Elitní ekonom o novém premiéru Rusnokovi: Znám ho dobře. A řeknu vám...

26.06.2013 6:36

JINÝMA OČIMA Prezident Miloš Zeman se pohybuje v mezích ústavy. Jiří Rusnok opravdu patří mezi ty lepší ekonomy, které v Česku máme. Tak okomentoval pro ParlamentníListy.cz jmenování nového premiéra populární tuzemský ekonom Pavel Kohout, který působil jako poradce hned několika českých ministrů.

Elitní ekonom o novém premiéru Rusnokovi: Znám ho dobře. A řeknu vám...
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

Prezident Miloš Zeman vyseknul Jiřímu Rusnokovi na Pražském hradě poklonu hned v úvodní řeči, když prohlásil, že nepoznal lepšího ministra financí. Ostatně to pro ParlamentníListy.cz z části potvrdil i stále populárnější ekonom Pavel Kohout, když řekl: „Jiřího Rusnoka si vážím jako odborníka, jehož znám už více let. Mám k němu respekt. V této nesnadné úloze mu držím palce.“ U toho ale nezůstal.

Setkali se v NERVu

„Společně jsme seděli v Národní ekonomické radě vlády České republiky (NERV) a taky jsme spolu byli v Bezděkově komisi, ale znali jsme už i z dřívějška. Nevzpomenu si odkud přesně. Viděl jsem ho při práci, když jsme zasedali v těchto komisích, a potvrzuji, že jde o člověka, který se ve své profesi vyzná a má i praktickou zkušenost z podnikání. Není to tedy pouze akademický ekonom či politik. Praktická zkušenost se v dnešní době totiž zvlášť cení,“ podotkl

dále Kohout.

Následně připustil, že je pro něj bývalý kolega Jiří Rusnok, jenž v roce 2010 vystoupil z ČSSD a pak se přiklonil k prezidentově SPOZ, trochu doleva. „Nicméně každý máme nějaké politické preference. To bych mu nevyčítal,“ dodal s tím, že fungl nový premiér opravdu patří mezi ty lepší ekonomy, které u nás máme.

Zeman v mezích ústavy

„Prezident Zeman se pohybuje v mezích, které mu ústava dovolí, ale které u nás nejsou zvykem. Zatím ale znění ústavy neporušil ani v jednom bodě,“ zareagoval na to, že je pro mnoho kritiků Zemanovo upřednostnění vlády odborníků v čele s Jiřím Rusnokem, který by měl svůj kabinet jmenovat do čtrnácti dnů, útokem na tuzemskou ústavu. I advokátka Hana Marvanová se včera v Senátu proti kroku prezidenta ohradila. „Česká ústava je napsána tak, že jde o otázku výkladu a názoru. Chápu, že někdo může mít jiný názor,“ reagoval Kohout.

Právě Jiří Rusnok byl v roce 2001 jmenován na post ministra financí ve vládě tehdejšího premiéra Zemana. Za vlády premiéra Vladimíra Špidly byl ještě ministrem průmyslu a obchodu, ale následovalo odvolání kvůli špatné komunikaci. Po různém odborném lavírování zleva doprava Rusnok v roce 2003 opustil politiku a pohyboval se v soukromém sektoru penzijních fondů.

„Působení za Zemanova premiérování je složitá kapitola a na dlouhé povídání. Tehdy to opravdu vláda neměla lehké. Je možné, že ne vše udělala perfektně, ale za tehdejších okolností je opravdu sporné bavit se o tom, jestli to šlo udělat lépe či ne,“ sdělil k začátkům kolegiální soudržnosti Zemana s Rusnokem Kohout a zakončil: „Netuším, jestli dá dohromady kabinet, který dokáže zaujmout Poslaneckou sněmovnu, ale přál bych mu to.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…