Já budu poctivý, sliboval primátor Budějovic. A už má problém s korupcí

06.09.2012 7:07

Na jihu Čech policie zřejmě prošetřuje další podezření na korupční jednání. V hledáčku policie spočinul primátor Českých Budějovic Juraj Thoma za to, že v roce 2007 uzavřel smlouvu na poskytování IT služeb pro město bez toho, aby ji projednala Rada města. V roce 2010 měl pak tuto smlouvu prodloužit, opět bez vědomí radních.

Já budu poctivý, sliboval primátor Budějovic. A už má problém s korupcí
Foto: archiv
Popisek: Primátor Českých Budějovic a lídr HOPB Juraj Thoma

Českobudějovický primátor Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice) má problém. Podle informací deníku Právo čelí trestnímu stíhání za zneužití pravomoci úřední osoby a za porušení povinnosti při správě cizího majetku. V roce 2010 přitom svou předvolební kampaň postavil na slibu, že bude prosazovat transparentní jednání o všech zakázkách města.

Rada města smlouvy neschválila

Policie zatím vyšetřování nepotvrdila, ale zdroj blízký kriminalistům tvrdí, že probíhá, přičemž je spojeno s kontraktem na dodávku výpočetní techniky pro město v hodnotě 30 milionů korun. Tento kontrakt však neprošel obvyklým schvalovacím kolečkem.

„Výběrová komise v roce 2007 dojednala podmínky smlouvy s jediným dodavatelem, ale výsledek jednání ani cenu už neschválila rada města. Primátor tak prý podepsal smlouvu v řádu desítek miliónů, aniž by prošla schválením rady,“ potvrdil Právu informace jeden z tehdejších radních.

Tím však podezřelé jednání tehdejšího primátora neskončilo. V roce 2010 Thomas kontakt firmě prodloužil bez vědomí radních ji sám podepsal a to jen chvíli před tím, než byl z postu primátora odvolán.

„O tři roky později českobudějovický primátor kontrakt za zády rady města obnovil s ještě o několik miliónů navýšenou cenou. Celkem se tak jedná o asi sedmdesát miliónů korun,“ sdělil Právu zdroj. Thoma by za toto jednání mohl pobýt až deset let za mřížemi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…