho bylo daleko více a až nepříjemně často spojováno s Kalouskem,“ tvrdí Jarolím.

Místopředseda VV nicméně uznává, že dosud nebyla vyšetřena a došetřena žádná velká korupční kauza. „Já na to teprve čekám a jsem přesvědčený, že bude! Miliardy a stovky miliard jsou začarované třeba v Konsolidační agentuře a odkoupených dluzích. Jako třeba v případu Ostroj Opava. A i tam je spojení na Kalouska, Dalíka a jiné a mé trestní oznámení přímo na ministra financí,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jarolím.

Místopředsedu VV zajímá kauza opavského Ostroje

Od případu strojírenské firmy z Opavy si nesmiřitelný bojovník proti korupci hodně slibuje. „Bude Ostroj ona kauza, která ukáže to, co kryl ministr financí, a spojitost se sponzorským darem pro jeho stranu? Kradlo se tu dvacet let a za rok se to nezmění. Bude to trvat, ale povede se to. A zodpovědnost má za to každý. Politici, občané i novináři,“ upozorňuje Jarolím.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…