Jsou to stateční lidé, ocenil Okamura duo Evy a Vaška. Proč? Víme víc

28.12.2013 13:40

REPORTÁŽ „Jsou to stateční lidé,“ ocenil poslanec Tomio Okamura duo Eva a Vašek a uspořádal s nimi koncert v Uherském Brodě na podporu kandidáta do Senátu Pavla Talaše. Náměstí tak zaplnily v pátek večer stovky lidí.

Jsou to stateční lidé, ocenil Okamura duo Evy a Vaška. Proč? Víme víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura s Václavem Ševčíkem z dua Eva a Vašek

Placky Úsvitu, svařené víno nebo čaj zdarma, pro děti malování na obličej nebo třpytivé tetování. Hlavním bodem pestrého programu bylo ale vystoupení Evy a Vaška. Nejdřív se proto redakce ParlamentníchListů.cz zeptala šéfa Úsvitu, proč do kampaně přibral právě tyto hudební protagonisty. „Pan inženýr Václav Ševčík se jako občan přihlásil k myšlenkám přímé demokracie a my ho bereme jako občana. Já si vážím toho, že přestože jsou to známí lidé, tak se rozhodli nemlčet a říct své názory. Možná jim to může i pracovně uškodit, když se takto vyhranili, kdo ví. Jsou to odvážní lidé, kteří se rozhodli vyjádřit. Vím, že na jejich hudební styl mají lidé rozdílné názory, my je bereme jako lidi, kteří se rozhodli říct svůj názor,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Odmítáme rychlokvašky, Talaš pracuje pro lidi

Než se ale dostalo ke slovu duo, mikrofonu se chopil šéf Úsvitu, který poděkoval veřejnosti za to, že přišla na koncert, který se konal na podporu kandidáta do Senátu za Úsvit přímé demokracie a zároveň kandidáta, který má i podporu hnutí ANO. „Jsem rád, že vám mohu představit pana doktora Talaše, který pracoval v nemocnicích ve Zlíně, Uherském Hradišti i na pohotovosti ve Slavičíně,“ začal svůj proslov Okamura.

„Říkali jsme si, že nemá smysl posílat do Senátu nějaké politické rychlokvašky, nechat kandidovat nějaké kariérní politiky, kteří se nikdy jinak nevypracovali. Má smysl podporovat takové lidi, kteří celý život pracovali pro ostatní, jsou v každodenním kontaktu s problémy běžných lidí jak v domovech seniorů, ve kterých pan Talaš pracuje už desítky let, tak ve své praxi, či v nemocnicích, kde pomáhá i s těžkými osudy mnoha z vás,“ vysvětlil.

Zdůraznil i to, že je rád, že kandidáta podpořilo také hnutí ANO, které jiného člověka do voleb nepostavilo. „Prosíme vás o podporu za čtrnáct dní. Jedná se o každý hlas,“ vyzval Okamura, který zároveň připomněl, že usiluje o odvolatelnost politiků, protože kdyby se přestalo krást, byl by dostatek peněz i na důchody. „Jako jediný jsem řekl, že rozpočet vůbec neřeší pomoc důchodcům a postiženým lidem. Nikdo nepoukázal na to, že není přidáno těmto potřebným skupinám. Usilovali jsme o to, aby byly všechny zdravotnické poplatky zrušeny, protože každý má právo na zdravotnickou péči a není možné, aby se v tomto případě rozhodovalo podle plnosti peněženky. Takový my máme program, program pro lidi,“ upozornil. Okamura lidem, kterých se na náměstí podle odhadů organizátorů sešlo téměř sedm set, zdůraznil, že staví do voleb kandidáta, pro kterého Senát není žádnou trafikou, a který celý svůj život prožil v regionu.

Talaš chce přilepšit nezaměstnaným a seniorům

Pak už se ke slovu dostal také kandidát z Napajedel. „Chci vám popřát pěkné svátky a zdraví v novém roce. Aby rok 2014 byl ale úspěšný, tak se o to všichni musíme zasloužit. Měl bych jednu prosbu. Když půjdete k volbám, a než vložíte lístek do hlasovací urny, tak si prosím uvědomte, jaká je situace ve státě, kdo ji zapříčinil a jak je možné situaci zlepšit. Nemá smysl nadávat po hospodách, zkusme být konstruktivní a debakl překonat. Stát je na pokraji morálního a ekonomického propadu a rozhodně s aktuálním stavem nejsme spokojeni. Kdybych měl možnost pracovat v Senátu, tak bych se rád věnoval problematice lidí, kteří práci hledají, lidí, kteří práci poskytují a zejména věkové skupině kolem padesáti let, která už nemá tak silný pracovní potenciál, který měla kdysi. 40 korun přidání k důchodu je projevem opovržení vůči skupině seniorů,“ vyjmenoval své plány Talaš. „Vláda nás bude muset začít brát vážně,“ dodal.

Nejdřív zpíval poslanec Úsvitu Černoch, pak duo

Úsvit se postaral vpodvečer o překvapení. Kromě naplánovaných komerčně úspěšných hudebníků totiž Okamura oznámil, že se nejdřív na pódiu představí i poslanec – zpěvák Marek Černoch. „Pozvali jsme si na prvních dvacet minut i syna zpěváka Karla Černocha, Marka Černocha. Je poslancem hnutí Úsvit za Středočeský kraj a je pilotem dopravního letounu Boeing,“ informoval Okamura a vzápětí poděkoval také Evě a Vaškovi. „Jsou to stateční lidé. Děkuji, že jako známé osobnosti tito muzikanti zariskovali a rozhodli se říct své občanské názory,“ vyzdvihl. Hudebníci si pak stejně jako před nimi členové Úsvitu vysloužili potlesk. Za koncert v rámci kampaně nemuseli lidé platit vstupné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…