Jakla může podpořit na prezidenta několik senátorů. I z ODS

25.04.2012 8:01

ParlamentníListy.cz informovaly, že tajemník prezidenta republiky Václava Klause Ladislav Jakl vážně zvažuje svou kandidaturu na funkci prezidenta republiky. Redakce oslovila pravicové senátory a některým z nich je jeho případná kandidatura sympatická.

Jakla může podpořit na prezidenta několik senátorů. I z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tajemník prezidenta Ladislav Jakl

Že jej na kandidátce uvidíme, Jakl nevyloučil. „Svého soukromí si hodně cením. Kandidatura by do něj citelně zasáhla. Ale seriózní nabídku poctivě zvážím,“ reagoval Ladislav Jakl na dotaz ParlamentníchListů.cz v SMS zprávě. Redakce oslovila pravicové senátory, zda by svým podpisem podpořili jeho kandidaturu. Musel by získat deset senátorských podpisů.

Navrhovat kandidáta je totiž dle novely ústavy oprávněn každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 tisíci občany České republiky oprávněnými volit prezidenta republiky. Navrhovat kandidáta je oprávněno nejméně dvacet poslanců nebo nejméně deset senátorů. Předseda Akce D.O.S.T. Michal Semín avizoval, že by iniciativa Jaklovi při kampani či při shánění podpisů pomáhala.

Někteří pravicoví senátoři by ho podpořili, někteří odpůrci přímé volby ji budou ze samého principu bojkotovat.

Kolikrát je možné podepsat nominaci?

„Pan Jakl by byl zajímavý kandidát. Určitě bych o podpoře jeho kandidatury uvažoval,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Petr Pakosta, který byl donedávna členem ODS.

Senátor ODS Jaroslav Kubera upozornil, že stále nebyl schválen prováděcí zákon a není zřejmé, zda zákonodárci či občané mohou svým podpisem podpořit na kandidaturu více prezidentských kandidátů. „Jestli bude moci být jen jeden podpis jako senátora, tak já už nemůžu. Ale určitě bych to podepsal jako jeden občan z těch padesáti tisíc. Jakl je ideově moje krevní skupina. Myslím si, že je nedoceněn, přitom má věci promyšlené a ideově je na výši,“ dodal Kubera.

Je to člověk s obrovským rozhledem

Senátor ODS Milan Pešák uvedl, že by byl ochoten jeho kandidátskou nominaci na prezidenta svým senátorským podpisem podpořit. „Ano, byl bych ochoten ho podpořit. Ladislav Jakl je člověk s obrovským rozhledem, který se nebojí říkat své názory, a to i takové, které média nechtějí slyšet. Navíc má většinou pravdu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Milan Pešák.

„Jako prezident by se mi líbil. Na druhé straně nemá podporu médií ani relevantních politických stran. Tím se jeho šance velmi snižují. Třeba mi to vysvětlí,“ reagoval senátor ODS Miroslav Škaloud.

Nemám rád přímou volbu...

Další senátoři ODS jsou ale k Jaklově kandidatuře skeptičtí. „Já ho nepodpořím. Podle mě je to beznadějné a nemá šanci. Nebudu mu to usnadňovat. Ať si třeba sežene padesát tisíc podpisů. Mám ho rád, ale šanci nemá. Přímá volba prezidenta bude pouze show typu Česko hledá talent a nechci se toho zúčastňovat. I když jako odpůrce přímé volby její zavedení jako demokrat respektuji,“ vysvětlil senátor ODS Jiří Pospíšil.

Nestranický senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS argumentuje podobně. „Já jsem odpůrcem přímé volby prezidenta a té šaškárny se nehodlám nijak zúčastnit,“ uvedl senátor.

„My máme vlastní stranické primárky. Pokud by ho někdo navrhl do primárek ODS, je možné o tom uvažovat, ale mimo primárky ODS nikomu kandidátní listinu nepodepíšu,“ informoval senátor ODS Pavel Eybert.

„Při vší úctě k panu Jaklovi bych jeho kandidaturu nepodpořil,“ uvedl senátor Karel Šebek. Jak by se zachovali další senátoři ODS, je otázkou, protože ti na dotaz ParlamentníchListů.cz nereagovali. Podle informací redakce už ale nyní probíhá „podpisový proces“. Například Miloš Zeman by měl mít k dispozici již devět senátorských podpisů.

Primárky ODS: Sobotka vs. Tošenovský

Sama ODS informovala, že v jejích stranických primárkách by se o to, kdo bude za stranu kandidovat na prezidenta, měli utkat první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a europoslanec Evžen Tošenovský. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová na poslední chvíli svou kandidaturu vzdala.

Poslední dubnový den odstartují občanští demokraté devítitýdenní prezidentské primárky, ve kterých vyberou svého kandidáta do přímé volby hlavy státu. Kandidáti budou získávat podporu na desítkách volebních shromáždění ve všech krajích České republiky. Hlas může v primárkách odevzdat každý člen ODS, který splní podmínky stanovené výkonnou radou.

Prezidentské primárky ODS proběhnou v devíti volebních regionech podle daného harmonogramu. Vítězem primárních voleb se stane kandidát, který obdrží nejvyšší počet platných odevzdaných hlasů. Oficiální prezidentský kandidát ODS bude znám nejpozději 1. července letošního roku.

Kandidáti budou představovat své priority a program na veřejných volebních shromážděních, která proběhnou na úrovni oblastních sdružení. Zde také budou moci členové ODS vhodit svůj hlasovací lístek do volební urny. Pokud se volebního shromáždění nezúčastní, budou mít příležitost hlasovat během dvou dnů v oblastních kancelářích ODS.

Termíny primárních voleb ve volebních regionech ODS  

30. 4. – 5. 5. 2012 1. týden volby - „Východ“ – RS Královéhradecký a Pardubický

7. 5. – 12. 5. 2012 2. týden volby - „Střed“ – RS Olomoucký a Zlínský

14. 5. – 19. 5. 2012 3. týden volby - „Jih“ – RS Vysočina a Jihočeský

21. 5. – 26. 5. 2012 4. týden volby - „Západ“ – RS Plzeňský a Karlovarský

28. 5. – 2. 6. 2012 5. týden volby - „Sever“ – RS Ústecký a Liberecký

4. 6. – 9. 6. 2012 6. týden volby – RS Moravskoslezský

11. 6. – 16. 6. 2012 7. týden volby – RS Středočeský

18. 6. – 23. 6. 2012 8. týden volby – RS Pražský

25. 6. – 30. 6. 2012 9. týden volby – RS Jihomoravský 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…