Havel bojoval proti svobodě a demokracii. Klaus znovu udeřil

20.02.2013 16:51

Prezident republiky Václav Klaus se ve své nové knize My, Evropa a svět, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici, mimo jiné opět opřel do exprezidenta Václava Havla.

Havel bojoval proti svobodě a demokracii. Klaus znovu udeřil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Kniha je zamyšlením nad uplynulými 23 roky, nejde však o paměti. Hlavní tezí Klause je, že soudobý svět se od idejí svobody, parlamentní demokracie a tržní ekonomiky stále více vzdaluje.

Jádrem knihy je její druhá část, která má 15 subkapitol. V nich prezident diskutuje „uzlové“, zlomové a klíčové okamžiky uplynulých 23 let od pádu komunismu po arabské jaro.

Kromě mnoha jiných věcí, od EU, rozpadu Jugoslávie, Maastrichtské smlouvy, sjednocení Německa či 11. září a boje proti terorismu, se Klaus vrací i ke kritice svého předchůdce ve funkci prezidenta – Václava Havla.

Boj Havla s parlamentní demokracií a humanitární bombardování

Vymezuje se tradičně proti Havlově pojetí občanské společnosti, humanrightismu či komunitarismu, které považuje za jedny z několika ohrožení pro parlamentní demokracii.

„...boj Václava Havla a všech havlistů s naší rodící se, stále ještě slabou politickou a parlamentní demokracií jsme – zejména v devadesátých letech – vnímali velmi ostře. A věděli jsme, že je tím naše demokracie oslabována, ne-li zničena. Nemohu jim to nikdy odpustit,“ píše prezident.

Prezident Klaus kritizuje Havla i za termín „humanitární bombardování“ spojovaný s bombardováním Srbska (tehdejší „zbytkové“ Jugoslávie), proti kterému Klaus vystupoval. Podle Klause je to neuvěřitelný termín Václava Havla, „který by jinému politikovi po zbytek jeho života nebyl prominut“.

Otevřené nepřátelství Havla ke Klausovi

Klaus také píše, že Havel měl nemalý a nesporně negativní podíl na tom, že část Slováků chtěla samostatný stát.

Václav Klaus si také postěžoval, že nemohl celé volební období 1996-2000 dokončit kromě dalšího také kvůli otevřenému nepřátelství tehdejšího prezidenta Václava Havla „jak vůči mně osobně, tak vůči trhu a kapitalismu (které tak zřetelně vytrysklo na povrch v jeho známém rudolfinském projevu)“.

Když hodnotil smrt polského prezidenta Lecha Kaczynského, tak Klaus uvedl, že osobností jeho formátu nebyl ani jeho předchůdce Lech Walesa, ani Václav Havel, „který hrál vždy primárně sám na sebe“.

Havel naši svobodu nechtěl

Ohledně polistopadového vývoje Klaus dále říká, že s Havlem byli na jedné lodi jen proti komunismu. Pokud jde o svobodnou společnost, byl Havel a havlisté na opačné straně: „Oni naši svobodu nechtěli. Chtěli svobodu – a exkluzivitu – svou. Přesnější by bylo říci, že oni žádný Západ nechtěli, oni chtěli osvíceně a sametově vládnout – podle svého. Proto není náhodou ani to, že chtěli budovat mosty mezi Východem a Západem. Mezi Varšavskou smlouvou a NATO.“

Klaus nedávno zkritizoval Havla v rozhovoru pro polský časopis Do Rzeczi. „Václav Havel a jeho specifická ideologie, pro kterou nemám lepší název než havlismus, byl absolutně jiný svět. Trh nazýval hokynářstvím, místo demokracie chtěl elitářskou postdemokracii, místo konzervatismu a tradičních hodnot prosazoval modernistické boření existujícího lidského řádu. Byla to spíše ozvěna francouzského jakobínství než britský konzervativní princip klasického liberalismu. Bylo to extrémní levičáctví. Tyto věty jsou jen stručným naznačením zásadních rozdílů mezi námi dvěma, není to vážné pojednání o Václavu Havlovi. Měl bych ale snad také alespoň zmínit jeho kosmopolitismus proti mé důvěře ve stát, ve kterém žijeme. Byl to také výbojný zahraničně-politický intervencionismus (a humanitární bombardování) místo respektu ke kterékoli zemi světa,“ uvedl o Havlovi Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…