Jak dlouho se budete vymlouvat na Kalouska? Moravec griloval ministra Babiše

02.02.2014 13:15

Nedělní poledne v ČT ovládl nový ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš, který byl hlavním hostem pořadu Otázky Václava Moravce. Babiš svůj prostor rozhodně naplno využil a hned se pustil do svých politických oponentů. Exposlanec ODS Marek Šnajdr je podle jeho slov nekorunovaným kmotrem českého zdravotnictví a přes VZP si dělá „svoje kšefty“.

Jak dlouho se budete vymlouvat na Kalouska? Moravec griloval ministra Babiše
Foto: Repro ČT
Popisek: Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš v ČT

Moderátor Václav Moravec v úvodu konstatoval, že nyní má Andrej Babiš šanci ukázat, že předvolební hesla jeho hnutí ANO nebyla jen prázdnými sliby, ale že je možné je skutečně naplnit. „Ano, bude líp. Byla to jen vábnička na voliče?“ tázal se řečnicky Moravec.

„Schválili jsme zákon o státním rozpočtu a hlasovali o něm všichni poslanci koalice. Veřejně jsme se zavázali, že hned uděláme rezervu pěti miliard. Hned na prvním zasedání bychom chtěli schodek rozpočtu snížit. Státní rozpočet předpokládá, že všem státním zaměstnancům bude navýšena mzda o dvě procenta a dokonce i policajti dostanou přidáno,“ ohradil se Babiš proti tomu, že se mzdy ve státní sféře včetně učitelů nebudou zvyšovat.

Zdravotnictví je podle něho zásadní téma, protože přes tento resort teče ročně přes dvě stě miliard a nikdo neví, kam ty peníze tečou. „Četl jsem studii Evropské unie o korupci a tam se říká, že nekorunovaným kmotrem českého zdravotnictví je Marek Šnajdr a druhým takovým je exministr Petr Bendl. Skandální je, že ODS znovu kandidovala pana Bendla do správní rady VZP. Ať se konečně ukáže, kam těch 150 miliard pro VZP teče, ať je to transparentní. Byl to rybník pro politiky a ti si tam dělali svoje kšefty. Je skandální, když oficiální dokument EU takto mluví o našich politicích,“ uvedl ministr financí.

Stát prý nikdo neřídí a unikají desítky miliard

Prioritou Andreje Babiše prý bude zaměřit se na čerpání evropských fondů. Už dnes jsme prý propásli 10 miliard a na Ministerstvu pro místní rozvoj jsou zastaveny dva dotační programy. Jinak nám ujede vlak.

Babiš také znovu zopakoval, že nebude číst celý text státního rozpočtu. „Nemůžu číst 900 stran, na to jsou na ministerstvu lidi. Udělají mi prezentaci a ty zásadní věci si nastuduji. Tenhle stát nikdo aktivně neřídí, ani peníze. Lidi musí vědět, na co se jejich peníze vynakládají.

„Další prioritou jsou podvody s DPH. V Čechách na tom unikají desítky miliard. Slováci v tom jsou aktivní a úspěšní a vytlačují tyto organizované podvodníky do Čech,“ rozjel se šéf hnutí ANO.

Exministr Kalousek prý chránil firmy provozující hazard

„Bude v programovém prohlášení třetí sazba DPH?“ ptal se Václav Moravec. Pokud je to podle Babiše takto v koaliční smlouvě, bude to tak uvedeno i v programovém prohlášení vlády. Koaliční smlouva je podle slov ministra financí příliš nekonkrétní a v programovém prohlášení bude potřeba spoustu zásadních věcí upřesnit.

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí

„Proboha, v pátek jsem byl poprvé v práci. Ještě nemám ani vizitky. Zatím jsem si jen přenesl papíry,“ reagoval Babiš na výtku moderátora, že nezná podrobnosti kolem legislativních úprav hazardu. „Kalousek chránil hazard celý čas, nemuseli platit daně. Nijak se nevymlouvám, jen konstatuji fakta. Lidé mají právo vědět,“ dodal ministr financí.

Plnění programu vlády bude podle někdejšího viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera znamenat výpadek příjmů státního rozpočtu na rok 2015 ve výši až 50 miliard. S tím Andrej Babiš nesouhlasil. „Mimochodem pan Niedermayer ode mě dostal nabídku stát se ministrem financí,“ prozradil předseda hnutí ANO. „Asi věděl, proč to nepřijmout,“ rýpl si moderátor Moravec.

Měla by být obnovena finanční policie

„Konečně musíme začít šetřit, přestat plýtvat a zamezit korupci. Musíme začít od toho, že ukážeme, jak se přerozdělují příjmy státního rozpočtu. Tato země jde 24 let nějakým směrem. Pokud se tento marasmus nezastaví, naše země bude mít obrovský problém. Cíl pro rok 2014 je rozkrýt rozpočet, vědět kam plynou peníze,“ řekl Babiš.

Podle něho by měla být obnovena finanční policie. „Měli bychom z policie vyčlenit specialisty na boj s daňovými úniky,“ uvedl šéf ANO s tím, že třeba Slovensko má pro vyšetřování daňových úniků speciální útvary a dokonce 700 „zakuklenců“, které k těmto účelům používá. Inspirovat se ministr financí chce i v Chorvatsku.

Andrej Babiš pak odmítl, že z ministerstva vyhodí kontroverzního šéfa Finančního analytického útvaru (FAÚ) Milana Cícera. Ten prý zůstane ve státní správě, konkrétně přejde na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkovým. Cícer si podle Babiše o přeložení řekl sám z rodinných důvodů. „Pana Cícera by měl nahradit pan Kazda, který pracuje u policie 17 let, na expozituře v Plzni. Je to člověk, který se vyzná v boji proti finanční kriminalitě,“ upřesnil šéf státní pokladny.

„Kdyby politici dodržovali zákony, tak tady nesedím“

Během debaty v ČT došlo také na možný blížící se Babišův střet zájmů. Brzy se totiž podle Moravce bude vypisovat tendr na správu tisíce tun zmraženého vepřového masa. „Bude se o to ucházet i vaše firma?“ tázal se Václav Moravec vicepremiéra pro ekonomiku.

„Tato firma to spravuje už deset let a já nevím, proč by to teď neměla dělat. Na tohle já nemám žádný vliv, to organizuje vedení Správy státních hmotných rezerv. Jak říká Kalousek, já nemám střet zájmů na ministerstvu, jen když jdu na záchod. Všichni věděli, kdo jsem, a volili mě,“ míní Babiš.

Podle zákona o střetu zájmů by se měl Andrej Babiš při hlasování o výběru šéfa Správy státních hmotných rezerv tohoto hlasování zdržet. Podle svých slov to klidně udělá. „Já dodržuji a budu dodržovat zákony České republiky. Kdyby je dodržovali všichni politici od začátku, tak já tady nesedím, pane redaktore,“ podotkl Andrej Babiš.

Babiš rezignuje, jen když ztratí důvěru občanů

Ten také zopakoval, že náměstka pro daně na Ministerstvu financí rozhodně nedostane ČSSD. „Panu Sobotkovi jsem to vysvětlil, tohle je moje zodpovědnost,“ řekl Babiš. ANO je podle jeho slov hnutím občanů, a proto nepotřebují krmit žádné zájmové skupiny a organizace.

„Co byste považoval za důvod k rezignaci na post ministra?“ ptal se moderátor. „Kdybych ztratil důvěru občanů,“ odvětil Babiš. Odmítl tak výzvu ODS k rezignaci na základě údajného donášení StB na kolegy ze státní firmy Petrimex. „Je to nesmysl, ODS je zničená a asi nemají žádný jiný program než Antibabiš, je mi jich líto,“ dodal v pořadu Otázky Václava Moravce ministr financí, vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…