Kájova strana není zvyklá prohrávat, smál se Koskuba. Pak vzpomněl, co zažíval s Gazdíkem

07.12.2013 11:09

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Poslanec ČSSD a primář Jiří Koskuba a senátor a primátor města Teplic Jaroslav Kubera (ODS) v aréně názorů na události posledních dnů. Tentokrát na téma: kdo se podle nich stane posledním místopředsedou Poslanecké sněmovny a proč? Také, zda občanům přinesou větší bezpečnost dva policejní prezidenti.

Kájova strana není zvyklá prohrávat, smál se Koskuba. Pak vzpomněl, co zažíval s Gazdíkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Jaroslava Jermanová (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Vojtěch Filip (KSČM) byli zvoleni hned v prvním kole volby za místopředsedy Poslanecké sněmovny. Druhé kolo již tak jednoznačné není, a tak se v příštím týdnu opět dostanou proti sobě za Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura a Petr Gazdík za TOP 09. Kdo má podle obou námi oslovených mužů větší šanci uspět? A proč?

„To opravdu netuším. Zřejmě ale asi někdo z TOP 09, neboť údajně takto byly rozdány karty. Je však kolem toho náhle až poněkud příliš zbytečných emocí. A to nejen ve sněmovně samotné. Dle mého soudu i média kolem toho dělají více humbuku, než je potřebné. Má-li sněmovna zrovinka 3 nebo 4 místopředsedy asi národ příliš nezajímá. Nejen proto, že právě máme advent. Často se zabývají podružnostmi a unikají jim tak věci daleko podstatnější. Třeba opětovné každoroční zdražení vody. Navíc za situace, kdy elektřina zlevňuje. Na co se asi majitelé zprivatizovaných vodovodů vymluví tentokrát? Stále kupodivu s vodou moc šetříme? I tohle je důsledek ‚singrovin‘? Uvidíme. V tomto směru bývají velmi kreativní,“ uvedl poslanec Jiří Koskuba na začátek tohoto tématu komentáře pro ParlamentníListy.cz.

Koskuba: 'Kájova strana' není zvyklá prohrávat

Ale pak doplnil, že nechce utíkat od tématu. „Zatím to prostě nějak nevychází a ‚Kájova‘ strana není příliš zvyklá prohrávat. Přestože si pana Kalouska jako velkého politického stratéga a hráče svým způsobem vážím, jeho nezvolení umím pochopit. Na rozdíl od pana redaktora Hanáka z Práva. Tedy z  novin, co panu Babišovi ještě nepatří. Ve svém sobotním sloupku totiž ty, co pro pana Kalouska nehlasovali, označil za zbabělé a hloupé. Zbytečně silná slova od tak zkušeného novináře. Pan Kalousek bezesporu stálý okruh svých přívrženců má a umí si jej kupodivu i udržet. Zvládá však ještě hravěji rozšiřovat řady svých zapřísáhlých nepřátel. Což právě ‚antikalouskismus‘ nebyl pro některé tím hlavním předvolebním mottem a tahákem? Navíc očividně zabral. Sněmovna je díky tomu na můj vkus až příliš pestrobarevná. Jeho kandidatura tedy jistě byla jenom takový průzkum bojem. Přednostní právo řečnění si i tak neprodleně zajistil jinak,“ pokračoval dál Koskuba.

Podle něj naopak pro pana Gazdíka musely být dosavadní výsledky hlasování velkým zklamáním. Proč se tak stalo a kdo to spáchal, lze jenom spekulovat, protože hlasování bylo tajné.

Kterak se ‚za trest‘ prodlužuje schůze…

„Ale holt asi některým vadí už jenom ta ‚uniforma‘ TOP 09. Kolegové z ANO to ostatně ani nepopírají. To nesvědčí pro nějakou zbabělost, snad ‚jen‘ jistou nezkušenost. Navíc pan Gazdík hned od počátku své parlamentní kariéry získal poměrně velmi vysokou hodnost – předsedy poslaneckého klubu. V rámci upřímnosti přiznávám, že i já jsem po předchozí tři roky těžko snášel některé procesní nápady až políčky, ať už je vymyslel kdokoliv, které nám opozici v dojemné harmonii s panem kolegou Stanjurou za vládní trojkoalici uštědřovali. Nesouhlasíte? Tak tu budete trčet do noci! Atd. Zapomíná se holt těžko. Ostatně i sněmovní nováčci na vlastní kůži hned po jeho opětovném nezvolení zažili, jak se ‚za trest‘ dá schůze nesmyslně zdržovat a protahovat. Co je smutnější, že bez sebemenší protiakce od našich generálů. A to prý další ‚tresty‘ mají údajně v záloze. Nevím, byl-li to ze strany topky zrovna šťastný nápad. Hněv je obvykle špatný rádce - sám o tom něco málo vím. Aby nakonec nenaštvali i ty z nás, kteří jsou ještě ochotní určité zvyklosti a dohody dodržovat. Pokud se nepletu, ke zvolení 4. místopředsedy chybělo pouhých 9 hlasů. Mohlo by se to tedy stihnout ještě pod stromeček,“ vyjádřil naději poslanec ČSSD.

Kubera: Třeba nebude už žádný další místopředseda

Podle senátora Jaroslava Kubery se v současné době nedá v aktuálním složení Poslanecké sněmovny odhadnout vůbec, jak se zachová. „Nikdo neví, co od těch nových lidí, co tam sedí, čekat. Jsou nevyzpytatelní. Proto se může klidně dle mého stát, že se ten zbývající místopředseda nakonec nezvolí vůbec a dojde se k závěru, že ten počet již zvolených bude stačit,“ řekl senátor ParlamentnímListům.cz. Podle něj je možná chybou, že z klání vypadla Miroslava Němcová, poněvadž by možná právě ona měla šanci uspět. „Je to ale jen moje spekulace,“ podotkl ještě k tématu.

Dva policejní prezidenti. Přinese to více bezpečí do Česka?

Petr Lessy se po roce a čtvrt vrací zpět na Policejní prezidium. Soud totiž zastavil jeho trestní stíhání a ministr vnitra v demisi Martin Pecina ho jmenoval zpět do funkce. Dokud se situace nevyřeší, bude mít policie tedy dva prezidenty. Prozatím ji povede Martin Červíček a Lessy bude čerpat dovolenou. Pecina očekává, že Červíček, jak už dříve uvedl, se svého postu vzdá. Pokud by tak neučinil, bude muset rozhodnout o policejním šéfovi nové správní řízení. Jak nahlížejí na tuto situaci oba politici? Mohou se občané cítit kvůli tomu, že nad bezpečností dlí nyní hned dva nejvyšší muži zákona, klidněji?

„Já žádný problém nevidím. Řím měl taky dva konzuly a kam to dotáhli! Jenže tam jak konzulové, tak i říše. A kolik bylo za Karla IV. papežů? Ale dobře, teď vážně – je to nemilá, typicky česky trhlá situace. Oběma současným pánům policejním prezidentům pochopitelně nezávidím. Hodně a rádo se o tom hovoří. Ale nějak málo se připomíná kdy, jak a za koho to celé vzniklo. Pokud mne paměť neklame, není to tak dávno, co se mohlo zdát, že konečně někdo začne řešit tajemnou kauzu kolem nákupu letounů CASA. Nu a tehdejší jistý pan ministr financí měl s tehdejším panem policejním prezidentem určitý spor. Na nějaké rozsouzení však nezbyl čas. Pan policejní prezident byl, kupodivu, bývalým ministrem vnitra panem Kubicem z jistých důvodů odvolán. Zdá se však - navíc i podle rozhodnutí soudu - že o jejich oprávněnosti lze s úspěchem pochybovat. Asi stejně, jako o jisté zprávě se jménem téhož pana ministra coby plukovníka spojené. Někdy je těch náhod prostě moc,“ naznačil poslanec Koskuba ParlamentnímListům.cz ve svém pravidelném komentáři.

Koskuba: I kdyby byli ti prezidenti tři, vlastně nic nového pod sluncem…

Jak však dodal, vše se časem nějak vyřeší. „Aniž bych se chtěl současných dvou pánů nejvyšších policistů dotknout, co se bezpečnosti obyvatelstva týká, tu přece jenom spíše než prezidenti zajišťují řadoví policisté v ulicích. A ti už vůbec to nemají lehké. V rámci všedních starostí, neustálého šetření a hory nesmyslného papírování si možná dvojvládí vůbec nevšimnou. Ani kdyby měli prezidenty tři. Ale to už by byl triumvirát a jsme zase na začátku – u starého Říma. „Nihil novi sub sole“ – nic nového pod sluncem…“ uzavřel Koskuba.

Kubera: Jeden bude pomáhat a druhý chránit

Senátor Kubera nahlíží na situaci, která kvůli dvěma policejním prezidentům nastala, optimisticky. „Vidím to tak, že konečně bude moci být naplněné heslo policie: Pomáhat a chránit. Když jsou teď dva ti prezidenti – tak si to alespoň pěkně můžou mezi sebou rozdělit: jeden z nich bude pomáhat a druhý chránit,“ řekl Kubera k druhému tématu komentáře.

DALŚÍ KOMENTÁŘE TÝDNŮ ČTĚTE ZDE

Jak dodal, je třeba se zamyslet nad tím ‚kde udělali soudruzi z NDR chybu‘ a proč k takovéto situaci nedošlo třeba už před přímou volbou prezidenta republiky. Připomněl, jak lidi v Česku rozdělila na nesmiřitelné tábory a jak vzájemné antipatie pokračují i nadále. Poté, co o tom, kdo bude prezidentem,bylo dávno rozhodnuto.

„Takhle jsme mohli mít taky klidně dva ty prezidenty a byli by všichni spokojení. Ti, co chtěli Miloše Zemana, i ti, co chtěli Karla Schwarzenberga. Akorát, aby to neměli stejné jako ti prezidenti policejní, by u nich mohlo platit heslo: Pomáhat a škodit. A jelikož by asi byl problém, komu jakou tu roli přisoudit, navrhoval bych, aby si ty úlohy vždy prohazovali mezi sebou po šesti měsících,“ pokračoval v nadsázce senátor Kubera.

Smějou se nám v zahraničí? Můžeme se jich zeptat: A kdo z vás to má?

Poukázal i na to, že nám policejní dvojvládí vyčítá i některý zahraniční tisk. „Reagoval bych jim na to slovy Jiřího Paroubka: ‚Kdo z vás to má, pánové?‘. Ostatně, kdo ví, zda si toho nevšimne třeba Brusel a nějaký komisař či komisařka po našem vzoru nebudou něco podobného vyžadovat i v jiných zemích. Přece jen je lepší řízení dvou než jednoho, ne?,“ řekl ještě senátor.

V závěru však ale dodal již vážně, že je to přece jen trapná situace, která snad ale nevyvolá nějaké fatální následky. „Jako problém však možná vnímám to, že vláda v demisi by přece jen některé věci už nemusela dělat,“ shrnul uplynulé dny týdne v pravidelném komentáři pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kubera.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…