Jandák brutálně setřel Havlův režijní debut

16.03.2011 5:24

UVNITŘ VIDEO Poslanec ČSSD, bývalý herec a exministr kultury Vítězslav Jandák se pěkně zostra pustil do nového filmu exprezidenta Václava Havla Odcházení.

Jandák brutálně setřel Havlův režijní debut

„Pravdoláskařské Lidovky aneb Völkischer Beobachter české žurnalistiky zaplakaly dojetím nad filmem, o jehož umělecké kvalitě se dá skutečně dlouhodlouze hovořit... ale natočil ho V. Havel a to se zdá Gruppenführerovi pravdy lásky Machalické zvané Kyselice stačí. Pěkný den, přátelé. :-)," napsal Jandák na svém facebookovém profilu a narážel tak i na pochvalnou recenzi Havlova opusu od Jany Machalické, která vyšla v Lidových novinách.

Recenze, která rozohnila Jandáka ZDE

Pokrytecký pseudohumanismus Pravdy a lásky 

"Závist ze mne nekape... spíše údiv nad tím co vše je schopen člověk o jehož dramatičnosti mám velké pochybnosti natočit a vyplodit a očemž by každý soudný člověk řekl je to brak a to, že každý ví, že král je nahý a přesto o něm hovoří ...jako o oblečeném do zlata je jen smutným svědectvím doby," dodal Jandák na svém profilu.

"S V.Havlem trvale a dlouhodobě nesouhlasím (snad do roku 1992 se dalo hovořit o sympatiích) a většina lidí o mne ví, že jsem odpůrcem podobně jako V.Klaus toho pelechu Pravdy a Lásky, které se svým pokryteckým pseudohumanismem a čecháčkovským humorem zaplavují ČR vlnou neuvěřitelného pokrytectví a přetvářky jehož hlásnou troubou jsou např. - LN, Respekt, Reflex, částečně a bohužel i Literární noviny," rozvedl svůj odpor ke skupině takzvané Pravdy a lásky poslanec. 

Havel je vždycky originál

„Havel je vždycky originál a s potěšením plave proti proudu. Vlastně i v tom, že divadelní hru klidně udělá jako divadelní hru ve filmu," píše se v recenzi.

Podle Machalické Havlovi také určitě vyšla sázka na herce, které si vybral. „Jak vidno, vzájemné srozumění není úplně zanedbatelná devíza. Oba představitelé hlavních rolí na sebe výborně slyší a to filmu dává další rozměr...Dagmar Havlová je jako Irena okouzlující ve svých malichernostech, v nesnesitelné péči. Dokáže ale vedle této směšné polohy figuru doslovit lidsky," píše autorka o exprezidentově choti.

Než se rozkřikne, že film je dost špatný...

Filmový recenzent Aleš Harazim pro ParlamentníListy.cz uvedl, že podle něho bude mít film úspěch především na počátku. „Osobnost Václava Havla má u nás pořád velkou váhu. Důkazem byla obrovská návštěvnost dokumentu Občan Havel, ačkoliv dokumenty nebývají všeobecně příliš navštěvované. V našich kinech se dá jeho promítání považovat za velký úspěch. Takže ano, i Odcházení bude mít zpočátku velký komerční úspěch," míní Harazim.





Podle něho je pravděpodobné, že na počátku přijde ze zvědavosti na film nadprůměrné množství diváků a po opadnutí tohoto prvotního zájmu bude sledovanost klesat. „Kdyby se daly kupovat akcie na úspěšnost filmu, nakoupil bych je na první týden promítání a pak je rychle prodal, protože v premiérovém týdnu se nahrnou lidi do kina a pak se rozkřikne, že je ten film vlastně dost špatný. První ohlasy z novinářských projekcí nejsou úplně pozitivní a Odcházení není ani trošku divácký film," uvedl Harazim.

Pochopí to i někdo jiný kromě Havla?

„Je to spíš alegorie, ale co si budeme povídat, tu nejspíš většinový divák tak úplně nezachytí a zbude mu jenom hodně pomatený děj s přestřelenými hereckými výkony a bizarními postavami. Není to divácký film. Spíš je skutečně pro fajnšmekry. Václav Havel ho prostě natočil z lásky ke své látce, ale když člověk točí svou vlastní látku, mnohdy si neuvědomí, co by šlo změnit, vylepšit a upravit, aby ji pochopili i jiní než on sám," míní o exprezidentově díle Harazim.

Česká televize uzavřela vloni v srpnu smlouvu se společností Buc-Film producenta Jaroslava Boučka a vstoupila tak do koprodukce filmové verze hry Václava Havla Odcházení. To, že se státní televize finančně podílí na soukromém projektu, je podle prezidentova vicekancléře a kritika médií Petra Hájka skandál.

Skandální kult osobnosti

„Tohle je ovšem opravdový skandál. Nejenže Václav Havel má spoustu vlastních peněz na to, aby mohl ze svého riskovat svůj mladický režijní debutantský propadák. Nejenže je nemravné, aby ČT, z miliard, které nám ukradne z peněženek v podobě zákonem přikázaných televizních daní, financovala soukromé projekty filmových producentů - navíc obvykle svých kamarádů a přátel. Nejenže celý tento systém pokřivuje a ničí konkurenční prostředí na mediálním a filmovém trhu. Především je ale neuvěřitelné, že do okruhu tohoto mafiánského způsobu "financování" vstoupí i bývalý prezident," řekl ParlamentnímListům.cz Petr Hájek.

Hájek kritizuje i časté dokumenty České televize o bývalém prezidentovi. „Jako by nestačily roky takzvaných dokumentárních ČT cyklů o jeho hrdinských činech. V šedesátých letech by se tomu podle sovětského, stalinského, respektive chruščovovského vzoru říkalo i mezi komunisty s odporem vytváření kultu osobnosti," míní Hájek.

Odcházení za 44 milionů. Přispěli i koncesionáři

Drama má rozpočet 44 milionů korun, premiéra je plánována na 24. březen. Exprezident by se jí velmi rád zúčastnil. Hlavní postavy filmu ztvárňují Josef Abrhám a exprezidentova v pořadí druhá manželka Dagmar Havlová.

„Odcházení, svou zatím poslední divadelní hru, napsal Václav Havel po dvacetileté odmlce. Příběh o odchodu jednoho a příchodu druhého politika k moci nepostrádá originalitu ani humor. Odcházení je sebeironickým bilancováním odcházející politické garnitury a sžíravým pohledem na nástup nové dravější generace," uvedl mluvčí České televize Ladislav Šticha.

Havel to nemá zapotřebí, míní Zdeněk Troška

ParlamentníListy.cz se zeptaly režiséra Zdeňka Trošky, zda-li je vhodné, aby bývalý politik- prezident dostal na svůj projekt příspěvek z veřejnoprávních zdrojů. „Od mnoha lidí jsem slyšel, že pan Havel to nemá zapotřebí a já s tím souhlasím. Svých peněz má dost," řekl ParlamentnímListům.cz režisér.

Podle Trošky měl film původně točit někdo jiný, ale Havel nebyl spokojen, tak se rozhodl točit film sám. „Režisérské zkušenosti on nemá, ale doufejme, že se mu to povede. Ale klidně mohli udělat záznam divadelního představení a bylo by to možná daleko působivější a zajímavější než filmové zpracování," řekl Troška.

Lidé budou zvědaví

Podle Trošky by Havlův film mohl být komerčně úspěšný. Podobně jako Harazim si myslí, že lidi bude jen ze zvědavosti zajímat, jak dramatik Havel převedl své dílo jako režisér do filmu. Filmová práva podle něj koupí i mnoho zahraničních zájemců. „Bude to určitým testem, do jaké míry je český divák ochoten chodit do kina na hlubokomyslnou intelektuální filozofickou hru, protože to není hra pro široké vrstvy," dodal Troška.

Sám Troška uvedl, že Českou televizi jeho projekty nezaujaly, tak s ní nespolupracoval a měl problém sehnat prostředky na klasickou pohádku. „Kdybych chtěl točit něco o feťákách a tak podobně, to by bylo in. Ale na českou pohádku podle Boženy Němcové jsem sháněl peníze tři roky," postěžoval si.

Čtěte také:

Havlův film za peníze ČT. Test českého diváka, či kult osobnosti?


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…