Ekonom Páral pochválil vládu za změny daní. Sám by DPH rovnou sjednotil

20.12.2012 13:01

Ekonomický publicista Pavel Páral se v MF DNES rozepsal o čerstvě schváleném balíčku daňových opatření. Podle něj je chvályhodné, že se vláda snaží snižovat deficit, i když je škoda, že skončila jen na půl cesty. Nejlepší by podle něj bylo sjednotit DPH, a to klidně na 18,5 procentech.

Ekonom Páral pochválil vládu za změny daní. Sám by DPH rovnou sjednotil
Foto: Ladislav Carda
Popisek: A vypita

Páralovi by se nejvíc líbilo, kdyby se DPH sjednotila na jedné sazbě, a klidně by mohla být ještě vyšší, než 17,5 procenta. „Jasně, podražily by potraviny, ale ty podraží tak jako tak, protože evropská zemědělská politika vychází z toho, že potraviny musí být dražší a dražší, aby se francouzští venkované měli lépe a lépe,“ píše Páral.

Navíc by podle něj v takovém případě klesly ceny energií a spousty služeb, což by ulevilo rodinným rozpočtům. Navíc by se ztížily různé manipulace a daňové úniky. Podle komentátora byla u ministra financí Miroslava Kalouska i premiéra Petra Nečase vůle tuto změnu prosadit, ale neměli schopnosti přesvědčit o tom zbytek politické reprezentace. Nakonec se tedy reforma utopila v kompromisu, který neocení nikdo.

„Pokud však budeme aspoň trochu hledat na konání vlády něco pozitivního, najdeme to bez velkého pátrání. Vláda i při hospodářském poklesu dokázala snižovat rozpočtový deficit, a to, jak jsou po včerejším hlasování nastaveny daně, bude těžko byť i výrazně levicová vláda měnit,“ uzavírá Páral. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…