Jak se politik učí s vámi manipulovat. Podívejte se u nás na film Kandidáti

25.10.2013 13:55

FILM UVNITŘ Nejde sice o žhavou filmovou novinku, přesto je film s názvem Kandidáti v těchto dnech opět velmi aktuální. Jde o dílo Alexandra Vojty, ve kterém ukazuje, jak probíhá manipulace s lidmi, jak se stanovují jejich etické a morální mantinely i o tom, jak se proměňuje normální člověk v „homo politicus”.

Jak se politik učí s vámi manipulovat. Podívejte se u nás na film Kandidáti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Film, který je postaven na imitovaných trénincích skupinky lidí, kteří se touží stát politiky, vypráví příběh o tom, jak fungují moderní strany bez ideologie. Dává možnost náhledu do umění lhaní a přetvářky. Do toho, co vše se musí kandidáti, kteří se chtějí utkat o přízeň voličů, naučit.

I proto na počátku stojí informace o tom, že vznikla nová strana. A název má prostý: Strana. V té souvislosti se začínají rozvíjet otázky na to, co nutí lidí, aby vstupovali do arény zvané politika. Chtějí získat moc? Jisté je jedno, což autoři filmu z roku 2010 připomínají – nové politické tváře každopádně získají možnost dohlížet a ovlivňovat přerozdělování několika bilionů korun ročně.

To je důvod, proč do politiky nevstupují ti, co vše financují a mají zájem na tom, si přerozdělování peněz pohlídat. Ti stojí v zákulisí stran i „Strany“. Ve filmu vystupují jako sponzor a předseda „Strany“ – smyšlené postavy pan Kovanda a inženýr Václav Hrůza.

Co vedlo autora filmu k tomu, aby ho před třemi roky natočil?

Čtenáře, stejně jako ParlamentníListy.cz, nutně napadá v těchto souvislostech otázka, co vedlo k natočení filmu jeho autory.

Film Kandidáti ke zhlédnutí na ParlamentníListy.cz

 

"Mám jistou osobní zkušenost, která se pro film Kandidáti stala inspirací. Dalo by se říci, že se jedná o film natočený podle skutečných událostí. Z konceptu bodového scénáře jsem vyloučil prakticky všechny teoretické části a soustředil se výhradně na interakci trenérky s kandidáty. Věřím, že většina lidí v této zemi moc dobře neví – netuší, o co v politice obecně a volbách primárně jde a snad jim film Kandidáti trošku napomůže pochopit, jak je možné ze slušného, v celku normálního člověka udělat za pár hodin politika," reagoval pro ParlamentníListy.cz Alexandr Vojta, autor scénáře a námětu.

Jak doplnil, druhým impulsem pak byla snaha dokázat, že se dá natočit film bez grantů i za cenu "formálních" ztrát. "Film tak vznikl jen díky maximální vstřícnosti všech zúčastněných a za to jsem všem před kamerou i za kamerou velmi vděčný," poznamenal dál Vojta. A tak se vraťme k filmu samotnému. 

Jak udělat z člověka politika? Je to věda, která se dá ale naučit

Před zraky diváků se pak rozjíždí trénink s lektorkou, která má za úkol udělat ze skupinky lidí, kteří k ní přijeli, skupinku politiků. A jak už to během jakéhokoli školení a kurzů bývá – vše má několik bodů. Začíná to tréninkem toho, jak prezentovat své motivy vstupu do politiky.

„Mediální školení – školení komunikace – vedou k základním změnám v chování jednotlivců. Dobré výsledky výuky přináší oblibu a ta přináší hlasy. A protože žijeme v době mediokracie – přízeň společnosti získávají ti, co umějí s médii komunikovat. V médiích je ohromná síla, proto musí kandidáti ovládat vedle své nějaké profese (a profese politika, na kterou se simulovaně ve filmu připravují), ovládat i umění komunikace,“ říká hlas, který celým více jak hodinovým filmem provází.

Nabídněte lidem pohádku - i jako dospělí potřebují vidět Honzu, který porazí draka

I proto se údajní kandidáti dozvídají, že nejdůležitější je pro to, aby uvedli své motivy pro vstup do politiky, nějaký příběh. A ten musí být silný, věrohodný – takový, s kterým se opravdu volič bude schopný identifikovat. „Něco, jako pohádka,“ říká lektorka s tím, že lidé chtějí i v dospělosti slyšet, jak Honza porazí draka.

Pro názornou ukázku se pak ve filmu objevuje zápasník bojového umění, které se může v jistých rysech shodovat i s vývojem a prací politika. Jenže tato cesta se velmi rychle rozchází v mottu onoho bojového umění: „Cesta člověka pochází ze spravedlnosti.“ Přesto jsou zápasy dále patrné.

Tvůrci filmu pak dále připomínají, že by lidé neměli tak úplně dělit vše na pravici či levici. „Z které ruky berete nebo dáváte peníze? Přemýšlíte o tom? Tak je to i s politikou…V ní nikdy nevíte, z které strany k vám budou moci ty peníze přitékat. Ty podmínky a toky se mění – tomu se musíte umět přizpůsobit..,“ říká představitel „sponzora“.

Umění odpovídat na nepříjemné, i získat převahu

Důležité pro lidi, kteří míří do politiky, je také to, naučit se a být schopen odpovídat na nepříjemné. „Je to vrchol, ale výsledky jsou k nezaplacení,“ zaznívá ve filmu Kandidáti.

Divák se v něm však dozví i to, jak lze získat převahu nad protivníkem – v tomto případě pochopitelně politickým. Dozví se, že mu k tomu může postačit jen obyčejné podání ruky – když ví, jak na to. „Je to věda, ale když víte, jak na to, upevníte si tím dominanci,“ zaznívá na hypotetickém kurzu nových tváří politiky. Ty ale čekají i další úkoly – mimo jiné také to, naučit se zakrývat svoji vlastní tvář a získat tu, která je voličům přijatelná. Naučit se také vystupovat u volebního stánku, kde je nutné se zbavit vlastní přirozenosti, přemoci stud.

Důležitým úkolem pak je zvládnout také to, jak upoutat pozornost. Například přeháněním…

Musí se zjistit, kdo je charakterní a KDO POUŽITELNÝ...

Velmi zajímavý je však závěr filmu, v kterém se děj přece jen trochu zdramatizuje situací, do které lektoři přivedou kandidáty. Donutí je něco nejprve slíbit a pak to odvolat. S jakým výsledkem? Ten, kdo si dělá iluze, zažije zklamání. „Je třeba z toho jejich postoje zjistit, kdo z těch kandidátů je charakterní a kdo je v politice použitelný...“ zaznívá jedna z konečných myšlenek a poselství.

Proč? Vysvětlení shrnuje hypotetický „sponzor“. „Politika není nic jiného, než nákup a prodej. Kupujete ideje, kandidáty, prodáváte myšlenky a programy – nic jiného to není.“

Jak už bylo zmíněno, film byl natočený v roce 2010 - tedy před minulými volbami do Poslanecké sněmovny. Co na něj říkali politici?

"Jestli máte na mysli oficiální reakce, tak nebyly žádné. V soukromí či zprostředkovaně jsem se dozvěděl, že se cítili dobře pobavení a pak se hlavně ptali, o jakou stranu se jedná a kdo film financoval. Nic jiného je nezajímalo. Asi úspěšně absolvovali nějaký speciální trénink na potlačení sebereflexe," odpověděl ParlamentnímListům.cz Alexandr Vojta.

Přiznal dále, že při přípravě filmu oslovil několik osobností, které se práci v oblasti, na kterou je film zaměřený, věnují. "Oficiálně spolupracoval pan Mikoláš Černý a neoficiálně jeden nejmenovaný politolog. Oběma pánům patří má poklona," řekl. Kdyby však měl film vzniknout až nyní, možná by vypadal jinak.

Ti, co říkají lidem pravdu, jsou nevolitelní, myslí si autor námětu filmu

"Myslím si, že se v jádru asi u nás nikam nic neposunulo a ani nemůže, protože základem problému v politice není dělat něco pozitivního, ale spíše racionálního, a to nelze voličům nabízet či vnucovat. Proto se ti, kteří se politice chtějí věnovat, učí, jak vyřešit rozpor mezi volebními proklamacemi a následnou politickou realitou. Pokud to zvládnou, jejich šance na zvolení exponenciálně vzrůstá. Ti, kteří říkají voličům pravdu, jsou prakticky nevolitelní," myslí si Vojta.

Dnes by tedy film natočil po formální stránce úplně jinak a netrucoval by tak prý ani moc kvůli penězům. "Ono se s nimi točí opravdu mnohem lépe. Doufal bych, že skrze jinou formu by divák lépe vstřebal sdělení. Na druhou stranou je to čistá fantazie, protože pokud by mi někdo peníze na takový film poskytl, jistě by velmi stál o možnost intenzivní dramaturgické spolupráce," uzavřel. autor námětu pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…