Ekonomka: Pohádka o Prasátku a Zemanovi

03.05.2013 8:50

Ekonomka Markéta Šichtařová přichází s pohádkou o Zeleném Prasátku a prezidentovi Miloši Zemanovi. Na tom chce ukázat, že ne všechno je tak, jak se tváří – a často jsou pohnutky úplně jiné, než jaké se deklamují v médiích.

Ekonomka: Pohádka o Prasátku a Zemanovi
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

„Zjistila jsem jednu věc. Všechno je jinak. Úplně jinak, než se na první pohled zdá,“ píše Markéta Šichtařová. A začíná pohádku o Prasátku, které žilo u sedláka, ale mělo špinavý kotec a sedlák mu akorát nadával.

„Jednoho dne Prasátku povolily nervy. To než čekat v takovém čurbesu na řezníka, to raději vezmu do zaječích a umřu hlady, řeklo si,“ píše ředitelka společnosti Next Finance. Hlavní hrdina její pohádky tak uteče do strouhy, kde se krmí odpadky, ale pak si uvědomí, že to je lepší se nechat raději sníst. Ve strouze se ale Prasátko obalilo řasami, a tak k sedlákovi dorazí celé zelené.

„Ovšem jen co Zelené Prasátko strčilo rypák do vrat domovského statku, ozval se křik: ‚Mámo, pojď se na to podívat, to jsi ještě neviděla! Tak obrovský a zelený prase, to musí bejt nějaká nóbl věc! Jestli ono to nebude takový to prase s maskováním, co je vycvičené na vyhledávání lanýžů v lese, jednou jsem o tom čet´!‘“ uzavírá Šichtařová pohádku šťastným koncem.

Na tom všem chce prý demonstrovat, že všechno může mít jinou příčinu, než jakou bychom na začátku hádali. „Vyprávěla jsem vám pohádku jen a jen proto, abych vás dokonale zmátla a odvedla vaše myšlenky nesprávným směrem. Jediné, co jsem tou pohádkou skutečně chtěla říct, bylo, že pohnutky k nějakému jednání mohou být docela, ale docela odlišné, než se na první pohled může dát. Má pohnutka byla zmást vás,“ vysvětluje ekonomka.

Naráží tím na slova prezidenta Miloše Zemana o přijetí eura. Nemůže totiž uvěřit, že by si Zeman opravdu myslel, že eurozóna o Česko stojí. „Ani že by si myslel, že česká politická reprezentace půjde proti vůli 70 – 80 % obyvatel a většiny podniků a bude nás k přijetí eura tlačit. Ani že by si myslel, že by snad členství v eurozóně bylo pro českou ekonomiku užitečné. Přesto o přijetí eura mluví. Neznám jeho pohnutky, ale mám takový soukromý dojem, že jsou malinko jiné, než se na první pohled zdá…"

Kratší verze textu byla původně napsána pro Literární noviny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…