Holešovská výzva chtěla pomoci studentům. Dopadlo to takhle

29.02.2012 15:04

Zatímco v ulicích Prahy a před Úřadem vlády protestovalo podle odhadů zhruba deset tisíc studentů proti reformě terciálního vzdělávání, Národní rada (Holešovská výzva) projížděla ulicemi metropole a vyzývala k revoltě dne 15. března. Vláda, ani politická reprezentace totiž do dnešního dne, který je deadline k naplnění požadavků stanovených aktivisty, nijak nezareagovala.

Holešovská výzva chtěla pomoci studentům. Dopadlo to takhle
Foto: rep
Popisek: Kentucky Fried Dobeš (FF UK)

Studentský Týden neklidu versus lidé podporující Národní radu. Původně byly snahy obě nespokojené skupiny lidí spojit a sjednotit v odporu proti stávajícím poměrům, to se však nepodařilo. Studenti totiž nechtějí udělat ze svých protestů politickou záležitost. Přesto již v minulém týdnu bylo zřejmé, že iniciativu Za svobodné vysoké školy ještě před odstartováním protestních akcí podpořily dvě významné organizace. Rada Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a prezidium Herecké asociace.

„Nálada je stále radikálnější, ty problémy jsou totiž navršené za celou řadu let zpět. Není to tedy jen důsledek rozhodování současného ministra školství Josefa Dobeše. Svůj podíl na nich mají i předchozí ministři napříč politickým spektrem. I proto trváme na tom, že Týden neklidu bude ryze pod taktovkou studentů, akademiků a občanů – nikoli politiků. Ty zapojovat do protestních akcí nehodláme,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Jan Gruber, student Filozofické fakulty UK v Praze a zástupce iniciativy Za svobodné vysoké školy.

A to byl důvod, proč studenti ve středu odmítli i členy Národní rady s nabídkou pomoci a využití jejich auta, které projíždí napříč Českem a informuje lidi o důvodech toho, proč vyjádřit svoji nespokojenost. „Nabídli jsme jim auto i to, že se připojíme, s omluvou to však odmítli, že mají na to vše svoji agenturu. Rozumím tomu a respektujeme to. S autem budeme projíždět tento den ulicemi Prahy a vyzývat všechny lidi – nejen studenty k protestu 15. března.  Dneškem totiž vyprší lhůta k tomu, aby členové vlády i parlamentu vyslyšeli náš požadavek na odstoupení, proto bude muset být použit i razantnější tlak – tedy masová demonstrace, na kterou může navázat i generální stávka,“ řekl pro ParlamentníListy.cz jeden z aktivistů Národní rady Zdeněk Ponert.  

Koordinační centra v řadě měst - zkoordinují masové akce?

Ať už se splní představy iniciátorů původní Holešovské výzvy, či nikoli, jisté je, že členové a její předsednictvo věnuje svým aktivitám mnoho sil.  „Se zvýšenou intenzitou pokračujeme v přípravě celonárodního protestu na Václavském náměstí i na náměstích všech větších měst. Po založení koordinačních center v řadě českých měst připravujeme nyní založení koordinačního centra také v Českých Budějovicích,“ uvádí na webových stránkách iniciativy Slávek Popelka – jeden z hlavních vůdců tohoto protestního hnutí.

Jak dodává, protestní shromáždění 15. března jsou už prý nahlášena v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Pardubicích, Žďáru nad Sázavou.

Nespokojenost občanů různých skupin opět začíná vyplývat na povrch. Poté, co před nedávnem ohlásil Svaz pacientů, že připouští někdy na konci března i možnost dvoudenní stávky, pokud nebude učiněný vstřícný krok k nápravě rušení některých akutních lůžek v nemocnicích, studenti masovostí svých protestů také překvapili. To, jak se postaví veřejnost i k hrozbě dalších razantních škrtů a zdražování v nejbližší budoucnosti, ukážou nejbližší týdny. Objevují se však již hlasy z řad nejen opozičních politiků, že protesty občanů jsou na místě.

Alarm pro českou politickou scénu

„Týden neklidu je oprávněný. Bude to další vykřičník a alarm pro českou politickou scénu, který ukáže, jak hluboce jsou lidé nespokojeni s politikou a jak v politickou reprezentaci ztrácejí důvěru. Doufám, že tento týden ukáže, že nespokojenost nepociťuje jen parlamentní opozice a odbory, ale i akademici, studenti a mnohem širší část společnosti. Mezi nimi i ti, kdo strany současné vládní koalice volili,“ řekl například v minulých dnech ParlamentnímListům.cz Ondřej Liška, předseda Strany Zelených.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…