Hnusné a ujeté? Čtěte, co politici říkají na sex se zvířaty

31.12.2012 17:21

ANKETA V Německu nyní probíhá debata o zákazu zoofilie, která tam je legální od šedesátých let. Český trestní zákoník nepovažuje ale zoofilii za trestný čin. ČTK uvádí, že české právo obecně trest za sex se zvířaty nezná od roku 1950, kdy nový trestní zákoník zrušil do té doby platný rakouský zákon o zločinech z roku 1852. ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, zda by podle nich měla zůstat současná právní úprava, nebo by se měla zoofilie zakázat.

Hnusné a ujeté? Čtěte, co politici říkají na sex se zvířaty
Foto: Jaroslav Bukovský
Popisek: Ochránci zvířat - ilustrační foto

Právní předpis ze starého mocnářství za sex se zvířaty ukládal těžký žalář od jednoho do pěti let. Trestána by nyní zoofilie podle právníků mohla být jen podle paragrafu o týrání zvířat, ale pouze v případě, že by zvířeti bylo způsobeno nějaké zranění. Naproti tomu, ve Velké Británii hrozilo za zoofilii až do roku 2003 doživotí. V současnosti ve Spojeném království hrozí pachateli dva roky vězení.

V Česku a některých dalších členských státech Evropské unie, jako je Belgie, Dánsko a Švédsko, nadále platí "liberální" přístup, který zoofilii netrestá.

Zoofilie není v trestním zákoníku

Řada českých politiků o tom, že české právo zoofilii netrestá, ani nevěděla. Další poukazovali na to, že to řeší právě zákon o týrání zvířat. Jak jsme již napsali, záleží ale na interpretaci a o zoofilii se tam výslovně nehovoří. Například na stránkách České advokátní komory advokát Tomáš Sokol popsal případ, kdy jeden člověk vnikl do chlívku souseda a koza navíc chcípla. Celé to bylo ale klasifikováno jako porušování domovní svobody a poškozování cizí věci.
 
Další skupina politiků říkala, že by právo nemělo být zapleveleno a že není dobré, aby existovaly zákony na všechno. Někteří míní, že existuje řada důležitějších problémů a některým dokonce nevadí, pokud někdo v soukromí sex se zvířaty provozuje. Rozdílné názory byly i v jednotlivých politických stranách.

Ať si lidé v chlívku dělají, co se jim líbí

„Ať si lidé doma pod peřinou, v tomto případě zřejmě v chlívku, dělají v sexu, co se jim líbí. Faktem je, že někdy se i člověk chová hůř než zvíře. Ani problémy s případným sexuálním týráním zvěře jsem na zdravotním výboru dosud nezaznamenal,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf zdravotního výboru sněmovny Boris Šťastný.
 
Podobně argumentuje i poslanec KSČM Vojtěch Adam: „Jsme v relativně svobodné zemi, takže bych to nezakazoval. Každý svého štěstí strůjcem, tedy pokud by se nejednalo o týrání zvířat, ale ta to neřeknou. Ještě, že se z toho nedá otěhotnět“.

To se mi snad jen zdá

„Musím se přiznat, že váš dotaz mě šokoval. Netušil jsem, že zoofilie není nezákonná. To se mi snad jen zdá. Žijeme v jednadvacátém století a tolerujeme takové nechutnosti. Zakázat, trestat, potírat! Co nás čeká, až nějaký zvrhlý ´bojovník za lidská práva´ přijde s nápadem legalizovat partnerství se zvířetem – šílenců, schopných pobláznit davy úchylů a bláznů je kolem nás dost. Někdy nemůžu uvěřit, kde to žijeme a kam to všechno spěje,“ rozhořčil se místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

Podle místopředsedy ČSSD a místopředsedy Poslanecké sněmovny  Lubomíra Zaorálka je současná právní úprava dostatečná. „Pokud by se to dělo veřejně, může být dotyčný stíhán za veřejné pohoršení. Také máme zákon o týrání zvířat,“ míní Zaorálek.

Zákon o týrání zvířat

Podobný názor jako Zaorálek má i předseda klubu poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík: „Podle mě je toto chování postižitelné na základě zákona na ochranu zvířat. Vytvářet další a další zákony nepovažuji za rozumné“.

„Zoofilii lze v některých případech postihovat podle paragrafu 302 trestního zákoníku – týrání zvířat. Ve speciální úpravě nevidím řešení – zvířata nemluví,“ míní poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.
 
„Myslím, že má Česká republika spoustu větších problémů, které je třeba řešit,“ myslí si zase ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

AIDS se k lidem dostal sexem lidí s opicemi
 

Podle poslance VV Víta Bárty by se ale zoofilie měla zakázat: „AIDS se k lidem dostal sexem lidí s opicemi, zákaz sexu se zvířaty je správná věc.“

„Nejde o zoofilii, ale ochranu zvířat. Ta platí už dnes. Deviace je pak zdravotní, a ne trestní věc,“ namítá poslanec KSČM Jiří Dolejš.
 
Mnoho politiků bylo legalitou zoofilie překvapeno. „Žil jsem v domnění, že je to u nás zakázané. Pokud ne, byl bych pro zákaz. Člověk je dnes dominantní tvor a zoofilii chápu jako jeho násilí na slabších,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.
 
„Přiznám se, že mě legalita zoofilie v České republice velmi překvapila a neměla jsem o ní tušení. Pokud je to pravda, tak by se sex se zvířaty rozhodně zakázat měl,“ míní poslankyně ODS Jana Černochová.

Obecně nízká morálka a úpadek víry

„Že je sex se zvířaty v ČR legální, je pro mě překvapení. Osobně jsem pro zákaz,“ reagoval poslanec ČSSD Antonín Seďa.
 
„V zemi, kde je obecně nízká morálka, úpadek víry, by byl takový zákon úplně zbytečný. Zvrhlíci by ho stejně nedodržovali, když například ministerstvo financí dlouhodobě porušuje zákon o loteriích a nic se neděje,“ domnívá se člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný.
 
 „Sex, ke kterému mám velmi kladný vztah, a i díky kterému jsem na světě, by měli mít jen lidé mezi sebou. A co nejčastěji, neboť uvolňuje vnitřní napětí,“ smál se poslanec ČSSD Ladislav Šincl.
 
„Určitě zakázat. Nebohá zvířata by měla být zákonem chráněna před choutkami zvrhlíků,“ myslí si předseda NS-LEV 21 a poslanec Jiří Paroubek. Pro zákaz je například i poslankyně Ivana Levá z KSČM, poslanec VV Petr Skokan, poslanec TOP 09 Jaroslav Eček.
 
Skutečnost, že zoofilie není v Česku zakázána, považuje senátor ČSSD Miloš Malý za nenormální. „Jsem pro úplný zákaz. Měli bychom si v této věci vzít z Německa vzor,“ říká.
 

Morálka jakoby neexistovala

„To je divná otázka. Samozřejmě jsem pro zákaz zoofilie. V tomto případě je nad zákonem norma mravní a ta zcela vylučuje zoofilii a je dle mého názoru dodržována,“ uvedl prezident Agrární komory ČR a senátor Jan Veleba.

„Něco podobného jako zoofilie je pro mě pochopitelně naprosto nepřijatelné. Nejen morálně. Nerozumím českému právu, kde musí být v zákonech detailně popsáno vše. Pak jich máme hory a špatných a v zemi samotné o to větší bordel. Morálka jakoby neexistovala. Práva musí být vyvážená, svoboda a demokracie mi jistě prominou, povinnostmi. Nejsou. A to je ta chyba,“ myslí si poslanec ČSSD Jiří Koskuba.
 
„Jsem velmi konzervativní a navíc nesnáším týrání zvířat, Jsem zcela zásadně proti takovým sexuálním zvrhlým praktikám. Podle zákona o ochraně zvířat lze už dnes tyto zvrhlíky stíhat,“ míní senátor SPOZ Vladimír Dryml.
 
„Nejsem odborník na tuto oblast, ale předpokládám, že již nyní je týrání zvířat trestné a je jedno, zda má sexuální podtext, či nikoliv,“ uvedl místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.
 
„Zoofilie je mi odporná a jsem jednoznačně proti ní,“ uvedl poslanec TOP 09 Rom Kostřica.

Nemusíme mít zákony na všechno
 

Podle poslance ODS Aleše Rádla trestní zákoník nedávno prošel velmi podrobnou a odbornou revizí a ve své ucelené a komplexní podobě platí teprve krátce na to, aby byla společensky nutná jeho revize.

„Nemyslím si, že náš parlament musí nutně kopírovat každou diskusi, která se zrovna vede v Německu nebo ve Francii nebo třeba někde na Islandu. A pokud si vzpomínám, tak v souvislosti s přijímáním našeho trestního zákoníku již byla i na tato různá sexuální témata zde vedena odborná debata, a to s tím závěrem, který je v trestním zákoníku legislativně obsažen,“ dodal Rádl. 
 
„Nevím, jaké procento lidí je touto úchylkou postiženo. Nemyslím si ale, že by to bylo nějak vysoké číslo. Stejně tak si nemyslím, že zakázat to zákonem by problém vyřešilo. Kladu si pak otázku, co všechno bychom chtěli zákonem řešit, zakazovat či povolovat,“ reagoval senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.
 
Podobný názor sdílí i poslanec a místopředseda LIDEM Viktor Paggio: „Jsem proti snahám všechny eventuality lidského života schválit, či zakázat zákonem, vyhláškou, standardem, nařízením, normou“.

„Jenom ne další zbytečné zákony. Máme 120 tisíc zákonů, předpisů, vyhlášek,“ reagoval poslanec ODS Pavel Bém.

Podobně reagoval i senátor ODS Tomáš Jirsa: „Co je to za blbost? V Česku taky nemáme zakázáno jíst psy a kočky, protože to prostě nikdo nedělá. Kdo provozuje zoofilii? Svět se úplně zbláznil.“

Jsou tu důležitější věci

Senátor ODS Jaroslav Zeman uvádí, že k otázce nemá dostatek informací, ale pokud se jedná o okrajový jev, tak by věc legislativně neřešil.
 
Někteří politici si myslí, že stát by se měl starat o důležitější věci. „Stát by se měl postarat, aby lidé měli práci a bydlení a pak může řešit i tyto ´okrajové´ záležitosti,“ myslí si poslankyně KSČM Marie Nedvědová.
 
Senátor Miroslav Krejča uvedl, že se zoofilií nesouhlasí a v podstatě jí nechápe. „Nevěřím ale, že by její zákaz zákonem cokoli vyřešil,“ dodal.
 
„Domnívám se, že to není téma, které by zajímalo většinu občanů. Důležitější je podle mě výše daní, dostupnost lékařské péče, uklizené chodníky a tak dále. Jestli chce někdo spát s koněm, je to jeho věc,“ myslí si poslanec ODS David Vodrážka.

Tak to je fakt ujeté a hnusné chování

Poslanec VV Miroslav Petráň je pro zákaz zoofilie. „Já mám koně a vůbec si to nedokážu představit, i když jsem slyšel i o takových případech. Navíc je zvíře živý organismus a na rozdíl od člověka ani svůj nesouhlas nedokáže vyjádřit, takže jde vlastně o znásilnění. Možná by šel použít i zákon na ochranu zvířat,“ říká poslanec. 

 „Tak to je fakt ujeté a hnusné chování. To by se určitě mělo zakázat,“ řekl redakci poslanec NS-LEV Jiří Šlégr.

„Zvířata zůstanou zvířaty. Bez ohledu na legislativu,“ uvedl poslanec TOP 09 Rudolf Chlad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…