Heger: Kdyby šla TOPka do opozice, myslím, že jako mladá strana dozraje

29.06.2013 14:42

Ministr zdravotnictví Leoš Heger v těchto dnech tráví čas mimo jiné také tříděním svých dokumentů a podkladů a připravuje se na odchod ze své ministerské pracovny. Šance, že se koalice vrátí do vlády, je totiž podle jeho názoru velmi malá. „Pokud se nepovedou pokusy prezidenta Miloše Zemana, bude to směřovat k předčasným volbám,“ uvedl v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Heger: Kdyby šla TOPka do opozice, myslím, že jako mladá strana dozraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další tiskoná konference ministerstva zdravotnictví k metylové kauze. Dosud na otravu zemřelo 27 lidí

Během koaliční vlády došlo podle Hegera ke zlomu praktik, které probíhaly v minulosti a nazývají se jako kmotrovské. „Tato vláda, a zejména pan premiér, se tomu snažili udělat přítrž a paradoxně ten, kdo to nejvíc prosazoval, dopadl takto zvláštně,“ poznamenal.

Očekává, že jeho nástupce v čele zdravotnického rezortu bude levicově orientovaný. „To je téměř jisté, a já s tím nemám problém. Co bych ale strašně rád, aby to byl člověk rozumný a moudrý, aby ministerstvo nerozmetal a aby nevyměnil všechny odborné pracovníky,“ doufá Heger.

Na dotaz, které záležitosti se mu podařilo úspěšně zvládnout během tří let v úřadu, odvětil, že za rozhodně podařené považuje rozšíření diskuzí o kouření a o tom, že je potřeba podporovat fyzickou aktivitu lidí a lepší stravovací režim. „Ať zákon o kouření projde nebo ne, je dobrým nosičem toho, že se o tom začalo víc mluvit,“ dodal. Za přínos také považuje tzv. systém HTA, který posuzuje, zda vyšetření, přístroj či zdravotnický materiál mají pro pacienta takový přínos, aby se je vyplatilo hradit z veřejného zdravotního pojištění.

TOP 09 má šanci se v politice udržet

Heger předpokládá, že výsledkem nových voleb bude levicová vláda. „Kdyby šla TOPka do opozice, myslím, že jako mladá strana velmi dozraje. Mladší lidé, kteří budou mít šanci ve straně dál růst, uvidí v opozici politiku jinak a budou mít čas naučit se některé věci, což by mohlo stranu velmi do budoucna posílit,“ míní. TOP 09 má podle něj velkou šanci zůstat do budoucna na politické scéně.

V rozhovoru také prozradil, že se stane lídrem kandidátky v Královehradeckém kraji a pokusí se prorazit do Poslanecké sněmovny. V exekutivě už však zůstávat nechce, funkce ministra je prý velmi náročná a zřejmě už ani nedostane šanci ji dále vykonávat. Pokud neuspěje, bude zvažovat návrat k radiologii či se bude věnovat roli dědečka. „Taky jsem kdysi budoval chalupu, ale budování jsem nedokončil, takže tam bych se taky mohl vyžívat. A silně cítím potřebu začít se víc hýbat, tak si dovedu představit, že bych občas jel na hory,“ rozhovořil se o svých plánech do budoucna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…