Filip: Volili nás i pravičáci. Naši nepřátelé se bojí, že rozkryjeme zlodějny

12.11.2012 7:14

Vojtěch Filip je předsedou KSČM, poslancem, ale také právníkem a Jihočechem. ParlamentniListy.cz se ho zeptaly, jaký je jeho názor na spolupráci strany s ČSSD v krajích, na výsledky voleb i na „recept“, jak vyvést ČR z ekonomické krize.

Filip: Volili nás i pravičáci. Naši nepřátelé se bojí, že rozkryjeme zlodějny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Pane předsedo, co říkáte s odstupem pár týdnů na výsledky voleb do krajských zastupitelstev a dohodě o spolupráci ČSSD a KSČM v Jihočeském kraji?

S výsledkem voleb jsem spokojen, ukázalo se, že dlouhodobá poctivá práce se vyplatila, navíc se podařilo i výsledek voleb promítnout do povolebního vyjednávání a dohodnout se na programové koalici. I když naším záměrem bylo najít co nejširší průnik programů a zajistit pro následující období princip poměrného zastoupení a tento želbohu nebyl prosazen, bereme tento nový díl odpovědnosti velmi vážně. Věřím, že naši zastupitelé svou práci zvládnou a podaří se naplnit princip poctivé správy.

Překvapil Vás ten nárůst hlasů pro KSČM?

Nepřekvapil, očekával jsem to. Málokdo si dovede představit, kolik lidí se na nás obracelo, jak lidé sledovali naše vystoupení, a zajímali se o naše návrhy na řešení. Stejný zájem o naše řešení celostátních témat nadále trvá.

Myslíte si, že tomuto nárůstu voličů vaší strany „nesvědčí“ jen současná Nečasova vláda, ale na druhé straně vždy i fakt, že Vaše strana jako jediná neměla za posledních 20 let žádný výrazný skandál a problém, kterým by zklamala své voliče?

Mohu jen opakovat, že významný podíl na nárůstu hlasů má jednak poctivá dlouhodobá práce našich zastupitelů, starostů, místostarostů měst a obcí, našich krajských zastupitelů, poslanců a senátorů, čistý štít, který mají po celou dobu, ať už pracovali v opozici, nebo nesli odpovědnost. Je zřejmé, že si lidé všimli, že korupcí jsou zasaženy vládní strany a ODS či TOP 09 jsou u nás symbolem korupce na všech úrovních.  Navíc nejsme pouhými kritiky, ale jsou známy i naše návrhy zákonů, či jiných opatření, kterými se snažíme zlepšit těžký život širokých vrstev obyvatelstva.

Proslýchá se, že KSČM volili v těchto volbách nejen takzvaně „nerozhodní“ voliči, ale i jindy voliči pravicoví, údajně voliči a členové ODS?

Ano, je to pravda, kromě programových voličů jsme dostali i hlasy protestní, také jsem to po volbách řekl. Byl to znak toho, že současné vládní strany okamžitě po volbách zapomněly na sliby a začali pracovat jen pro sebe místo pro občany.

Máte vy sám nějaký zásadní vliv na to, jak může vypadat spolupráce ČSSD + KSČM ve většině krajů?

Já osobně mám radost z toho, že většina vyjednávacích týmů pracuje samostatně, že mají jasno v tom, jak realizovat náš program a že nemusím do jednání vstupovat. Všechny týmy, zejména tam, kde jsme volby vyhráli, se snaží naplnit naše přístupy k sestavení funkčních koalic a sestavit funkční orgány kraje. Jsou přitom plně autonomní a tak kromě nutné výměny informací nemusím do jednání vstupovat.

Co byste rád okamžitě změnil právě v jižních Čechách?

Nejvíc je potřeba změnit přístup k vypisování výběrových řízení a nastavit kontrolní mechanismy financování veřejných financí tak, aby nedocházelo k jeho zneužívání.

Co říkáte na informace některých lidí a politiků, že tím, že se komunisté dostávají takzvaně k moci, že se mohou vrátit „staré pořádky“ – znárodňování, zavírání, vyhazování ze zaměstnání?

To je nesmyslné tvrzení, u krajů jde skutečně o správu a já dodávám, o poctivou správu. Kraj nemá žádné mocenské prostředky, tj. policii, soudy, státní zastupitelství, věznice. Takové nástroje má jen stát. Dokonce nemá ani pořádkové jednotky jako mají obce a města - tedy městské policie. Takové strašení je jen politickou pózou těch, kteří se bojí, že bude odhaleno podivné hospodaření minulých reprezentací.

Máte recept, ať už politický nebo lidský na to, jak zachránit ČR? Jak zabránit tomu, aby ekonomika šla zcela ke dnu a z lidí s nízkými příjmy se přestávali stávat bezdomovci?

Ano, KSČM má základ politického a ekonomického programu, aby byla Česká republika vyvedena z krize, jedná se zejména o jiný systém daní, tj. je potřeba zavést spravedlivé daně ve více pásmech podle výše příjmu, a to jak u fyzických, tak právnických osob. Není dále udržitelné, aby stejné daně platila malá rodinná s.r.o. a velká nadnárodní korporace, která má třeba dominantní postavení na trhu. Dále je potřeba změnit vztah mezi sociálními dávkami a minimální mzdou, tak, aby šlo u minimální mzdy počítat s tím, že bude zájem pracovat. Dále je nutné podnítit naše exportéry k vyšší aktivitě, aby se zvýšila zaměstnanost a snížila závislost na podporách.

Co říkáte na sociální systém sKarty a další podobná opatření exministra Drábka?

Celý systém neslouží uživatelům! Uživatele spíše omezuje, komplikuje jim život a zdražuje jim nakládání s jejich prostředky. Ale je to státem podpořená zakázka a zisk pro soukromý subjekt. To je opravdu nechutné.

Jaký je Váš názor na takové aktivity, jako jsou na Zlínsku – bojkot podnikatelů proti vládě kraje ČSSD + KSČM. Může to nastat i jinde?

Jde o nerespektování výsledku voleb a tedy neúctu k Ústavě a suverenitě lidu a jak jsem již uvedl, jde také o strach, že se někdo bude zajímat o minulé veřejné zakázky a případné úplatkářské aféry z minulosti. Jinak samozřejmě, že když někdo nechce s krajem spolupracovat, nemusí - je dost jiných soukromých společností, které se budou zajímat o veřejné zakázky kraje. Jinak případná změna sídla nepoškodí kraj, ale nanejvýš obec, resp. město, které nebude mít svůj podíl na daňovém výnosu. Nemám žádný poznatek, že by to bylo aktuálně i jinde.

Jak se vyrovnáváte s někdy až extrémními názory některých Vašich členů, jako třeba paní Semelové apod.?

Pokud mají občané naší země uvěřit, že KSČM zcela respektuje názorovou pluralitu ve společnosti, musím ukázat, že jsem schopen snášet také odlišné názory ve straně samotné. Navíc nejde o názor většinový, ale názor jednotlivce.

Vy, pravý komunista, máte známé nebo dokonce přátele například mezi pravicově smýšlejícími lidmi, politiky?

Ano, mám řadu známých i přátel ve všech skupinách společnosti, tedy jak v jiných politických stranách, mezi věřícími a dokonce i mezi hodnostáři např. pravoslavné a husitské církve. Rád diskutuji s těmi, kteří nejsou korouhvičky, ale mají pevné názory a umí argumentovat a zvlášť jsem rád, když jsem v argumentaci silnější a dají mi za pravdu.

Co vy a Vaše rodina? Při tom pracovním vytížení netrpí tím, že manžel, tatínek i dědeček nemá tolik času?

Dovolte mi diplomatickou odpověď. Ano, mám málo času a nejvíc mi chybí to, když si nemohu hrát s vnoučaty.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…