Josef Dobeš: Ministr dopravy nosil Bártovi kafe. A o Peake se říká vtip...

05.04.2012 8:46

Vyvolání vládní krize je pouhou komedií vedení Věcí veřejných, nikoliv vážně míněný úmysl. V rozhovoru pro deník Blesk to prohlásil exministr školství Josef Dobeš.

Josef Dobeš: Ministr dopravy nosil Bártovi kafe. A o Peake se říká vtip...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš s manželkou Lucií

Exministr školství na adresu ministrů Věcí veřejných v rozhovoru pro Blesk podotkl, že se všichni tři "tak drží svých židlí", že se nakonec stanou rukojmím vlády. "Po Malé Straně běhá anekdota, že Karolína Peake si židli z ministerstva na noc bere domů, aby o ni náhodou nepřišla," prozradil Dobeš.

Rozhodnutí ministra dopravy Pavla Dobeše, který odmítl podat demisi a vzepřel se tak rozhodnutí grémia VV, prý Josef Dobeš rozumí. "Jeho včerejší rozhodnutí, kdy třesoucím se hlasem oznamoval, že z vlády neodejde, v podstatě chápu. Byl ještě nedávno asistentem, co nosil kafe. A být najednou v 29 letech ministrem, toho se těžko vzdává. I mně, když jsem zvažoval svou rezignaci, se v hlavě promítlo, že skončím jako ministr se všemi výhodami. A ono je to těžké," řekl Josef Dobeš Blesku.

Vzpouru ministra dopravy Pavla Dobeše popisuje v deníku MF Dnes redaktor Martin D. Vokáč. Už delší dobu je prý ministr ve sporu s Vítem Bártou a svým rozhodnutím nepodat demisi konflikt s Bártou vyhrotil. "Dobeš byl zralý na popravu, tak zvedl vlajku a zkusil včera rozehrát rozdělení klubu klubu véčkařů," říká člověk obeznámený ze situací. Dobeš prý přitom na "dopravu" nastupoval jako člověk, jehož hlavním úkolem údajně bylo zůstat loajální. "Nevoli u faktického šéfa VV vzbudilo hlavně sesazení jeho chráněnce, pověřeného šéfa Správy železniční dopravní cesty Pavla Habarty. Dobeš se naopak marně snaží z úřadu vystrnadit svého náměstka Daniela Bartka, jenž má Dobeše na ministerstvu hlídat," píše v článku Vokáč.

I poté, co VV ztratí vliv, chce Dobeš v politice zůstat. Proto si podle Vokáče buduje vlastní pozici. Podle nejmenovaného zdroje Dobeš zkoumá možnost v budoucnu přejít do ODS, nebo TOP 09. Předpokládá ovšem, že jej nebudou vítat s otevřenou náručí. Proto se poohlíží i na pražské radnici. "Nebyl by to krok do neznáma. Dobeš už dříve pracoval na magistrátním oddělení zahraničních vztahů," končí svůj článek Martin M. Vokáč.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…