K čemu Havlova knihovna potřebuje bazén?

21.03.2012 20:06

Knihovna Václava Havla by mohla získat nové sídlo, a to na Hradčanech. Instituce zaštiťující se jménem prvního polistopadového prezidenta si to jistě zaslouží. O tom nepochybují ani členové Klubu Za starou Prahu. Právě ti se však hlasitě bouří proti tomu, jaké stavební úpravy mají být kvůli knihovně provedeny s domem na Hradčanech, kde má sídlit. Má tam být napříklád zbudován bazén. S něčím takovým by ale nesouhlasil ani sám Havel. O tom je bytostně přesvědčena předsedkyně Klubu Za starou Prahu Kateřina Bečková. Její komentář přinášejí dnešní Lidové noviny (LN).

K čemu Havlova knihovna potřebuje bazén?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Díky štědré podpoře magnáta Zdeňka Bakaly se Knihovna Václava Havla zřejmě přestěhuje a to do renezančního, v interiérech barokně upraveného měšťanského domu U Drahomířina sloupu na pražských Hradčanech. Severní průčelí domu směřuje do Loretánského náměstí s vyhlídkou na Černínský palác a Loretu, zatímco jižní se může nad Úvozem pochlubit jedním z nejúchvatnějších pohledů na Prahu. Na první pohled se to zdá jako skvělý nápad. Ale Bečková upozorňuje, že s historickým objektem mají být provedeny tak razantní změny, že je třeba se proti tomu razantně ozvat.

Protestují i památkáři. Pomůže to?

„Co to vlastně bude za hosty, že se nedokážou obejít bez bazénu, kvůli kterému by se musel podkopat dvůr? Proč se plánuje vybourávání vnitřních konstrukcí domu, přemísťování schodišť a změny půdorysných dispozic? Proč se vlamuje dům do skalnatého podloží budováním prostoru označeného jako bezpečnostní archiv s nutností prolomit v jižním průčelí nový vjezdový otvor z Úvozu, když Knihovna Václava Havla ve svých sbírkách jistě nechová žádné diamanty či Modrého Mauricia? Není ten bezpečnostní archiv spíš krycím názvem pro garáž? Proč je vůbec nutné podstupovat takové zásahy, kvůli kterým se budou muset z důvodu zabezpečení statiky tohoto i sousedních objektů nalít tuny betonu do základů?,“ ptá se autorka.

Členům Klubu za starou Prahu se navíc podařilo zjistit, že jsou naplánovány přesuny celých schodišť i dalších prvků. Není vyloučeno, že některé v pravdě historické klenoty budou nenávratně odstraněny. Proti tomu protestuje i Národní památkový ústav, ale konečné slovo bude mít magistrátní odbor památkové péče, který se odborným vyjádřením památkového ústavu řídit nemusí.

Nikdo s námi nechce jednat

Bečková si navíc stěžuje, že s lidmi z Klubu Za starou Prahu nechce nikdo jednat. Místo toho jsou členové klubu napadáni, že blokují projekt, který má sloužit k poctě významného muže. Autorka je ovšem toho názoru, že projekt přestavby domu je barbarstvím, které se za Havlovo jméno jen schovává.

„Za jeho jméno se totiž schovává bezprecedentně drzý stavební záměr. O to, co by si žádný jiný stavebník snad ani netroufl navrhnout, se zde žádá se samozřejmostí, jako by šlo o pouhou formalitu. Přitom se nelze stále zbavit dojmu, že pod povrchem záměru je cosi skryto. Opravdu ten velký a provozně drahý podnik s bazénem, který se zde plánuje, má být institucí pečující o odkaz Václava Havla? Nejméně třikrát jsme žádali představitele knihovny o setkání, chtěli jsme jim vysvětlit náš názor a pochopit jejich přístup. Nedočkali jsme se, nebyli jsme ani vyslyšeni, ani hodni vysvětlení, jen nařčeni, že vedeme proti knihovně negativní kampaň,“ stěžuje si a dodává k tomu, že řadoví pracovníci knihovny k situaci bohužel mlčí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…