Exposlanec LIDEM: Koaliční smlouva je plná nákladných slibů. Pozor: Neříká, kde na ně stát vezme

29.12.2013 17:00

ROZHOVOR Slova pana prezidenta beru s rezervou, on sám je chodící nedodržený slib. Sliboval, že nebude rozvracet sociální demokracii - a přesně to dělal, sdělil ParlamentnímListům.cz exposlanec LIDEM Viktor Paggio.

Exposlanec LIDEM: Koaliční smlouva je plná nákladných slibů. Pozor: Neříká, kde na ně stát vezme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exposlanec Viktor Paggio

Strana LIDEM je z mediálního pohledu velice utlumená, děje se v ní něco?

Ano, intenzivně se připravujeme na volby do Evropského parlamentu, které proběhnou v květnu příštího roku.

Jak zpětně hodnotíte vládní působení LIDEM?

Jako slabé. Po ponížení na Ministerstvu obrany měla tehdejší předsedkyně Peake dodržet slovo a odejít z koalice, ale obrátila. Tehdy jsem na protest opustil post místopředsedy a ukázalo se, že šlo o skutečně osudový moment. Že jsme dosáhli mnoha bodů našeho programu, je sice hezká věc, ale když ztratíte respekt, je vám to houby platné.

A jak zpětně hodnotíte odtržení od Věcí veřejných?

Byl to správný krok. A také nepopulární. Jak jsem se v politice naučil, jde to většinou ruku v ruce.

Aktuálně vzniká celá řada nových stran: Od O.K. strany po Republiku, za kterou stojí exposlanec VV Chaloupka. Mají podle vás naději na úspěch?

To rozhodnou voliči. Já jsem byl sněmem liberálních demokratů pověřen přípravou do evropských voleb a na to se maximálně soustředím.

Vy jste se do nové sněmovny nedostal, hodláte s politikou skončit úplně?

Nejsem profesionální politik, takže být mimo sněmovnu je pro mě návrat do normálu. Politiku beru jako výraz aktivního občanství - s tím nejde skončit.

Prezident Miloš Zeman ve svém projevu k občanům hovořil o dodržování slibů (více ZDE), o nutnosti se chovat čestně. Když se podíváte o pár let zpátky, drželi Petr Nečas nebo Miroslav Kalousek slovo tak, jak Vám ho dali?

Slova pana prezidenta beru s rezervou, on sám je chodící nedodržený slib. Sliboval, že nebude rozvracet sociální demokracii - a přesně to dělal. Sliboval, že bude nadstranickým prezidentem a nebude preferovat svou Stranu práv občanů - a nechal se dát na jejich billboardy. Pan prezident dělá vše proto, aby zdiskreditoval přímou volbu, kterou jsem po letech prázdných slibů velkých stran pomáhal zavést.

Co vlastně říkáte na zveřejnění záznamu zatýkání bývalé ředitelky Nečasova kabinetu?

Jako liberál považuji za skandální, že policie zveřejní video nevinného rozespalého občana v jeho bytě. Záměrně říkám nevinného, protože o vině rozhoduje v právním státě až soud, ne média. A záměrně říkám občana, protože se to může stát každému z nás.

Poměrně dost politiků hovoří o tom, že premiérem republiky může být klidně Andrej Babiš. Co říkáte na jeho spanilou jízdu politikou?

Pozorně ho pozoruji a jsem zvědav, jak se osvědčí.

Bude Babiš případně dobrým ministrem financí?

Ministr financí to bude mít v tomto volebním období obzvlášť těžké. Koaliční smlouva je plná nákladných slibů, ale neříká, kde na ně stát vezme. Ukočírovat ten rozpor bude úkol hodný Houdiniho.

ODS a TOP 09 se dostaly do opozice. ODS se navíc potýká s enormním odlivem voličů. Má ještě šanci se znovu zvednout?

O jiných stranách mluvím poměrně nerad, protože sami na tom nejsme dobře a musíme ještě hodně pracovat. Ale abych odpověděl na otázku: Poznal jsem v ODS mnoho kvalitních lidí a ti musí být puštěni ke kormidlu. Zatím se tak nestalo a občanští demokraté si volí jen líbivé tváře.

Kdyby to bylo jen na vás, jaký volební systém byste v Česku zavedl?

Pokud jde o Poslaneckou sněmovnu, změnil bych systém volby na dvoukolovou většinovou, jakou máme do Senátu. Při studiích politologie jsme o tom zeširoka debatovali a školu jsem opouštěl jako zastánce poměrného systému, který máme dnes. Ale zkušenostmi jsem došel k tomu, že "senátní" systém je lepší. Volíte konkrétní tvář a zvolený poslanec pak má mnohem užší vztah s voliči ve svém obvodu. Současný systém oproti tomu nutí poslance mít co nejlepší vztah se stranickým sekretariátem.

Co v politice očekáváte v následujícím roce?

Zřejmě poroste ekonomika, takže se vše trochu uklidní. A snad budou ODS a TOP 09 představovat klidnou a konstruktivní opozici a nepůjdou ve stopách ČSSD, která v minulém volebním období praktikovala metodu spálené země.

A poslední otázka: Jak hodnotíte rok 2013? Od přímé volby prezidenta po sestavování vlády Bohuslavem Sobotkou?

Lidé mají tendenci vidět každý rok jako přelomový, ale časem události vyblednou. Jsem rád, že zmiňujete přímou volbu prezidenta, ta byla skutečně významná. A také ten malý zázrak, kdy se narodila první česká paterčata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…