FOTO Zeman řečnil o zlodějnách. Kníže zachycen s čelem u stolu

07.05.2013 14:58

První muž českého státu prezident Miloš Zeman se ve svém projevu před poslanci tvrdě opřel do problému s fotovoltaikou. Své řekl i k nezaměstnanosti a potřebě obnovit investování v Česku. Aby dosáhl těchto cílů, hodlá plně využívat svých prezidentských kompetencí, rozhodně ale nechce usilovat o jejich posílení.

FOTO Zeman řečnil o zlodějnách. Kníže zachycen s čelem u stolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg dříme při projevu prezidenta Miloše zemana

Prezident republiky Miloš Zeman pronesl projev na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Hned v úvodu se omluvil za to, že navštívil nejdříve horní komoru - Senát - a do Poslanecké sněmovny zavítal až notně později. Stojí za tím prý ovšem potřeba znovu obsadit Ústavní soud ČR. "Jsem velmi rád, že se ve spolupráci všech zúčastněných podařilo obsadit tuto důležitou instituci a zabránit tak jejímu kolapsu," uvedl.

Během prezidentova projevu fotoaparáty zachytily ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, kterak si pokládá čelo na svou paži, položenou na stůl.

Celý projev Zemana ZDE

Tři nejdůležitější problémy

Zeman také poděkoval poslancům za to, že se po dohodě dvou nejsilnějších stran, tedy ČSSD a ODS, podařilo znovu obsadit vedení Nejvyššího kontrolního úřadu. Tyto dva kroky mě naplňují nadějí, uvedl Zeman. A to totiž nadějí, že se politické strany budou schopny dohodnout napříč politickým spektrem na zásadních řešeních národních problémů.

„Budu plně využívat kompetencí, které mi Ústava ČR dává,“ upozornil dále Zeman. Nehodlá však usilovat o rozšíření svých pravomocí, naopak se vzdal práva vyhlašovat amnestii a s výjimkou humanitárních případů nebude udělovat ani milosti.

Hodlá však přispět k řešení tří nejdůležitějších problémů. Je třeba vyhlásit stop rozkrádání země, dále je třeba bojovat s vysokou nezaměstnaností a nakonec je třeba opětovně posílit důvěru občanů v politické instituce, protože se důvěra občanů pohybuje na úrovni pouhých 13 procent v případě sněmovny.

Prokázání původu majetku

Poslancům také popsal, co hodlá prosazovat jako prezident, jenž je součástí moci výkonné. Zemanovou první prioritou bude právě zastavení rozkrádání. „Uvedu jeden konkrétní případ. Jsou to solární baroni, kteří do této doby připravili Českou republiku o 200 miliard korun,“ uvedl Zeman. Učinili tak skrze vysoké ceny elektřiny. Tyto ceny se přitom schovávají za teze o obnovitelných zdrojích energie. „Jak chcete pronášet vzletná slova o obnově našeho hospodářství, když současně nesmyslnou dotační politikou toto hospodářství brzdíte." Podle Zemana jde dokonce o největší ekonomický tunel v moderních českých dějinách. Sešel se proto jak s ministrem vnitra, se šéfkou Energetického regulačního úřadu a s dalšími představiteli relevantních sil, které mohou se solárními barony bojovat. Zeman v této souvislosti navrhuje vytvoření speciálního týmu.

Další prioritou bude prokázání původu příjmů a majetku. Připomněl, že obdobný zákon řadu let existuje v Německu, kde důkazní břemeno přenáší na vlastníka onoho majetku, podle prezidenta jde o účinný nástroj v boji s korupcí. Majetková přiznání by mimo politiků měli podávat např. soudci či vysocí policejní hodnostáři.

„Tito lidé totiž mohou být náchylní k tomu, aby za částku převyšující sedm milionů korun v lahvi od vína zastavili či alespoň zpomalili trestní stíhání,“ poznamenal prezident.

Investice nemají volební právo

V otázce nezaměstnanost Zeman již po několikáté zopakoval, že česká ekonomika je podinvestovaná a žije na dluh. Investice jsou podle prezidenta důležité - a tady opět použil svůj oblíbený bonmot, že investice nemají volební právo. Taktéž poznamenal, že podporuje zavedení progresivního zdanění a zvýšení daní firmám. Připomněl, že v Rakousku či Slovensku již dnes mají korporátní daně vyšší než u nás.

„Co to znamená investice? Jsou to především investice do lidí, do školství, do zdravotnictví. Ale jde také o investice do infrastruktury jako sektoru s vysokým multiplikačním efektem,“ prohlásil Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…