Je to český agent, naznačil ruský opozičník o vysokém policistovi

27.07.2012 6:36

Známý bloger Alexej Navalnyj je přesvědčený, že šéf ruského Vyšetřovacího sboru Alexandr Bastrykin je zahraničním agentem, který skrytě podniká v České republice. Bastrykin prý dokonce v Česku žádal o povolení k pobytu. Informace přinesl server iDnes.cz.

Je to český agent, naznačil ruský opozičník o vysokém policistovi
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

"Promluvme si o opravdových zahraničních agentech. Nikoliv o těch neexistujících, které se snaží odhalit strana Jednotné Rusko, ale o opravdových: vysoce postavených, cynických, ulhaných. Rádi vydělávají (kradou) ve státní službě pro Rusko, ale svou pohodlnou budoucnost spojují se životem v zahraničí," napsal bloger. Navalnyj zároveň zveřejnil kopie dokumentů, které potvrzují Bastrykinovo podnikání prostřednictvím firmy LAW Bohemia.

Svoji teorii o cizím agentovi v čele Vyšetřovacího výboru, který Rusové přirovnávají k americké FBI, opírá o to, že Bastrykin má díky své funkci přístup ke státním tajemstvím a své podnikání v cizině utajoval. Dokonce měl padělat některé dokumenty a unikat placení daní.

Stíhání podezřelého vyšetřovatele je prý fantastická představa

Navalnyj tak nyní opět rozdmýchal aféru poté, co ze zapovězeného podnikání s nemovitostmi v Česku obvinil Bastrykina už před čtyřmi lety poslanec Jednotného Ruska Alexandr Chinštejn. I ten se domníval, že Bastrykinovy delikátní situace pravděpodobně využily české tajné služby, prý kontrolované Američany. "Těžko si mohu představit, že by Češi a Američané tuto situaci ignorovali. Těžko však mohu soudit, zda se pokusili či nepokusili Bastrykina zverbovat a jak to dopadlo, to by měla vyjasnit tajná služba FSB," řekl poslanec televizi Dožď. Kauza tenkrát ale utichla poté, co hlavní vyšetřovatel všechna nařčení popřel.

Server iDnes.cz dále uvádí, že Navalnyj slibuje podat i příslušné vysvětlení a obrátit se chce i na prezidenta Vladimíra Putina, na všechny poslanecké kluby, tajnou službu FSB a na českou policii. Chinštejn se pokusí navrhnout, aby šéf vyšetřovatelů byl zbaven imunity, ale zároveň připouští, že prověrka podezřelého činovníka je "naprosto fantastická" představa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…