Jen látáme díry a přesouváme miliardy, varovala v ČT Švihlíková

22.04.2013 21:50

Podle ekonomky Ilony Švihlíkové má recese v České republice několik důvodů. Ten hlavní ale je, že chybí dlouhodobá strategie. Vše se řeší příliš urychleně a zničehonic, akorát se „látají“ díry rozpočtu.

Jen látáme díry a přesouváme miliardy, varovala v ČT Švihlíková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilona Švihlíková v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo.

Hospodářská krize ale zachvátila nejen Českou republiku. Její původ leží v nerovnováze a nerovnostech. „Především v rozdělení příjmů a bohatství celkově,“ vysvětlovala v Hyde Parku na ČT Ilona Švihlíková. Tím pádem se chudším vrstvám snížila kupní síla a spolu se střední třídou se stále zadlužují. Dalším důvodem bylo, že bohatí hledali vysoké zisky v prazvláštních zdrojích.

„V České republice jsme se ještě nedostali na úroveň HDP z roku 2008, na rozdíl od našich sousedů,“ vypočítávala pak konkrétně ekonomka. Především v Česku chybí strategie – jak totiž ukazují data Českého statistického úřadu, propadá se domácí poptávka. V této statistice jsme prý na úúrovni nejvíce postižených zemí eurozóny.

„Je to docela varující po pěti letech,“ míní Švihlíková. „Je potřeba přehodnotit hospodářskou politiku,“ dodala. Ta je totiž v České republice „ad hoc“, příliš řešená narychlo. „Potřebujeme opravdu dlouhodobou koncepci. Nemůžeme jen látat díry a přesouvat miliardy sem tam,“ míní Švihlíková a dodává i další výhodu – pak by hrozilo menší nebezpečí, že peníze skončí u „kmotrů“.

Výše korupce je totiž v Česku také varovná. Poškodila prý už celý systém. „Ono nejde jen o to, jaké částky zmizely, ale co to udělalo se systémem,“ upozorňuje ekonomka. Funguje zde akorát struktura, která je pro stát obecně nevýhodná, ale zapouzdřila se.

Nejvíce zadlužené jsou vyspělé státy

Dalším tématem v diskusi byla i zadluženost. Zde je podle Švihlíkové varovné, že nejzadluženější země světa jsou často vyspělé. „Naprosto nejzadluženější zemí na světě je Japonsko,“ uvedla příklad.

Důvodů je prý několik a nejde jen o to, že by si obyvatelé daného státu „žili nad poměry“. Může za to například fakt, že vyspělé země spustily „daňové závody“ – vzniká tak mnoho možností, jak se vyhnout placení daní. „Doposavad tady nebyla příliš velká snaha s tím něco udělat,“ vysvětluje ekonomka. „Klesá jim kapacita ty daně vybírat,“ dodala.

V těchto státech včetně Česka pak existuje velká finanční sféra, která v podstatě nic nevytváří. Zde se akumuluje kapitál, a to Švihlíkové vadí.

Církevní restituce? Červený hadr na býka

Co se týče konkrétně českých problémů, rozhovořila se o důchodové reformě a církevních restitucích. Ty jsou podle ní velice špatně načasovány. „Je zde mnoho otazníků o tom, jakým způsobem tam docházelo k tomu ocenění,“ řekla příklad a dodala to, že lidé pořád slyší, jak se mají uskromnit, a pak se stane toto. „To všechno jsou věci, které působí jako červený hadr na býka,“ přirovnává Švihlíková.

Vzhledem k tomu, jak papež František hlásá skromnost, by se podle ní měly uskromnit i církve. „Zákon je v současnosti načasován enormně špatně,“ dodala.

Ohledně penzijní reformy je také skeptická. Nejlepší je podle ní očekávat důchod především od státu než od jakéhokoliv jiného subjektu – stát je totiž jakýmsi garantem. „Představa, že svěřím značnou část peněz do fondu a za 30 let si vyzvednu zajímavou částku, mi přijde značně utopická,“ kritizovala druhý pilíř, před nímž prý všechny silně varuje. „To je ta nejhorší varianta, jakou bylo možno vytvořit,“ míní.

Ani ohledně penzijního připojištění není Švihlíková příliš „nadšená“. Zde je sice už zmíněná garance státu, ale stále prý nejde o ideální formu – sice tu lidé dostávají příspěvek, ale vzhledem k inflaci zůstávají jejich peníze stejně na nule.

„Já myslím, že stát by se měl spíše starat o ty slabší než o ty, kteří si mohou spořit,“ řekla Švihlíková na závěr. Ekonomii se sice naplno věnuje a sdílí spíše levicové názory. Kdyby ji ale oslovila možná levicová vláda, zda by nechtěla být ministryní financí, odmítla by.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…