Jsou tu zrádci, tuší Věci veřejné a bojí se

02.04.2012 15:01

Věci veřejné se obávají, že příběh s přeběhlíky a pučisty v jejich straně ještě neskončil, a síly, které se pokoušely rozvrátit Věci veřejné vloni, se o to pokouší a budou pokoušet i nadále a budou se snažit získat další přeběhlíky.

Jsou tu zrádci, tuší Věci veřejné a bojí se
Foto: Ladislav Škarda
Popisek: Vít Bárta u soudu

Vedení strany VV uvedlo, že nová nahrávka, na níž hovoří Kristýna Kočí s Kamilem Jankovským, jen dosvědčuje, že se koaliční partneři Věcí veřejných, ODS a TOP 09, snažily véčka rozbít a udělat novou vládu a koalici s částí přeběhlého poslaneckého klubu. Pomáhat jí v tom měl tehdejší šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Kamil se posral a Kalousek mi dal velkorysou nabídku

O tomto plánu hovořila Kočí v nahrávce, která byla zveřejněna vloni, a potvrzuje ho i nová nahrávka, kde o svých záměrech hovoří s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským.

Kočí zde nově hovoří o tom, že jí měl dát ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek velmi velkorysou nabídku. Zaznělo zde i jméno Petra Nečase.

Na církevních restitucích stojí a padá vláda

Podle špiček Věcí veřejných je jediným důvodem, proč TOP 09 a Miroslav Kalousek ještě zůstávají ve vládě, zájem schválit církevní restituce, neboť ví, že ačkoli se Kalousek s ČSSD může domluvit na lecčems, církevní restituce by voliči ČSSD své straně nikdy neodpustili a předáci ČSSD je nemohou připustit, i kdyby sami měli vůli se s Kalouskem domluvit.

Jakmile by byly restituce schváleny, tak se předáci VV obávají, že Kalousek vyvolá předčasné volby. Buď společně s krajskými nebo s prezidentskými.

Véčka si velmi dobře uvědomují, že toto je de facto poslední páka, kterou na Kalouska a TOP 09 mají. Obávají se však, že protitahem Kalouska by mohlo být, že sežene další přeběhlíky z VV, ti mu pomohou odhlasovat restituce a pak může klidně položit vládu, vypsat předčasné volby a po volbách ustavit  koalici s ČSSD. Ostatně ČSSD může schválení církevních restitucí vyhovovat, protože pak už problém nebude muset řešit a nebude si s ním muset "špinit ruce".

Jankovský, Dobeš a pár poslanců

„Je evidentní, že poslední věc, která drží Kalouska ve vládě, jsou církevní restituce, ale jinak mu ODS i VV v řadě věcí vadí. ODS v politice k EU a odporu ke zvyšování daní, my mu také řadu věcí blokujeme. On ví, že my víme, jak mu záleží na restitucích a že nebudeme spěchat. Aby proces rozbití vlády urychlil, může získat k sobě některé lidi z našeho klubu. Zatím se hovoří o dvou, třech nejistých poslancích. Kromě nich není již tajemství, že Vít Bárta už dlouho před zveřejněním poslední nahrávky nepovažoval Kamila Jankovského za loajálního a že se mu vymkl z ruky i ministr dopravy Pavel Dobeš. Klíčový bude výsledek soudu s Vítem Bártou. Pokud by dopadl špatně, tak je to signál k útoku na rozbití poslaneckého klubu VV,“ řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen VV.

Nyní má ODS 52 poslanců s Pavlem Bémem, s Michalem Doktorem 53. TOP 09 má 41 poslanců. To činí dohromady 94 poslanců. Pokud by Bém a Doktor hlasovali pro vládu, tak by bylo třeba získat ještě sedm hlasů. Kdyby se byli přidali Kočí a Jaroslav Škárka, tak už jenom pět.

Záleželo by ale také, jak by se k tomu postavil Petr Nečas. Věci veřejné totiž podezírají Nečase, že minimálně v první fázi puč ve VV a Petra Tluchoře podporoval, než si uvědomil, že Tluchoř si hraje vlastní hru a že byl měl přes přeběhlické poslance VV Nečase v hrsti. „Teď záleží, jestli si Nečas uvědomuje, že konec VV je i koncem této vlády a jeho premiérování,“ dodal vysoce postavený člen VV.

Véčka nyní prosazují rozsáhlejší rekonstrukci vlády. Rády by se zbavily například ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který již mezi Nečasovy favority dávno nepatří.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…