Jen valím oči, co vše se dá s Ústavou udělat, přiznal Koskuba. A nejen to

29.06.2013 7:00

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži, opačné politcké spektrum. Senátor Jaroslav Kubera z ODS proti komentáři poslance ČSSD Jiřímu Koskubovi v pravidelné názorové aréně pro ParlamentníListy.cz. Tentokrát reagují mimo jiné na to na to, zda by bylo pro Česko dobře, pokud dovede právě Rusnokova vláda Česko k řádným volbám? Anebo jestli by nemělo dojít k předčasným?

Jen valím oči, co vše se dá s Ústavou udělat, přiznal Koskuba. A nejen to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Pomalu se začíná rýsovat vláda odborníků – vzniká v těchto dnech pod taktovkou Jiřího Rusnoka. Myslíte si, že by bylo pro Česko dobře, pokud dovede právě tato vláda zemi k řádným volbám? Anebo bude lépe, uskuteční-li se volby předčasné?

„Možná nejen pro mne osobně je podstatné, že hlavně rychle doslouží vláda páně Nečasova. Před třemi lety však již bylo pozdě. Nelze jí rozhodně vytknout, bohužel, že nebyla aktivní. Bez ohledu na všechny ty aféry, krize, změny. Ne vždy a ne u každého je však aktivita pozitivním jevem, na to nezapomínejme. Napáchali toho vskutku dost a dost, budeme za to všichni platit roky. Nejen papežencům, jak by asi řekl bratr hejtman Žižka. Říkali si „vláda rozpočtové odpovědnosti“. Kupodivu přesto státní dluh dále narostl. Zřejmě spíše prováděli jen ty tupé účetní škrty, jak to kdysi sami v jistém nečekaném záchvatu upřímnosti nazvali. Alespoň v tomhle nám tedy nelhali, v tomhle ne. O tom dalším se dá jistě s úspěchem silně pochybovat. Podle toho vypadala i jejich nezadržitelně narůstající nepopularita,“ reagoval na první téma poslanec Jiří Koskuba.

Další komentáře uplynulých týdnů Koskuby a Kubery čtěte ZDE

Jak dodal, v žádném případě se ale nemíní míchat někomu do osobního a zvláště pak intimního života. Nicméně přesto podle jeho mínění lze říct, že rozvod zřejmě expremiéru Nečasovi rozhodně neprospěl.

Osudové ženy – nejen pro Petra Nečase…

„Pamatuji si, že se kdysi měl stát ministrem obrany. Ale jeho paní mu to nedovolila. Zřejmě při  rozhodování stát se premiérem již její vliv nebyl na manžela tak velký. Bohužel. Pro pana Nečase, pro ODS i pro tuto zem. „Cherchez la femme“ však, jak je z dalšího vývoje vidno, platilo i tak,“ pokračoval dál Koskuba. A u žen zůstal v komentáři ještě nadále.

„Nerad bych se dotknul další dámy, a to paní Němcové, ale její eventuální nová koaliční vláda by bezpochyby nebyla ničím jiným, než již jen takovým kádrovým koaličním „vejškrabkem“. Obávám se totiž, že koaliční strany, zvláště pak některé, musí trápit značná personální impotence.  Tím netvrdím, že by možná i mezi členy vlastní potápějící se strany paní Mirka Čistá nenašla pár schopných a slušných lidí. Jenomže tací bývají jen málokdy určeni k vyšším postům. Jsou prostě problematičtí, bývají totiž těžko ovladatelní a nedají se moc koupit. Taková je prostě vysoká politika. A netýká se to, abych byl upřímný, pouze ODS,“ konstatoval Koskuba.

Podle něj je však jinak důležité s přiznat, že běžný řadový poslanec je vskutku jen něco jako prostý pěšák. Alespoň on si tak mnohdy ve sněmovně prý připadá. Za současné situace obzvláště.

Partie, co nezačala právě s bílými figurami, pokračuje

„Jen valím oči, co se všechno dá s tou naší Ústavou udělat. Předpoklady nejen partajních předáků, ale i četných politologů a všemožných analytiků jaksi nevychází. Spíš než standardní kroky po pádu vlády v právním státě mi to všechno připomíná velice složitou šachovou partii. Nutno uznat, že pan prezident těmi svými figurkami tahá nějak obratněji. Soudím, že zaskočil i své opravdu velmi schopné protihráče. A to si přiznejme, že partii nezačal zrovna s bílými figurami. Ty by měla mít sněmovna. Alespoň jsme si to tam mysleli. Mýlit se je lidské, říká se. Vládu si tak v poklidu skládá pan prezident sám. Zda však přímo vládu odborníků, to ještě uvidíme. Zní to, pravda, velice noblesně. Co se třeba týče osoby nového pana premiéra, lze i souhlasit. O jeho odbornosti a schopnostech nepochybuji. Pan MUDr. Holcát, na kterého by to také sedlo, si zatím dal čas na rozmyšlenou. Počkejme si raději i na další definitivní jména. Pak bude zřejmé, jde-li o vládu převážně skutečných odborníků nebo spíše nouzový kabinet typu: „Ferda Mravenec – práce všeho druhu“. Podle toho bude rovněž možno soudit, čeká-li jej život vskutku jenom jepičí. Nějak bych na to nesázel,“ přiznal poslanec ČSSD ParlamentnímListům.cz.

A vysvětlil proč. „V tom prvním jmenovaném případě by to nemělo logiku. Kdo by pak, jsa odborník, do toho vůbec lezl? Jinak předčasné volby mám jako oranžový opoziční poslanec pochopitelně v popisu práce. Přes to nejede vlak. ‚Disciplína, vy kluci pitomí, musí bejt, jinak byste lezli po stromech jako vopice…‘ říkával  svým vojákům ve Švejkovi nadporučík Makovec. Měl pravdu. U nás, alespoň pro většinu, platí tzv. disciplína stranická. Ostatně řada z ctihodných poslanců či senátorů, a to nejen nás oranžových, by na žádný strom ani nevylezla. Možná právě proto se na druhé straně nedivte, že ne každému se zrovna předčasné volby hodí. Přijít o křeslo, jak nonšalantně se spíše jistému korýtku říká, a to pouze rok před vypršením mandátu, to pro mnohé není zrovna lákavá představa. Ne každá partaj má předsedu, který hned ‚nezaměstnaného chuďase‘ založí. Jak se potom živit dál? Poctivě a dokonce prací? Toť hamletovská otázka! Stejně jako ta, zda tuto odvahu rozpustit sněmovnu nás bude mít těch potřebných 120 z 200. Tedy 198, neboť dva kolegové stále sedí mimo zdi parlamentu,“ připomněl Koskuba.

Kubera: Lidi budou vkládat naděje do předčasných voleb a přijdou další Věci veřejné

Podle senátora Jaroslava Kubery je sice možné, že tato vláda, kterou postaví Jiří Rusnok opravdu dovede Česko k řádnému termínu voleb, ale neznamená to, že to je správné. Vyjádřil tak i naději v to, že se nakonec ODS navrhovaná kandidátka na premiérku Miroslava Němcová, své funkce dočká.

"Já vím, že lidem asi připadá podstatně zajímavější ta možnost, že budou předčasné volby. Jenomže to velké očekávání pak přinese dle mého o to větší zklamání - řekl bych zklamání na druhou. A lidé budou ještě více rozčarovaní. Dá se totiž čekat, že by si v předčasných volbách zvolili tentokrát ne sice Věci veřejné, ale třeba jiné: říkejme jim Věci neveřejné - prostě nějakou jejich novou náhražku, které by občané zase skočili na lep,"  uvedl ve svém pravidelném komentáři pro ParlamentníListy.cz senátor za ODS. Přiznal pak, že mu při aktuálním vývoji událostí lezou i někteří politici na nervy.

"Ano, na nervy mi trochu lezou ti kvíkalové typu Dienstbiera a jemu podobných, kteří najednou vykřikují po krocích prezidenta Zemana, které se daly očekávat, že je třeba změnit Ústavu. Čemu se diví? Říkali jsme jim to při debatách o přímé volbě prezidenta, varovali jsme je dost hlasitě před těmito riziky, ale nechtěli to tehdy slyšet. Takže teď holt si Miloš zeman vyřídí své staré bolístky se sociální demokracií, například to, že se chtěli zbavit Marie Benešové. Podařilo se mu i vyhnat Schwarzenberga, takže se dá usuzovat, že se pak zase začne chovat ústavně. V každém případě je jisté, že prezident ještě několik dalších překvapení ve svém funkčním období určitě připraví - tohle vše jednoznačně není konec," předpokládá Kubera. 

Andrej Babiš nakupoval

Podnikatel a zakladatel ANO 2011 Andrej Babiš nakupoval - pod jeho široká křídla dosavadní působnosti nově patří také vydavatelský dům Mafra. Je podle obou politiků dobře, že bude vlastnit Čech (Čechoslovák) toto mediální imperium? Zvláště pak, když dosud měla řada lidí médiím v Česku za zlé, že jsou v majetku zahraničních vlastníků a tudíž se spekulovalo o tom, že mohou pracovat taktéž v jejich zájmu? Je to šance na zvýšení objektivity novinářů?  

„Já osobně pana Babiše neznám a jeho kšefty proto nesleduji. Jinak však chápu, že žijeme v době, kdy za peníze lze koupit naprosto vše. Nejen média, ale i postavení, vzhled, spravedlnost, pověst i pravdu. Dovolím si proto pochybovat, že dnes někdo koupí velký vydavatelský dům jenom proto, aby ‚láska a pravda konečně zvítězila nad lží a nenávistí‘. Mistra Jana Husa, pravdu skutečně asi milujícího, nám už dávno tomu upálili. Navíc on by asi ani na takovou koupi prašule nesehnal. Buď to tedy dnes kupující dělá jenom pro byznys. (Nejvíce se prodává bulvár a taky řada novin podle toho vypadá). Nebo pro své jisté konkrétní  - třeba i politické ambice. Jejich konečným cílem bývá ale zase opět ten byznys,“ myslí si Jiří Koskuba.

Je proto podle něj prý vcelku lhostejné, zda-li tak činí Germáni či Slovák, byť s naším občanstvím. „Dokonce si nedělám iluze, že  by se něco změnilo, kdyby nějaké mediální impérium vlastnil skutečný rodilý Čech. A již vůbec ne, že by komukoliv z nich šlo hlavně o zvýšení objektivity novinářů. Znovu připomínám: ‚Koho chleba jíš, toho píseň zpívej‘. To platí mj. jak v médiích, tak v politice. Výjimky, pravda, jsou. Ale většinou tam ani tam moc dlouho nevydrží. Snad o to více by bylo záhodno si jich všímat a vážit. Jde o druh přímo ohrožený vyhynutím. Přitom hájen není, naopak. ‚Odstřel‘ je mnohdy povolen, ne-li vysloveně žádán. A je lhostejno, že odstřel toliko obrazně. Zatím..,“ uzavřel komentář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz sociálnědemokratický poslanec.

Kubera: No comment, on si může koupit celou Českou republiku, nejen jedno vydavatelství

Na otázku ohledně Andreje Babiše a jeho nové podnikatelské investici senátor ODS možná poněkud překvapivě, odmítl reagovat. "Nemám rád tuhle frázi, ale v tomto případě se nezlobte na mě za to, že ji použiju. Zůstanu raději bez komentáře, protože Babiš je člověk, který si může koupit celou naší republiku, nejen nějakou Mafru. A z toho pramení, že má také neomezené možnosti toho, jak člověka nějak zlikvidovat. Nemyslím tím samozřejmě nějakou fyzickou likvidaci jak z filmů, ale víme všichni, že existuje řada způsobů likvidace člověka -a nerad bych se toho stal přímým aktérem, kdybych řekl něco, co by se třeba nelíbilo. To může být vysvětlení toho - a teď to nemyslím jen směrem k Andreji Babišovi, ale i k dalším - proč poměrně chudí poslanci nyní sedí ve vězení a ti značně bohatší běhají po svobodě. Dějí se tu věci, které bych pojmenoval soustavou tří rovnic o pěti neznámých - z nich nejvíce neznámou je policie. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že existují dva světy - jeden virtuální, mediální a ten druhý - normální. A v něm, navzdory tomu, co se nyní kolem nás děje, život běží dál, lidé se milují a normálně žijí se svými běžnými radostmi a starostmi. A to je dobře," uzavřel aktuální komentář právě uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…