Jste lhář a demagog, rozkřikl se Kalousek kvůli církevním miliardám

06.06.2012 15:43

Po polední pauze to poslanci ve sněmovně pěkně rozjeli. Nejenom, že se přeli znovu o postoj k církevním restitucím, ale také zde padaly nadávky. Ministr financí Miroslav Kalousek totiž vmetl do tváře šéfovi poslanců ČSSD Tejcovi, že je lhář a demagog.

Jste lhář a demagog, rozkřikl se Kalousek kvůli církevním miliardám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem ve sněmovně

Jak to vůbec, ale vůbec nemá vypadat při debatě o zákonech, předvedli dnes po polední pauze poslanci. Ti se již před obědem přeli o církevních restitucích. Levice totiž nechce, aby zákon dnes prošel druhým čtením.

Proto než se poslanci pustili do další debaty o restitucích, prostřednictvím šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury hlasovali o tom, aby o zákonu jednali případně i po 24. hodině. To se ale podařilo odhlasovat až na třetí pokus, byť různé poznámky k tomu naježily opozici.

Předchozí vývoj ZDE

Vše k tématu sledujeme ZDE

„Budeme sledovat poslance Dědiče, jak bude pracovat v noci. On tady, pravda, občas v noci býval, když jsme tady jednali nonstop. Ale pro zefektivnění jednání bych dovolil požádat příslušný podvýbor, aby vypracoval návrh, aby bylo prohlášeno za jednací dobu sněmovny všech 24 hodin a celých sedm dnů,“ zaburácel předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. František Dědič z ODS totiž předtím podal námitku proti hlasování, neboť chce v noci prý pracovat, ovšem na sjetině má, že hlasoval proti noční debatě.

Na to si však vzal slovo předseda klubu poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Zcela vážně poznamenal, že ve sněmovně jde o souboj o vydání majetku českého státu. „Zažili jsme mnoho majetkových přesunů… Je to ale důležitý zákon a nemělo by se o něm jednat v noci, pod rouškou tmy,“ zahřímal Tejc.

„Pod rouškou noci, krve a násilí ten majetek kdysi kradli komunisti. Já nechápu, jak se můžete hlásit k jejich kontinuitě,“ sepsul pak Tejce Kalousek.

Tejc ale k tomu připomněl, že se tady nejedná o žádnou restituci. "Tady se nic do původního stavu nenavrací. Tady se dává více práv a více majetku, než které k 25. únoru 1948 církve vlastnily," prohlásil Tejc. Zákon podle něj kvůli tomu neobsahuje výčet majetku, který by církve měly dostat.

Ministr financí Miroslav Kalousek následně obvinil Tejce ze lži. "Lžete, pane předsedo klubu sociální demokracie. Podlehl jste demagogii zlodějů, hájíte tady demagogii zlodějů. Jste lhář a demagog!“ vmetl Tejcovi Kalousek.

To by byl zlodějem i Josef II.

Nakonec se mezi poslanci strhla k zákonu velká hádka. Komunista Kováčik například řekl, že kdyby zákon nešel před únor, tak by nebyl takovým jeho velkým kritikem. Ale on jde podle něj hluboko před 25. únor 1948.  „Ale my jsme tehdy nevládli skutečně. Anebo snad by bylo potřeba také prohlásit Josefa II. za komunistického zloděje,“ poznamenal.

„Nic na světě není nezvratného, jen smrt….Je třeba třikrát měřit, než jednou říznout, když to bylo u ledu 20 let, tak ať to je i nyní,“ dodal komunista.

Další slovní ekvilibristiku si ale na jeho vystoupení nenechal ujít opětovně ministr Kalousek.

„Dovolte, abych složit hold panu Kováčikovi. On nám ale tady řekl, že nic není nezvratitelné, můžete si tady řvát, co chcete, stejně to ukradneme podruhé,“ zahřímal na komunistického poslance Kalousek.

Když jste ukradli hodinky, musíte je vrátit

Také zmínil na konto svých předřečníků, že jestliže někdo někomu něco ukradl, třeba hodinky, tak to nemůže obhajovat svou nynější ekonomickou situací.

Tejc ale i tady dodal do pléna svou poznámku. „Jestliže tady někdo říká o ukradených hodinách, tak já jsem pro to je vrátit. Ony se nevrátily ty hodinky většině restituentů v 90. letech v tom stavu, v jakém byly odevzdány. Tady místo hodinek se má vrátit orloj! Vždyť paní ministryně stále nedodala ani soupis majetku. Kdyby byl, tak určitě bude daleko méně vyplaceno,“ doplnil Tejc.

Poslanci se o církevních restitucích začali dohadovat již před polednem. Podle vládního návrhu by se mělo církvím vrátit 56 procent zabraného majetku a finanční náhrada ve výši 59 miliard korun. Do 17 let by pak měl stát přestat přispívat na mzdy duchovních. Opozice ale návrh odmítá.

Se svými příspěvky bylo podle sněmovního webu i po půldruhé hodiny trvající rozpravě přihlášeno ještě 12 poslanců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…