Hasiči dostanou o stovku přidáno. Nejde o apríl

21.03.2012 10:47

S ohledem na okolnosti se zdá až neuvěřitelné, že hasiči najdou od prvního dubna na výplatní pásce o stokorunu víc. Navýšit zvláštní příplatek o sto korun měsíčně, to uložil ministr vnitra Jan Kubice generálnímu řediteli HZS Drahoslavu Rybovi. Po sérii škrtů je to konečně dobrá zpráva pro hasiče.

Hasiči dostanou o stovku přidáno. Nejde o apríl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hasič

Sto korun navíc, plus rozhodnutí o platovém výměru na dobu neurčitou. To jsou výsledky pondělního jednání ministra vnitra Jana Kubice s předsedou Odborového svazu hasičů Zdeňkem Oberreiterem a generálním ředitelem HZS Drahoslavem Rybou.

„Věřím, že opuštění dosavadní praxe, kdy příslušníci HZS vždy k 1. lednu obdrželi rozhodnutí o platovém výměru na dobu určitou, přispěje ke stabilizaci sboru a zvýšení sociální jistoty příslušníků HZS ČR“ uvedl po jednání ministr vnitra Jan Kubice.

Lepší než drátem do oka

„Jsme rádi alespoň za tu stokorunu. Dlouhodobě usilujeme o zařazení hasičů při zásahu do prvního stupně rizika, jako mají policisté. Kdyby hořel Veletržní palác, tak zasahující hasič bude mít příplatek 2200 Kč, zatímco policista, který řídí křižovatku před palácem, bude mít 6 000 korun. Rozhodnutí o platovém výměru na dobu neurčitou bylo jen napravení protizákonného stavu. Hasiči, jako jediní z bezpečnostních sborů, byly takto diskvalifikováni,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda hasičských odborů Zdeněk Oberreiter.

Nejasná budoucnost

Hasiče nicméně stále straší střednědobý výhled vlády Petra Nečase. Podle prvních propočtů hasičských odborů by totiž mohly kvůli nedostatku financí zmizet až dvě třetiny hasičských stanic, čímž by se také logicky prodloužily dojezdové vzdálenosti na úroveň ze sedmdesátých let. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…